Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: United doplnil zbierku, Mourinho: Bol to triumf pragmatizmu

Futbalisti Manchestru United sa stali víťazmi Európskej ligy UEFA 2016/2017 po víťazstve nad Ajaxom Amsterdam 2:0 vo finále v štokholmskej Friends Arene v stredu 24. mája 2017. Na snímke tréner futbalistov United Jose Mourinho oslavuje víťazstvo. Foto: TASR/AP

Manchester United sa vďaka triumfu v EL vyrovnal Ajaxu, Bayernu Mníchov, FC Chelsea a Juventusu Turín.

Štokholm 25. mája (TASR) - Futbalisti Manchestru United skompletizovali zbierku európskych trofejí. V štokholmskom finále Európskej ligy UEFA proti omladenému Ajaxu Amsterdam naplno zúročili svoje bohaté skúsenosti a po triumfe 2:0 si na jeseň zahrajú skupinovú fázu Ligy majstrov. Tréner "červených diablov" Jose Mourinho napodobnil Rafaela Beniteza a Uda Letteka, ktorí získali cennú trofej s tromi rôznymi klubmi. Portugalský kouč v minulosti vyhral Ligu majstrov s FC Porto a Interom Miláno.

Proti Ajaxu Mourinho potvrdil, že je majster taktiky. Jeho zverenci síce herne neoslnili, no v dôležitých momentoch zasadili holandskému vicemajstrovi dva gólové údery. "Počas prvej sezóny pôsobenia na Old Trafford som mal viackrát pocit, že moje mužstvo podáva mizerné výkony a ja som ten najhorší tréner na svete. Napriek tomu sme však získali Anglický superpohár a do Ligy majstrov sme sa kvalifikovali ako víťazi Európskej ligy. Nie ako druhý, tretí, či štvrtý tím anglickej Premier League. Do každého európskeho finále idem s veľkou pokorou. Snažím sa podrobne naštudovať hru súpera, upozorním chlapcov na jeho silné stránky i slabiny. Proti Ajaxu to bolo víťazstvo pragmatizmu," povedal Mourinho pre akreditované médiá.



Jeho zverenci nastúpili na finále s čiernymi páskami na rukávoch na znak úcty obetiam pondelňajšieho teroristického útoku v Manchestri, ktorý si vyžiadal 22 mŕtvych a najmenej 60 zranených. Pred úvodným hvizdom sa držala minúta ticha. "Triumf v Európskej lige venujeme obetiam teroristického útoku, ku ktorému prišlo na koncerte v manchesterskej aréne. Keď sme sa v utorok ráno dozvedeli o celej udalosti, boli sme zdevastovaní. Tréner nám povedal, že jediné, čo môžeme spraviť, je vyhrať trofej pre ľudí, ktorých postihla veľká tragédia. Bol to iba futbalový zápas, no sme radi, že sme mohli aspoň jedným percentom vyjadriť podporu," uviedol španielsky stredopoliar Ander Herrera.

Manchester United sa vďaka triumfu v EL vyrovnal Ajaxu, Bayernu Mníchov, FC Chelsea a Juventusu Turín. Iba týchto päť klubov dokázalo získať všetky významné európske trofeje. "Už pred začiatkom vyraďovacích bojov som zdôraznil, že Európska liga je pre nás v tejto sezóne priorita a urobím všetko pre to, aby sme skompletizovali našu zbierku. Naši fanúšikovia môžu byť hrdí na to, že Manchester United je klub, ktorý vo futbale vyhral všetko, čo sa vyhrať dá," zdôraznil Mourinho, ktorého tím ťahá v EL jedenásťzápasovú sériu bez prehry.

Hráč Manchestru United Henrich Mchitarjan (vľavo) oslavuje svoj gól so spoluhráčom Paulom Pogbom počas finále Európskej ligy UEFA 2016/2017 v zápase proti Ajaxu Amsterdam. V štokholmskej Friends Arene, 24. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Ajax vo finále doplatil na nedostatok skúseností. V prvom veľkom európskom finále od roku 1996 nastúpil v základnej jedenástke so šiestimi hráčmi, ktorí nemajú viac ako 21 rokov. Holanďania síce mali väčšie percento držania lopty, no v útoku boli bezzubí, chýbal im moment prekvapenia. Ani úniky po krídlach proti dobre organizovanej obrane United na čele s kapitánom Antoniom Valenciom neviedli k úspechu. "Vo finále som nevidel Ajax, ktorý poznám. Ukázalo sa, že hráči ešte nie sú zvyknutí na takéto zápasy. Bola to pre nich nová skúsenosť," konštatoval tréner Ajaxu Peter Bosz.

Jeho tím v zápase nemohol uplatniť vysoké napádanie. "Futbalisti Manchestru United iba nakopávali dlhé lopty, takže bolo pre nás veľmi ťažké dostať sa k pressingu. Súper nás prevýšil aj v strede poľa, kde veľmi dobre operovalo trio Ander Herrera, Paul Pogba, Marouane Fellaini. Do druhého polčasu sme išli s cieľom pokúsiť sa čo najskôr vyrovnať, po rohovom kope sme však inkasovali druhý gól a potom bolo už veľmi náročné niečo urobiť s výsledkom. Manchester má skúsené mužstvo a s prehľadom si postrážil náskok. Aj keď sme sa v záverečnej štvrťhodine dostali do sľubných šancí, pri zakončení sme boli nedôrazní. Pre našich mladých hráčov to však bola veľká škola," dodal Bosz.