Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Na zimnej univerziáde sú želiezkami Gantnerová a Prekopová

Slovenská lyžiarka Jana Gantnerová počas zjazdu Foto: TASR/Michal Svítok

Po minuloročnej päťnásobnej medailovej žatve na svetovej súťaži vysokoškolákov sú ambície o niečo skromnejšie.

Štrbské Pleso 29. septembra (TASR) - Slovenská výprava sa počas 27. svetovej zimnej univerziády (SZU) v španielskej Granade, slovenských strediskách Štrbské Pleso a Osrblie bude musieť zaobísť bez účasti bratov Žampovcov. Po minuloročnej päťnásobnej medailovej žatve (2-3-0) na svetovej súťaži vysokoškolákov v talianskom Trentine sú teda ambície o niečo skromnejšie.

"Na minulej univerziáde sme mali veľké úspechy, v alpskom lyžovaní Žampa, Gantnerová, Lukáčová a v biatlone Prekopová. Bohužiaľ, v sobotu som sa rozprával s rodičmi Žampovcov, v rovnakom čase ako SZU budú MS v USA a vieme, že ani Adam a ani Andreas nenastúpia," uviedol pre TASR prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu Július Dubovský. Podľa jeho informácii by však mala štartovať lyžiarka Jana Gantnerová.

Naďalej prebiehajú rokovania s vedením Slovenského zväzu biatlonu. "S biatlonistami rokujeme v týchto dňoch, aby postavili tím, ktorý by mohol siahať na úspechy. Skokana na lyžiach máme asi jedného a severská kombinácia bude bez slovenskej účasti, rovnako aj šortrek. Čo sa týka bežcov, tak v minulosti sme mali úspechy, či už Mlynár alebo Procházková. Sú tam pretekári, ale asi ťažko budú ašpirovať na medaily. Ťažko je teraz prognózovať," konštatoval Dubovský. Medzi účastníkmi by nemali chýbať ani slovenskí krasokorčuliari Federica Testaová, Lukáš Csölley. Tí obsadili v súťaži tanečných párov na 26. SZU v Trentine 4. miesto.

Alpskí lyžiari boli najúspešnejšou výpravou na predchádzajúcej SZU, keď získali štyri z piatich kovov. Gantnerová získala zlato v kombinácii a striebro v zjazde, Barbara Kantorová pridala ďalšie striebro v kombinácii a Adam Žampa medailu rovnakého lesku v slalome. O druhý najcennejší kov sa postarala biatlonistka Natália Prekopová na 15 km trati.