Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

V českom futbale sa pravdepodobne schyľuje k veľkému škandálu

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Šéf Sparty Praha Daniel Křetínský informoval šéfa českého futbalu Miroslava Peltu o podvodoch.

Praha 19. septembra (TASR) - Na pokraji tretieho korupčného škandálu stojí po aférach z rokov 1995 a 2004 český futbal. V utorok totiž šéf Sparty Praha Daniel Křetínský odovzdal predsedovi Českého futbalového zväzu Miroslavovi Peltovi dôkazy o nekalých praktikách klubov a futbalových rozhodcov. Informuje o tom stredajšie vydanie denníka Sport s tým, že Křetínský tieto informácie zároveň odovzdal aj štátnemu zástupcovi.

Křetínsky tak urobil len tri dni po tom, čo Sparta v jesennom šlágri Gambrinus ligy podľahla Viktorii Plzeň na jej ihrisku 0:1. Křetínský síce súvislosť s týmto zápasom odmietol, no povedal: "Dá sa povedať, že to bola posledná kvapka," a dodal: "Pána Peltu som prišiel informovať o mimoriadnych obavách Sparty z posledného vývoja českého futbalového prostredia. Predložil som mu konkrétne dôkazy, resp. informácie, ktoré máme v tomto smere k dispozícii. Teraz je na pánovi Peltovi, aby podnikol príslušné kroky."


Foto: TASR/AP

Šéf českého futbalu bol zhrozený


Hoci jeho návšteva u Peltu trvala len 40 minút, šéf českého futbalu, bol po nej a informáciách, ktoré dostal, zhrozený. "Musím povedať, že som znechutený," uviedol Pelta a pokračoval: "To, čo sa ku mne dostalo... Smutné na tom je, že si myslím, že tie informácie sú vierohodné. Musím si nechať prejsť hlavou, akým spôsobom teraz budem konať a postupovať." Veľa šancí zamiesť prípadne celú vec pod koberec ale nemá, nakoľko Křetínský sa poistil a informoval o predložených dôkazoch aj štátneho zástupcu.

Křetínský aj Pelta, ale odmietli obsah rozhovoru a formu predložených dôkazov akokoľvek špecifikovať. Niečo sa vraj dalo vydedukovať z jeho vypchatej koženej kabely, s ktorou k Peltovi prichádzal a naopak, keď od neho odchádzal, pôsobila prázdnym dojmom. Podľa všetkého v nej vraj mal byť 40-stranový zväzok s podrobne zdokumentovanou nekalou činnosťou rozhodcov a funkcionárov. Má ísť o ovplyvňovanie zápasov v prospech jednotlivých tímov a stávkových mafií. "Ja tú situáciu považujem za veľmi vážnu a hlavne ju považujem za systémovú," uzavrel Křetínský.