Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

UNIKÁTNE FOTO 1958-1993: Títo športovci nám priniesli medailu zo ZOH

Zlatá olympijská medaila. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami. Tento raz sa vrátime do čias, kedy Československu priniesli naši športovci zlato, striebro i bronz.

Bratislava 17. februára (Teraz.sk) - Tohtoročné ZOH v Pjongčangu sú v plnom prúde a my sa zatiaľ môžeme tešiť z dvoch strieborných medailí našej biatlonistky Anastazie Kuzminovej. Pozrite sa spolu s nami do čias, kedy sme boli s Českom ešte jedným štátom. O tom, že nám to šlo na ľade i snehu vás presvedčia nasledujúce fotky.

ZLATO:



ONDREJ NEPELA. Olympijskú zlatú medailu v krasokorčuľovaní získal v r. 1972 v Sappore

Vo výprave československých športovcov, ktorí budú na ZOH v Innsbrucku obhajovať dobré meno ČSSR v zimných športoch, bude aj 13 ročný krasokorčuliar z Bratislavy Ondrej Nepela. Ako člen krasokorčuliarskeho oddielu Slovana ChZJD má za sebou tvrdý sedemročný tréning. V posledných rokoch upútal na seba pozornosť spoľahlivými výkonmi v domácich súťažiach, hlavne však na Pražskej korčuli a tohtoročnom majstrovstve republiky. V jeho voľnej jazde, ktorú predvedie v Innsbrucku, je 16 dvojitých skokov každého druhu a trojitý salchow. Vedie ho trénerka Hilda Múdra. Ondrej Nepela bude nielen najmladším členom čs. výpravy, ale najmladším účastníkom ZOH v Innsbrucku vôbec, rok 1963.
Foto: Archív TASR/ČTK


STRIEBRO:



LADISLAV TROJÁK, striebornú olympijskú medialu získal v ľadovom hokeji v St. Moritzi v roku 1948

Na snímke pamätná tabuľa Ladislava Trojáka, ktorého meno nesie štadión vo východoslovenskej metropole.
Foto: TASR - František Iván



KAROL DIVÍN, krasokorčuliar striebro získal na ZOH v Squaw Valley, r. 1960

Z tréningu Majstrovstiev Európy Karol Divín vo voľnej jazde, rok 1958.
Foto: Archív TASR/ČTK


VLADIMÍR DZURILLA A JOZEF GOLONKA získali striebro v ľadovom hokeji v roku 1968 v Grenoble

Športovci u predsedu KNV. Sprava: Vladimír Dzurilla, Ing. Jozef Golonka a V. Nedomanský v r. 1968
Foto: Archív TASR/ČTK


GABRIELA SVOBODOVÁ striebornú medailu získala v behu na lyžiach, 4 x 5 km, v roku 1984 v Sarajeve

V piatok 27. januára sa začali na Štrbskom Plese v Areáli zimných športov v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách Majstrovstvá ČSSR v klasických lyžiarskych disciplínach na rok 1984. Boli súčasne poslednou previerkou pred olympiádou v Sarajeve. Program otvorili behy na lyžiach, preteky žien na 10 km6,9.Tretia bola Gabriela Svobodová časom 31:30,00.
Foto: Archív TASR/ČSTK


HOKEJISTI VINCENT LUKÁČ, DÁRIUS RUSNÁK, IGOR LIBA A DUŠAN PAŠEK priniesli v roku 1984 striebornú medailu zo ZOH V Sarajeve

V nedeľu ráno (5. februára 1984) odcestovali z Bratislavy do dejiska XIV. ZOH Sarajeva členovia čs. olympijskej výpravy. Vo výprave je 46 športovcov, traja sánkari už trénujú na olympijskej dráhe, skokan Martin Švagerko sa s výpravou spojí dodatočne. Hokejisti Vincent Lukáč /vpravo/ a Darius Rusnák pri rozlúčke s fanúšikmi.
Foto: Archív TASR/ ČSTK



BRONZ:



VLADIMÍR DZURILLA, JOZEF GOLONKA A FRANTIŠEK GREGOR potešili Československo bronzovou medailou z ľadového hokeja na ZOH v Innsbrucku v roku 1964

V sobotu 18. marca 1961 besedovali bratislavskí priaznivci športu v Parku kultúry a oddychu s účastníkmi hokejových majstrovstiev sveta vo Švajčiarsku o úspechoch nášho reprezentačného teamu. Na besede sa zúčastnil zaslúžilýmajster športu Ján Starší, majster športu František Gregor, technický vedúci výpravy Miroslav Červenka a reportér Oskar Mana.Predseda KV ČSM Jozef Janík odovzdal našim hokejovým reprezentantom Staršiemu a Gregorovi /na obr./ najvyššie sväzácke vyznamenanie Odznak Petra Jilemnického.
Foto: Archív TASR/ČSTK


VLADIMÍR DZURILLA a RUDOLF TAJCNÁR sa postarali o olympijský bronz v ľadovom hokeji na ZOH v Sappore v roku 1972

Rudolf Tajcnár hráč hokejového oddielu Slovana Bratislava. Obranca v prvoligovom mužstve hokejového oddielu Slovana ChZJD Bratislava, r. 1969
Foto: Archív TASR/ČSTK


JOZEF SABOVČÍK priniesol bronzovú medailu v krasokorčuľovaní na ZOH v Sarajeve v roku 1984

19-ročný krasokorčuliar z Bratislavy Jozef Sabovčík získal na Majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní a tancoch na ľade v Dortmunde /NSR/ striebornú medailu. Je to prvá medaila po deviatich rokoch, ktorú získal čs.krasokorčuliar na európskom šampionáte, r. 1983.
Foto: Archív TASR/ČSTK


IGOR LIBA, RÓBERT ŠVEHLA, PETER VESELOVSKÝ A JAROMÍR DRAGAN zabezpečili bronzovú medailu v ľadovom hokeji na ZOH v Albertville v roku 1992

Na archívnej snímke hokejista Peter Veselovský v roku 1993.
Foto: Archív TASR