Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V Aténach zapálili oheň olympijských hier mládeže v Buenos Aires

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štafeta s ohňom povedie naprieč celou Argentínou na trase dlhej 14.000 kilometrov.

Atény 24. júla (TASR) - Oheň III. olympijských hier mládeže zapálili v utorok na Panaténajskom štadióne v Aténach. Podujatie sa uskutoční od 6. do 18. augusta v Buenos Aires. Štafeta s ohňom povedie naprieč celou Argentínou na trase dlhej 14.000 kilometrov.

Ceremoniál však v porovnaní s pôvodným plánom upravili a skrátili pre požiare, ktoré si v okolí Atén vyžiadali už vyše 50 obetí. Zástupcovia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) aj organizátori OHM 2018 si uctili obete požiarov minútou ticha a vlajka Grécka visela na pol žrde.

Po zapálení ohňa kňažná z Hérinho chrámu zapálila pochodeň prvému členovi štafety na starovekom gréckom štadióne, ktorý bol domov prvých novovekých olympijských hier v roku 1896. Štyria mladí športovci z Argentíny a Grécka odštartovali štafetu, než pochodeň dopravia do Argentíny. "O 74 dní budú pochodeň oslavovať státisíce ľudí v uliciach Buenos Aires. Milióny ju uvidia zažiariť v televízii a cez sociálne siete. Bude inšpiráciou pre mladých športovcov," povedal člen MOV a šéf organizačného výboru OHM 2018 Gerardo Werthein.

Štafeta sa oficiálne začne 5. augusta, keď plameň dorazí do La Platy. Skončí sa 6. októbra pri Obelisku v Buenos Aires ako súčasť otváracieho ceremoniálu, ktorý sa prvýkrát bude konať v centre mesta, mimo tradičného štadióna.

V každom meste štafetu na kilometri ponesie desať bežcov. Pochodeň navštívi argentínske miesta Mar del Plata, národný monument v Rosariu, ľadovec Perito Moreno aj vodopády Iguazu. Informovala o tom stránka olympic.sk.