Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Úspešný hokejový tréner Vladimír Vůjtek má 70 rokov

Z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie na XXII. zimných olympijských hrách v piatok 14. februára 2014. Na snímke vpravo tréner Vladimír Vůjtek a Tomáš Kopecký. Foto: TASR/Jakub Súkup

Hokejový česko-rusko-slovenský príbeh Vladimíra Vůjtka sa začal v obci Klimkovice, kde sa budúci úspešný hokejový tréner 17. mája 1947 narodil.

Klimkovice/Bratislava 17. mája (TASR) - Bývalý český hokejista a tréner Vladimír Vůjtek, ktorý v roku 2012 ziskom strieborných medailí z hokejových majstrovstiev sveta vrátil slovenský reprezentačný hokej na výslnie, bude mať v stredu 17. mája 70 rokov.

Hokejový česko-rusko-slovenský príbeh Vladimíra Vůjtka sa začal v obci Klimkovice, kde sa budúci úspešný hokejový tréner 17. mája 1947 narodil. S hokejom začínal pomerne neskoro až v 15 rokoch. Neskorší začiatok s humorom jemu vlastným ospravedlňoval tým, že v Klimkoviciach mohol ako malý chlapec hrávať hokej len na malom miestnom rybníku, keď v zime zamrzol. Klimkovice sa dnes už rozrástli na menšie sliezske mesto neďaleko Ostravy (severovýchodná časť Českej republiky).

Najlepší tréner sezóny Vladimír Vůjtek počas slávnostného vyhlásenia ankety Zlatý puk.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Hokejovo Vůjtek vyrástol vo vtedajšom klube Telovýchovnej jednoty (TJ) Vítkovice (dnes HC Vítkovice Ridera). Vo Vítkoviciach ako stredný útočník strávil takmer celú hráčsku kariéru, ktorá trvala od roku 1968 do roku 1982. Z Vítkovíc odišiel len počas základnej vojenskej služby do Dukly Trenčín. Počas pôsobenia v Trenčíne si našiel aj budúcu manželku a jeho blízky vzťah k Slovensku sa ešte viac prehĺbil. Aj jeho dcéra Šárka má za manžela Slováka Róberta Petrovického, bývalého úspešného slovenského hokejového reprezentanta. Záver hráčskej kariéry strávil Vůjtek v klube TJ Karviná (dnes HC Banik Karviná). Vo všetkých kluboch pôsobil aj ako kapitán mužstva.

Úspešnú trénerskú kariéru začal v sezóne 1983/1984 na lavičke TJ Karviná. Prvé úspechy však dosiahol ako tréner Vítkovíc, keď s klubom v bývalej najvyššej československej hokejovej lige v sezóne 1992/1993 získal striebro. Po rozpade Československa a vzniku českej Extraligy ľadového hokeja zopakoval strieborné úspechy najprv ako tréner AC ZPS Zlín (dnes PSG Zlín) v sezóne 1994/1995 a potom v sezóne 1996/1997 znovu ako tréner Vítkovíc.

Na snímke tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek počas tréningu na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách 5. mája 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann


V roku 2001 viedli Vůjtkove trénerské kroky do Ruska. Vo vtedajšej najvyššej ruskej hokejovej lige získal s tímom Lokomotiv Jaroslavľ v sezónach 2001/2002 a 2002/2003 majstrovské tituly. Po týchto úspešných sezónach vyhlásili Vůjtka za najlepšieho trénera v ruskej najvyššej hokejovej súťaži. V sezóne 2003/2004 sa posadil na trénerskú lavičku tímu AK Bars Kazaň a v ruskej najvyššej súťaži skončil s mužstvom tretí. Po úspešnej ruskej anabáze sa vrátil na dva roky do Vítkovíc.

Svoje trénerské kvality predviedol aj po vzniku Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). V sezóne 2010/2011 viedol Lokomotiv Jaroslavľ, ktorý priviedol až do semifinále play off KHL o Gagarinov pohár. V ruskom tíme v tom čase pôsobil aj slovenský legendárny útočník Pavol Demitra (1974-2011), ktorý tragicky zahynul pri havárii lietadla Jak-42 spoločne s ďalšími členmi Lokomotivu. Vůjtek pri tragickej udalosti už nebol, lebo práve začínal ako hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie.

Na snímke radosť na slovenskej striedačke po víťazstve 4:1 v zápase B-skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Štokholme a Helsinkách, Slovensko - USA, vo fínskej metropole Helsinki 14. mája 2013. Zľava kapitán Miroslav Šatan, tréner Vladimír Vůjtek, asistent trénera Peter Oremus a Mário Bližňák.
Foto: TASR/Martin Baumann


Pri slovenskej reprezentácii pôsobil v rokoch 2011 až 2015. Slovenskí fanúšikovia si budú najdlhšie pamätať rok 2012, kedy Vůjtek na majstrovstvách sveta vo fínskych Helsinkách priviedol slovenský reprezentačný výber k strieborným medailám.

V júni 2015 prijal post hlavného trénera českej hokejovej reprezentácie. Na lavičke českej reprezentácie pôsobil do roku 2016, kedy po hokejových majstrovstvách sveta v Rusku z postu hlavného trénera odstúpil. V súčasnosti pôsobí ako trénerský konzultant a hráčsky agent pri svojom materskom klube HC Vítkovice Ridera.

Vladimír Vůjtek
Foto: TASR/František Iván


Mnohí jeho bývalí spoluhráči či trénerskí kolegovia tvrdia, že Vůjtkovo kúzlo sa nachádza v jeho povahe. Spoluhráčov a neskôr klubových či reprezentačných zverencov dokázal motivovať a nadchnúť nie krikom, ale predovšetkým pokojným a ľudským prístupom. Trénerským vzorom Vladimíra Vůjtka bol populárny ostravský tréner Ladislav Štemprok, veľký psychológ a inovátor tréningových metód.