Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V Bostone nás bude reprezentovať trio s finálovými ambíciami

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová Foto: TASR - Michal Svítok

Na krasokorčuliarskych majstrovstvách sveta budú Slovensko reprezentovať sólistka Nicole Rajičová a tanečný pár Federica Testová a Lukáš Csölley.

Boston 29. marca (TASR) - Na krasokorčuliarskych majstrovstvách sveta v Bostone budú Slovensko reprezentovať sólistka Nicole Rajičová a tanečný pár Federica Testová a Lukáš Csölley. Súťaž mužov a športových dvojíc Slovensko neobsadí. Na vrcholnom podujatí, ktoré sa v Bostone bude od stredy do nedele konať prvýkrát, sa predstaví vyše 170 korčuliarov z 38 členských krajín Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU).

V USA sa svetový šampionát konal v minulosti už dvanásťkrát. Na samotných MS sú kvalifikácie už minulosťou, z krátkych programov do finálových voľných jázd postúpia 24 najlepší sólisti medzi ženami aj mužmi, resp. 20 tanečných párov a 16 športových dvojíc.

Slováci po januárových úspešných majstrovstvách Európy v Bratislave majú aj teraz finálové ambície. Olympionička zo Soči Rajičová pred domácim publikom skončila 12., tanečníci na ôsmom mieste. Pred rokom na MS v Šanghaji obsadila Rajičová 15. priečku a tú by teraz zverenka trénera Igora Krokavca, ktorá sa na šampionát pripravovala v rodnom USA, rada vylepšila. Aj Testová s Csölleyom skončili v Číne na 15. mieste a ich progres v posledných sezónach sľubuje minimálne obhájenie týchto pozícií.

V súťaži mužov je favoritom obhajca Javier Fernandez zo Španielska, ktorý v Bratislave získal štvrté kontinentálne zlato v sérii. Silnou konkurenciou mu bude olympijský šampión Juzuru Hanju z Japonska, obaja majú v repertoári štvorité skoky. Zabudnúť nemožno ani na Kanaďana Patricka Chana či Kazacha Denisa Tena. V súťaži žien bude vodu mútiť úradujúca majsterka Európy Jevgenija Medvedevová z Ruska, ktorá vo finále Grand Prix ISU vytvorila sezónne maximum 222,54 bodov. Podobne tak Japonky Satoko Mijaharová a trojnásobná svetová šampiónka Mao Asadová.

V športovkách obhajujú Kanaďania Meagan Duhamelová a Eric Radford, späť sú však olympijskí šampióni zo Soči Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov, ktorí v Bratislave vyhrali v sezónnom maxime 222,66 bodov. Zaujímavé bude sledovať aj nemeckých vicemajstrov Európy Aľonu Savčenkovú a Bruna Massota. Tanečné páry majú obhajcov v podobe Francúzov Gabrielly Papadakisovej a Guillaumeho Cizerona, zosadiť by ich mohli Kanaďania Kaitlyn Weaverová a Andrew Poje, či domáci Maia a Alex Shibutaniovci.

Na prémiách ISU rozdelí spolu 686.750 USD, víťazi v súťažiach sólistov zinkasujú po 45.000 USD.


Program MS v Bostone:

streda 30. marca: krátke tance, krátky program mužov
štvrtok 31. marca: krátky program žien, voľné tance
piatok 1. apríla: krátky program športových dvojíc, voĺné jazdy mužov
sobota 2. apríla: voľné jazdy športových dvojíc, voľné jazdy žien
nedeľa 3. apríla: Gala Exhibícia