Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

ÚSPECH: Mihalíková zvíťazila v juniorskej štvorhre v Austrálii

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková (vpravo) s Ruskou Annou Kalinskou (vľavo) vyhrali štvorhru junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne, keď vo finále zdolali ukrajinský tandem Dajana Jastremská, Anastasia Zarycká 6:1, 6:1 v sobotu 30. januára 2016. Foto: TASR/AP

Pre Mihalíkovú je to druhý grandslamový titul, vlani triumfovala v Melbourne Parku v singli.

Melbourne 30. januára (TASR) - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Ruskou Annou Kalinskou sa stali víťazkami juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo finále ako nasadené dvojky deklasovali šiesty nasadený ukrajinský tandem Dajana Jastremská, Anastasia Zarycká 6:1, 6:1. Pre Mihalíkovú je to druhý grandslamový titul, vlani triumfovala v Melbourne Parku v singli. V debli ťahala vo finále za kratší koniec minulý rok vo Wimbledone i na US Open v roku 2014. Vo dvojhre v sobotu neobhájila prvenstvo keď v rozhodujúcom súboji prehrala s Bieloruskou Verou Lapkovou 3:6, 4:6

Mihalíková sa postarala celkovo o ôsmy titul slovenského juniorského tenisu na podujatiach veľkej štvorky v éra samostatnosti, piaty vo štvorhre. Viktória Kužmová s Ruskou Aleksandrou Pospelovovou vlani vyhrali debla na US Open. Filip Horanský s Čechom Jiřím Veselým ovládli v roku 2011 juniorského debla na Australian Open. Rok predtým získali v Melbourne titul vo štvorhre Jana Čepelová so Chantal Škamlovou. Henrieta Nagyová v roku 1994 po boku bývalej svetovej jednotky Švajčiarky Martiny Hingisovej vyhrala debla na Roland Garros.

Mihalíková nečakala, že finále štvorhry bude také jednoznačné. "Dnešná štvorhra bola taká jahôdka na torte. Bol to pre nás najľahší zápas na turnaji, súperky boli asi príliš nervózne. Nedali sme im žiadnu šancu. Smiali sme sa na divákoch, ktorí sa snažili niečo hovoriť po slovensky alebo po rusky. Veľmi som chcela vyhrať aj dvojhru, no Vera hrala dnes svoj najlepší tenis. Bojovala a išla za tou trofejou ako po údenom. Celkovo som však s vystúpením v Melbourne veľmi spokojná a zisk titulu v debli si cením. Som rada, že moje posledné dva zápasy v juniorskej kategórii na Australian Open som mohla odohrať na veľkých kurtoch - v aréne Roda Lavera a v Hisense aréne. Dúfam, že o rok si už zahrám v hlavnej súťaži medzi seniorkami," povedala zverenka trénera Jána Studeniča v rozhovore pre Rádio Slovensko.



Prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko mal z Mihalíkovej úspešného ťaženia v Austrálii obrovskú radosť. "Terka bola v Melbourne v dvoch finále, čo je geniálny výsledok. Veľmi ma teší, že po vlaňajšom triumfe vo dvojhre získala titul aj vo štvorhre. Škoda, že Klein s Riklom nevyužili v supertajbrejku mečbal. Terka s Lukášom však majú pred sebou veľkú budúcnosť. Ak budú v tomto trende pokračovať, som presvedčený, že sa presadia aj medzi seniormi," povedal pre TASR šéf slovenského tenisu.

Výkony Mihalíkovej vysoko vyzdvihol aj generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Terka dosiahla v Melbourne fantastický úspech, ku ktorému jej srdečne blahoželám. Postúpiť do dvoch finále, to je husársky kúsok. Terka potvrdila, že je veľkým talentom. Škoda, že Lukáš Klein s Riklom prehrali vo finále grandslamu z mečbalu. Vystúpenie juniorov však bolo po waterloo dospelých balzamom na ubolenú slovenskú tenisovú dušu," povedal pre TASR Moška.

Juniorky - štvorhra - finále:

Anna Kalinská, Tereza MIHALÍKOVÁ (2-Rus./SR) - Dajana Jastremská, Anastasia Zarycká (6-Ukr.) 6:1, 6:1