Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Univerzitným športovcom 2014 sa stala karatistka Ingrida Suchánková

Na snímke karatistka Ingrida Suchánková, ktorej odovzdal ocenenie prorektor UK pre štúdijné veci Ján Pekár. Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem Suchánkovej získalo ocenenie ďalších 12 športovcov, ktorí v tomto roku úspešne reprezentovali Slovensko na akademických majstrovstvách sveta.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Univerzitným športovcom roka 2014 sa stala karatistka Ingrida Suchánková. Výsledky ankety Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) vyhlásili v stredu podvečer v aule Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

Okrem Suchánkovej získalo ocenenie ďalších 12 športovcov, ktorí v tomto roku úspešne reprezentovali Slovensko na akademických majstrovstvách sveta. Medzi nimi boli zástupcovia troch športových odvetví – kanoisti Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo, Matej Rusnák, reprezentanti v streľbe Peter Baláž, Jana Hyblerová, Boris Stanko, Filip Marinov, Matúš Dudo a ďalší karatisti Matej Urik, Viktória Semaníková, Matúš Lieskovský a Katarína Longová. V kategórii kolektívnych športov dostali cenu AC Uniza Florbal a SPU Nitra Florbal.

Víťazka Suchánková na tróne pre najlepšieho univerzitného športovca vystriedala atléta Martina Kučeru, ktorý sa tešil z prvenstva minulý rok. Talentovaná reprezentantka upútala pozornosť na akademických majstrovstvách sveta v Čiernej Hore, odkiaľ si odniesla zlatú medailu v kumite v kategórii do 61 kg. "Ešte aj spätne sa pozerám na tie majstrovstvá sveta s radosťou. Boli sme tam dobrý kolektív, povzbudzovali sme sa a možno aj to nám pomohlo dosiahnuť takéto dobré výsledky. Určite som však nečakala, že by som získala dnešné ocenie a veľmi ma to prekvapilo. Je to veľká radosť a motivácia do budúcnosti," uviedla pre TASR Suchánková, ktorá si prevzala cenu od prorektora UK Jána Pekára a prezidenta SAUŠ Júliusa Dubovského. Podľa vlastných slov sa už pozerá na nasledujúce podujatia a do roku 2015 si dáva ďalšie ciele. "Vo februári by mali byť majstrovstvá Európy seniorov a rada by som sa na ne dostala. Potom budú aj ďalšie podujatia a bolo by fajn, keby sa mi podarili nejaké úspechy."

Výsledky, ktoré dosiahli mladí športovci v končiacom sa roku potešili aj šéfa SAUŠ Júliusa Dubovského. "V tomto roku sa nekonali svetového univerziády, no aj napriek tomu bolo množstvo podujatí a akademické majstrovstá sveta, odkiaľ sa podarilo našim športovcom priniesť vynikajúce výsledky - či to už bola zlatá medaila v karate alebo iné popredné umiestnenia. A sme s nimi naozaj spokojní," uviedol Dubovský.

V priestoroch FTVŠ odovzdali tiež ocenenia za dlhoročnú spoluprácu a prínos v oblasti univerzitného športu a ocenenia za rozvoj a podporu univerzitného športu.




Univerzitný športovec roka: Ingrida Suchánková (karate – 1. miesto na akademických majstrovstvách sveta)

Ďalší ocenení: Miroslav Zaťko (kanoistika – 2. a 3. miesto), Ľubomír Beňo (kanoistika – 2. miesto), Matej Rusnák (kanoistika – 3. miesto), Matej Urik (karate – 3. miesto), Viktória Semaníková (karate – 2. miesto), Matúš Lieskovský (karate – 2. miesto), Katarína Longová (karate – 2. miesto), Peter Baláž (streľba – 1. miesto), Jana Hyblerová (streľba – 2. miesto), Boris Stanko (streľba – 3. miesto), Filip Marinov (streľba – 3. miesto), Matúš Dudo (streľba – 3. miesto)

Kolektívne ocenenia: AC Uniza Florbal, SPU Nitra Florbal

Ocenenie za dlhoročnú spoluprácu a prínos v oblasti univerzitného športu:

Nora Halmová (predsedníčka združenia športových klubov UKF Nitra, dlhoročná funkcionárka), Igor Toth (hokejový tréner, účastník SZU), Vladimír Šťastný (hokejový tréner), František Fecko (tréner v športovej streľbe, účastník SLU)

Ocenenie za rozvoj a podporu univerzitného športu:

Imrich Staško (pedagóg UPJŠ v Košiciach, organizátor súťaží v malom futbale, dlhoročný člen VŠTJ pri UPJŠ), Jozef Sklenár (pedagóg Žilinskej univerzity, dlhoročný organizátor VŠ súťaží vo volejbale, AMSR, účastník SLU v Kazani ako vedúci družstva žien), Dana Mašlejová (pedagóg UK BA, členka športovej komisie vo volejbale, dlhoročná organizátorka VŠ ligy vo volejbale v BA a v SR), Juraj Dudovič (pedagóg Technickej univerzity v KE, organizátor súťaží vo florbale na celoštátnej úrovni, dlhoročný člen výkonného výboru SAUŠ)