Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

V Aténach budú voliť prezidenta UEFA, silnú podporu má Čeferin

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úspešný kandidát doslúži funkčné obdobie Michela Platiniho do marca 2019 a stane sa viceprezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Atény 13. septembra (TASR) - V stredu 14. septembra sa v rámci mimoriadneho Kongresu Európskej futbalovej únie (UEFA) v Aténach uskutočnia voľby nového prezidenta inštitúcie. O najvyššiu funkciu sa uchádzajú dvaja kandidáti - súčasný šéf Slovinského futbalového zväzu Aleksander Čeferin a jeho holandský kolega Michael van Praag. Úspešný kandidát doslúži funkčné obdobie Michela Platiniho do marca 2019 a stane sa viceprezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Platini dostal vlani trest na osem rokov od etickej komisie FIFA za porušenie pravidiel pri netransparentnom finančnom prevode dvoch miliónov švajčiarskych frankov z roku 2011 od bývalého šéfa federácie Josepha Blattera. Po odvolaniach mu dištanc skrátili na štyri roky.

Čeferin je jasný favorit volieb. Podporu mu vyjadrili aj čelní predstavitelia Slovenského futbalového zväzu (SFZ). "Voľba šéfa UEFA je veľmi závažný moment v živote európskeho futbalu, SFZ ku svojmu hlasu pristupuje nesmierne zodpovedne. Stretli sme sa s uchádzačmi o tento významný post. Aleksander Čeferin je možno všeobecne menej známy, podľa nášho názoru však ide o veľmi zdatného a schopného funkcionára. Kľúčové body jeho programu sa stotožňujú s našimi predstavami. Prezident SFZ Ján Kováčik so súhlasom výkonného výboru podporí jeho kandidatúru," uviedol pre oficiálnu internetovú stránku SFZ generálny sekretár Jozef Kliment.

Čeferina podporujú škandinávske krajiny a silné zázemie má aj v rámci zväzov východnej Európy. Svoje hlasy mu sľubujú aj prezidenti vplyvných futbalových federácií z Nemecka, Francúzska, Ruska, Portugalska a Talianska. Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel získa Čeferin minimálne 40 z celkového počtu 55 hlasov delegátov.

Čeferin pred voľbami vyhlásil, že presadí, aby EURO 2024 zorganizovala iba jedna krajina. "ME v roku 2020 sa budú konať v dvanástich krajinách. Je potrebné, aby ďalší šampionát mal iba jedného organizátora," citovala agentúra DPA slová 48-ročného slovinského funkcionára.

Zoznam prezidentov UEFA:
1954 - 1962: Ebbe Schwartz (Dánsko)
1962 - 1972: Gustav Wiederkehr (Švajčiarsko)
1972 - 1973: Sandor Barcs (Maďarsko)
1973 - 1983: Artemio Franchi (Taliansko)
1983 - 1990: Jacques Georges (Francúzsko)
1990 - 2007: Lennart Johansson (Švédsko)
2007 - 2015: Michel Platini (Francúzsko)*, dočasne poverený Angel Maria Villar Llona (Španielsko)
* - suspendovaný 8. októbra 2015