Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

USA nominovalo prvých hráčov na majstrovstvá sveta v hokeji v Prahe

Na archívnej snímke Zach Werenski z Columbusu Blue Jackets oslavuje svoj gól. Foto: TASR/AP

Zo skúsenejších hráčov je v obrane Zach Werenski z Columbusu či Seth Jones (Chicago Blackhawks).

New York 25. apríla (TASR) - Americká hokejová reprezentácia zverejnila prvých 15 hráčov zo svojej nominácie na májové majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave. Národný tím USA sa predstaví v základnej B-skupine spolu so Slovenskom, na ktorého ľade odohrá tri dni pred začiatkom turnaja prípravný zápas. Informácie priniesol web teamusa.usahockey.com.

V nominácii zatiaľ figuruje jeden brankár, päť obrancov a deväť útočníkov. Pozornosť pútajú napríklad Cole Caufield z Montrealu Canadiens, ktorý mal v tejto sezóne NHL 65 bodov (28+37). Z útočníkov je nominovaný aj Brady Tkachuk, kapitán Ottawy so 74 bodmi (37+37) v 81 zápasoch základnej časti tohto ročníka.

Spomedzi obrancov je zaujímavá nominácia Lukea Hughesa z New Jersey, 20-ročný bek nazbieral v tejto sezóne 47 bodov za deväť gólov a 38 asistencií. Zo skúsenejších hráčov je v obrane Zach Werenski z Columbusu či Seth Jones (Chicago Blackhawks). Ten získal s národným tímom bronz na MS 2015, ktoré boli taktiež v Česku. V súboji o tretie miesto vtedy Američania zdolali domácich 3:0. Zatiaľ jediný nominovaný brankár je Alex Lyon z Detroitu. Ten bol taktiež súčasť bronzového tímu v roku 2015 a v tejto sezóne odchytal 44 zápasov s 90,4 percentnou úspešnosťou a prímerom 3,05 inkasovaného gólu na zápas.

"Začíname s vynikajúcou súpiskou. Medzi našimi hráčmi panuje veľké nadšenie a všetci sa tešia na reprezentáciu našej krajiny na majstrovstvách sveta," uviedol generálny manažér americkej reprezentácie Brett Peterson. V nominácii sú štyria hráči, ktorí boli vo svojom drafte vybraní v prvej päťke. Ôsmi už boli s USA na majstrovstvách sveta

Američania budú od 5. mája trénovať v Bratislave na prípravný zápas, ktorý sa uskutoční na štadióne Ondreja Nepelu. Svoje pôsobenie na MS začnú v úvodný deň - v piatok 10. mája nastúpia proti Švédsku. Na predošlom šampionáte vo Fínsku a Lotyšsku obsadili štvrté miesto, keď najprv nestačili v semifinále na Nemcov 3:4 pp a v rovnakom pomere nad nimi vyhrali neskôr Lotyši. Pre tých to bol prvý cenný kov na MS.