Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Úspech Slovákov na OHM, dve striebra a jeden bronz

Na snímke Jakub Grigar. FOTO TASR/Henrich Mišovič

Slovenskí reprezentanti dnes boli úspešní v súťaži singlkanoistov v slalome na hladkej vode.

Nanking 27. augusta (TASR) - Slovenský reprezentant Jakub Grigar obsadil v stredajšej súťaži singlkajakárov v slalome na hladkej vode na II. olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu druhé miesto a získal striebornú medailu. Jeho krajan Marko Mirgorodský skončil medzi singlkanoistami v rovnakej disciplíne tretí a vybojoval si bronz. Slováci tak v záverečný deň podujatia rozšírili medailovú zbierku z Nankingu celkovo na tri kovy – dva strieborné a jeden bronzový.

V kajaku chlapcov vlaňajší juniorský majster sveta aj Európy v slalome na divokej vode a vlajkonosič výpravy SR na otváracom ceremoniále Jakub Grigar v semifinále potvrdil svoje najvyššie ambície. Podobne ako v osemfinále a vo štvrťfinále aj v semifinále zajazdil najrýchlejší čas (1:07,997 min). V dueli o postup do boja o zlato presvedčivo zdolal víťaza kvalifikácie Číňana Huanga, ktorý za ním zaostal o viac než dve sekundy. A víťaz druhého semifinále Slovinec Anže Urankar bol od neho pomalší bezmála o tri sekundy.

Na jazdu o zlato mu žreb prisúdil druhú dráhu, ktorú nemal rád, pretože pri štarte na šikmej plošine sa musel odrážať tou rukou, ktorá mu nevyhovovala. Štart bol spolu s povinným eskimáckym polobratom uprostred trate kľúčovou pasážou pretekov, na ktorej sa dalo najviac stratiť. Rukou sa odrazil zle a už keď začal pádlovať, mal na Urankara dosť veľkú stratu. Slovinec, ktorý slalom na divokej vode jazdí priemerne, ale pritom je výborný v zjazdárskom šprinte, využil svoju lepšiu rýchlostnú pripravenosť na túto atypickú disciplínu. Vyhral v čase 1:09,057 min, Grigar doplatil na nevydarený štart a sklončil druhý.

"Boli to ťažké preteky a určite moja najťažšia jazda zo všetkých. Celý čas sme sa tu rozprávali o štartovom skoku na trati číslo dva - že je to jediné, čo tu môžem pokaziť. Nemal som ten skok rád, pretože odraz mi na ňom vychádzal na nesprávnu ruku. A vo finále som práve ten skok pokazil. Trafil som do kovovej tyčky a predok lode mi išiel úplne pod vodu, čím som veľa stratil. Hneď, keď som sa vynoril z vody, som vedel, že už je zle. Potom som sa síce snažil stratu dobehnúť, ale už som to nedokázal. Urankar sa venuje šprintu na divokej vode, takže je veľmi rýchly," povedal Grigar pre oficiálny web Slovenského olympijského výboru (SOV).

Singlkanoista Mirgorodský si v stredu vyjazdil životný športový úspech. V semifinále narazil na objektívne najlepšieho v tejto kategórii Francúza Lucasa Roisina, s ktorým napriek udatnému boju prehral o viac než tri sekundy. V súboji o bronz však mladý Slovák v ďalšom slovensko-slovinskom medailovom súboji dňa presvedčivo zdolal Leona Breznika, ktorého predstihol o takmer päť sekúnd.

"Táto medaila pre mňa znamená najväčší úspech v mojej kariére, pretože v C1 je moja prvá. Tohto roku som sa na juniorských šampionátoch ani neprebojoval do finále," uviedol pre olympic.sk juniorský majster sveta z Penrithu v hliadke 3xC1.

OHM - kanoistika - výsledky:

Chlapci:
K1 – semifinále:
Jakub Grigar (SR) 1:07,988 min – Huans Song (Čína) 1:10,029, Urankar (Slovin.) 1:10,887 - Sunderland (V. Brit.) 1:12,688. Finále: Urankar 1:09,057 - Jakub Grigar 1:11,129. O 3. miesto: Huang Song 1:10,333 – Sunderland 1:11,987.

C1 - semifinále: Roisin (Franc.) 1:16,562 min - Marko Mirgorodský (SR) 1:19,784, Hendrick (Írsko) 1:18,752 – Breznik (Slovin.) 1:25,750. Finále: Roisin 1:18,179 – Hendrick 1:19,047. O 3. miesto: Marko Mirgorodský 1:18,587 – Breznik 1:23,257