Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Pištej a Balážová budú bojovať o účasť na olympijských hrách v Paríži

Na archívnej snímke slovenská stolná tenistka Barbora Balážová. Foto: TASR - Michal Svítok

Elitná slovenská dvojica už okúsila v tejto disciplíne podujatie pod piatimi kruhmi v Tokiu.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Slovenská výprava so stolnotenisovými reprezentantmi Ľubomírom Pištejom a Barborou Balážovou a trénerom Jaromírom Truksom odcestuje v stredu do českého Havířova, kde bude bojovať o účasť na olympijských hrách v Paríži. Tamojšie Národné tréningové centrum bude vo štvrtok a piatok (11. - 12. apríla) dejiskom svetovej olympijskej kvalifikácie v miešanej štvorhre.

Elitná slovenská dvojica už okúsila v tejto disciplíne podujatie pod piatimi kruhmi v Tokiu. Vzhľadom na postavenie slovenského dua vo svetovom rebríčku (aktuálne 30. priečka) vedie cesta na OH cez kvalifikačný turnaj. V Paríži sa predstaví v mixe dovedna šestnásť dvojíc, z toho štyri si vybojujú miestenku v Havířove.

"Ťažko prognózovať. Nevieme ešte, koľko párov napokon do Havířova pricestuje. Nejakí Japonci a Kórejčania sa odhlásili, ale tí určite postúpia na základe postavenia v rebríčku. Každá krajina môže mať zastúpenie len jedným párom. Ideme to skúsiť a zabojovať o miestenku. Sme v inej pozícii ako pred štyrmi rokmi. Vtedy sme na tom boli lepšie, vo svetovom rebríčku sme figurovali v prvej päťke. Odvtedy však záujem o mix stúpol, venuje sa mu viac hráčov a je väčšia konkurencia. Pre nás je pozitívny impulz semifinálová účasť na minulotýždňovom turnaji WTT Feeder v chorvátskom Varaždíne. Ľubo s Bašou podali dobré výkony, zvládli aj koncovky. Celkovo sa ich účinkovanie nieslo v pozitívnej atmosfére. Halu poznáme, boli sme tam viackrát a s adaptáciou na prostredie by nemal byť problém," uviedol v tlačovej správe SSTZ reprezentačný kouč Jaromír Truksa.

V Havířove sa počas oboch dní bude hrať vyraďovacím spôsobom. Dvojice sa rozdelia do dvoch na sebe nezávislých "pavúkov" a víťazi oboch postúpia na OH. To isté sa zopakuje aj na druhý deň, keď sa do diania už nezapoja dva postupujúce páry z prvého dňa. Znova sa bude hrať o dve miestenky. Žreb prvého hracieho dňa je na programe v stredu na pravé poludnie. Vo štvrtok i piatok sa začne hrať od 10.00 h.