Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

V Aténach ocenili MMM v Košiciach ako najstarší v Európe

89. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) 7. októbra 2012 v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

K najväčším úspechom organizátorov MMM patrí aj usporiadanie 6. majstrovstiev sveta v polmaratóne v roku 1997, ktoré vyhodnotili ako najlepšie zorganizované MS v polmaratóne.

Košice 12. novembra (TASR) - Medzinárodná asociácia maratónskych a cestných behov (AIMS) odovzdala 9. novembra v Aténach oficiálne ocenenie a uznanie Medzinárodnému maratónu mieru v Košiciach ako najstaršiemu podujatiu tohto rangu v Európe. Cenu odovzdal prezident AIMS Paco Borao prezidentovi Maratónskeho klubu Košice a predsedovi Organizačného výboru MMM Štefanovi Daňovi v rámci 6. Svetového maratónskeho sympózia AIMS.

"Toto ocenenie je vyznamenaním pre celú plejádu generácií, ktoré sa podieľali na organizovaní najstaršieho maratónu v Európe, ale aj súčasných organizátorov a dobrovoľníkov. Samozrejme je to aj uznanie slovenského športu a slovenskej atletiky," uviedol Daňo na pondelňajšej tlačovej konferencii a pokračoval: "Pri preberaní tohto ocenenia prebehnú človeku hlavou udalosti, ktoré ho utvrdzujú v tom, že je dobré, že košický maratón sa naďalej kontinuálne koná aj vďaka podpore zo strany sponzorov a zo strany mesta." Budúci rok sa pobeží 90. ročník MMM a v roku 2014 uplynie 90 rokov od založenia MMM. "Pri tejto príležitosti som v Aténach pozval všetkých zástupcov a členov AIMS, ktorí sa zúčastnili na sympóziu, ako aj zástupcov všetkých významných svetových maratónov ocenených na jednotlivých kontinentoch. Pre košický maratón je dôležité to, že oficiálne dostal ocenenie najstaršieho maratónu v Európe," zdôraznil Daňo.

Maratón v Košiciach sa po prvý raz bežal už v roku 1924. Štartovalo na ňom viacero osobností tejto kráľovskej atletickej disciplíny, boli medzi nimi i olympijskí víťazi Juan Carlos Zabala (Arg.), Abebe Bikila (Etiópia), Waldemar Cierpinsky (Nem.) či Demissie Wolde (Etiópia). V tomto roku najstarší európsky maratón prekonal ďalšie významné medzníky, dosiahol rekordný počet 7419 účastníkov a zaznamenal nové traťové rekordy, v mužskej kategórii 2:07:01 h a v ženskej 2:29:59.

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach
Foto: TASR
K najväčším úspechom organizátorov MMM patrí aj usporiadanie 6. majstrovstiev sveta v polmaratóne v roku 1997, ktoré vyhodnotili ako najlepšie zorganizované MS v polmaratóne a jedno z najlepších mimoštadiónových podujatí v histórii IAAF vôbec. "Určite je to pre nás motiváciou, aby sme do Košíc priniesli takéto podujatie. Je to našou snahou, no nie som si istý, že sa nám niečo také v budúcnosti podarí, pretože je veľmi veľa kandidátov," skonštatoval Daňo.

Na aténskom sympóziu ocenili aj najstaršie a najprestížnejšie maratónske podujatia na ostatných kontinentoch a to Bostonský maratón (Amerika/USA), Fukuoka maratón (Ázia/Japonsko), Comrades maratón (Afrika/JAR) a Rotorua maratón (Oceánia/Nový Zéland). Okrem toho AIMS ocenila i Patricka Makaua z Kene, ktorý je doteraz držiteľom svetového rekordu v maratóne (2:03:08, Berlín 2011) a Rosu Motaovú z Portugalska, olympijskú víťazku zo Soulu z roku 1988. Medzi ďalšími ocenenými bol aj zakladajúci člen AIMS Horst Milde, ktorý je dlhoročným prezidentom Berlínskeho maratónu.