Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Slovenskí singlisti suverénni v kvalifikácii MS, v K1 skončil Hujsa

Slovenský singlista Michal Martikán počas pretekov Svetového pohára slalomárov na divokej vode 16. augusta 2014 v nemeckom Augsburgu. Foto: TASR/AP Photo

Slovenská výprava tak zaznamenala v úvodnom dni jednu stratu, zo šiestich slalomárov postúpilo do semifinále päť.

Deep Creek 18. septembra (TASR) - Na majstrovstvách sveta slalomárov na divokej vode sa v americkom Deep Creeku usilovala v kvalifikácii ako prvá slovenská trojica singlistov. Už po úvodnom kole bolo zrejmé, že ich z tridsiatky postupujúcich nikto nevytlači a v druhom si pokojne mohli skúšať rôzne varianty. Alexander Slafkovský ukázal v 1. kole najrýchlejšiu jazdu (100,98) a veľa nechýbalo, aby čas stlačil aj pod 100 sekúnd. V 2. kole sa už nič výraznejšie neudialo, aj keď pre Mateja Beňuša čas 103,62 znamenal, že sa v celkových výsledkoch kvalifikácie posunul hneď za víťazného Slafkovského, Michal Martikán postúpil z piatej priečky.

Na trati s 24 prekážkami, z toho už tradične 6-mi protiprúdnymi, mali niektoré známe mená aj problémy, trebárs Francúz Gargaud Chanut vynechal 12. bránku, s protestami za penalizáciu 50 sekúnd sa riešili Čech Gebas a Talian Cipressi, psychický tlak v 2. kole však zvládli všetci na jednotku. Slováci nič vážne riešiť nemuseli a v podstate len potvrdili svoje unikátne postavenie v sezóne a prognózu najvážnejších kandidátov na medaily.

Matej Beňuš si ťukol na 3. bránke, prvú polovicu trate zvládol pomalšie, no v druhej pridal a skončil v 1. kole ôsmy (107,43). Bravúrne medzi bránkami 'štrikoval' Alexander Slafkovský a najmä druhú časť trate mal perfektnú. Napodobnil ho Michal Martikán, aj keď v druhej časti trochu spomalil, a bezpečným spôsbobom sa zaradil medzi postupujúcich, keď po 1. kole figuroval na treťom mieste (104,28).

Matej Beňuš
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slalomová trať na vrchole lyžiarskeho strediska v nadmorskej výške takmer tisíc metrov zatiaľ Slovákov svedčí. Známa je ich obľuba jazdiť na prírodných tratiach, alebo na takých, aké Deep Creek ponúka, s obrovskými balvanmi a s veľkou dávkou prírodnej divočiny.

Alexander Slafkovský pokojným vyváženým spôsobom naplnil svoje predsavzatie. "Veľmi som sa tešil už na normálne jazdenie v pretekoch, dôležité bolo nájsť si v koryte správnu stopu a správne sa triafať v nájazdoch."


Alexander Slafkovský
Foto: TASR/Michal Svítok


Aj Michal Martikán si mohol po prvej jazde povedať, povinnosť som si splnil. "Žiadalo sa na niektorých miestach zvýšiť pozornosť, nejaké obavy som však pred nástrahami trate nemal. Pre nás sa preteky začínajú až vo finále, takže toto bola len akási povinná jazda."

Bojovali aj kajakári

S postupovým umiestením bojovali po 1. kole kajakári. Na 27. mieste Martin Halčin, na 29. Matúš Hujsa a 37. Ján Šajbidor po 1. kole znamenalo, že v druhom musia oveľa viac zabrať. Halčin si jazdu pokazil až štyrmi trestnými bodmi za dva ťuky, Hujsa bol síce čistý, no pomalý a Šajbidor so šiestimi trestnými sekundami na lepšie umiestenie medzi 74 štartujúcimi nemohol pomýšľať.

V 2. kole sa Slováci zlepšili, no nie všetci, v konečnom poradí 38. Halčin o sekundu, ktorej vďačil za postup. Aj veľkej dávke šťastia vďačil Šajbidor za účasť v semifinále, postupujúcu 40-ku uzatvoril, trochu však s trpkosťou, pretože 41. Hujsu odsúdil do pozície prvého nepostupujúceho. Slovenská výprava tak zaznamenala v úvodnom dni jednu stratu, zo šiestich slalomárov postúpilo do semifinále päť.

Výsledky kvalifikácie
C1 muži: 1. Alexander Slafkovský 100,98 (0), 2. Matej Beňuš (obaja (SR) 103,62 (2), 3. Franz Anton (Nem.) 104,09 (2), ...5. Michal Martikán (SR) 104,28 (0)

C1 ženy: 1. Kateřina Hošková (ČR) 124,12 (0), 2. Jessica Foxová (Austr.) 126,72 (2), 3. Mallory Franklinová (V. Brit.) 129,44 (2)

K1 muži: 1. Boris Neveu (Fr.) 96,57 (0), 2. Jiří Prskavec (ČR) 96,72 (0), 3. Mathieu Biazizzo (Fr.) 98,11 (0), ...38. Martin Halčin 104,56 (0), 40. Ján Šajbidor 105,06 (2), nepostúpil 41. Matúš Hujsa (všetci SR) 105,63 (0)