Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

VIDEO: Univerziádny oheň pod Tatrami sa po 16 rokoch skúšobne rozhorel

Na snímke pohľad na stojan s horiacim ohňom počas skúšky zapálenia ohňa na Svetovú zimnú univerziádu 2015 v športovom areáli v Mlynickej doline na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 19. januára 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V športovom areáli pod skokanskými mostíkmi ho dnes sprevádzkovali skúšobne, od 24. januára až do konca Svetovej zimnej univerziády 1. februára však bude horieť neustále.

Štrbské Pleso 19. januára (TASR) – Po 16 rokoch sa dnes na Štrbskom Plese opäť rozhorel univerziádny oheň. V športovom areáli pod skokanskými mostíkmi ho dnes sprevádzkovali skúšobne, od 24. januára až do konca Svetovej zimnej univerziády (SZU) 1. februára však bude horieť neustále. „Bolo potrebné všetko zrekonštruovať a naprojektovať podľa súčasných pravidiel, a práve dnes som dostal do ruky revíznu správu, ktorá nás oprávňuje tento oheň zapáliť v deň otváracieho ceremoniálu,“ uviedol pre médiá starosta obce Štrba Michal Sýkora.



Dnešné podujatie, spojené s posvätením ohňa i celej univerziády a krátkym kultúrnym programom, sa konalo pri príležitosti ukončenia rekonštrukčných prác na univerziádnom ohni. Ten nebol v prevádzke dlhé roky, naposledy v roku 1999, keď bola vo Vysokých Tatrách naposledy SZU. Na rekonštrukciu ohňa a príslušného zariadenia investovala obec 12.000 eur, ďalších minimálne 10.000 eur bude potrebných na jeho prevádzku počas deviatich dní univerziády. Organizátori SZU v tejto súvislosti oslovili SPP, aby spotrebu plynu zasponzoroval.

„Na začiatku sme museli urobiť projektovú dokumentáciu a prejsť schvaľovacím procesom. Bolo potrebné prerobiť plyn pod ohňom, teda v spodnej časti, ktorá je v zemi, taktiež bola potrebná výmurovka horáka, veľa sme robili s veľkým žeriavom, museli sme splniť všetky povinnosti, ktoré nám uložila SPP – distribúcia a tá následne vydala revíznu správu,“ vymenúva Sýkora. Bolo potrebné zahrnúť do prác viacero odborníkov, medzi inými aj revízneho technika Jána Balážika, ktorý bol pri spúšťaní ohňa v roku 1999. Samotné obnovenie objektu ohňa trvalo približne dva dni, súčasťou prác bolo aj vybudovanie novej meracej skrine, vďaka ktorej je ovládanie jednoduchšie.



„Tento horák spaľuje plyn, ktorý okrem tepelného efektu vyžaruje aj svetelný. Toto zariadenie sa skladá z trysiek, ktoré sa zapaľujú vysokonapäťovým systémom, alebo pomocou šplhajúceho sa plameňa, na ktorý sa používa fakľa. Zariadenie sme odskúšali, funguje to, ešte chceme doladiť nejaké detaily a veríme, že to bude správne fungovať počas celej SZU,“ konštatoval Balážik.

Starosta Štrby verí, že po skončení univerziády sa oheň rozhorí opäť, avšak skôr ako o 16 rokov. „Toto je pre nás šanca, aby sme Štrbské Pleso vrátili na mapu organizátorov svetových podujatí. Máme obnovený skokanský mostík, na ktorom sa vďaka chladiacej nájazdovej stope dá skákať za každého počasia. Máme dobré bežecké trate, sme preto pripravení na organizáciu akéhokoľvek športového podujatia. Takže ja verím, že tento oheň sa rozhorí pri ďalšom podujatí a určite to nebude až o 16 rokov, ale skôr,“ uzavrel Sýkora.