Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

V hre o Londýn je už len vzpierač Tešovič, Lukáča strieda Korpa

Martin Tešovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ďalším dôsledkom dopingovej aféry je odchod šéftrénera Rudolfa Lukáča, ktorý abdikoval a vo funkcii ho nahradí Štefan Korpa.

Bratislava 2. júna (TASR) - Po vypuknutí dopingovej kauzy Ondreja Kružela príde s najväčšou pravdepodobnosťou slovenské vzpieranie o miestenku na olympijských hrách v Londýne.

Ďalším dôsledkom aféry je odchod šéftrénera Rudolfa Lukáča, ktorý abdikoval a vo funkcii ho nahradí Štefan Korpa.

V rebríčku olympijskej kvalifikácie sa po odpočítaní 23 bodov, ktoré Kružel získal za 10. miesto v dvojboji na majstrovstvách Európy v tureckej Antalyi, Slovensko ocitne až pod "čiarou" siedmich tímov s právom kvóta pľacu a jeho miesto zaujme doposiaľ ôsme Taliansko.

"Očakávame, že svetová federácia nám tieto body odpočíta a my sa dostaneme pod čiaru. Tiež predpokladáme, že v prípade Kružela nemožno dúfať v iný ako štvorročný trest a to bez ohľadu na to, aké nízke hodnoty zakázanej látky mu namerali. Svetové vzpieranie vyhlásilo nekomprosmisný boj s dopingom," informoval TASR podpredseda Slovenského vzpieračského zväzu Ján Štefánik.

Kružel mal pozitívny test pri mimosúťažnej kontrole v marci, teda tesne pred aprílovým európskym šampionátom.

Lukáč patril medzi kľúčové postavy slovenského vzpierania od rozdelenia Československa. Zodpovednosť si zobral nielen za Kruželov prípad, ale aj za predchádzajúce dve kauzy. V roku 2011 neprešli dopingovými kontrolami ďalší dvaja reprezentanti Richard Tkáč a Karol Samko.

"V prípade Lukáčovej abdikácie sme neuvažovali nad tým, že ju neprijmeme. Ako tréner zodpovedal za svojich pretekárov a v podstate sám avizoval, že sa zriekne funkcie. Poverený jeho zastupovaním bude člen výkonného výboru Štefan Korpa, je jedným z málo, kto na Slovensku spĺňa potrebné požiadavky. Osobne ma tieto prípady strašne mrzia. Som z toho nešťastný a už sa pomaly hanbím chodiť po Bratislave. Najskôr sme sa veľmi tešili, že sa nám podarilo vybojovať miestenku na OH a teraz príde takáto rana. Musíme sa s tým čo najskôr vyrovnať, lebo už v septembri v Košiciach organizujeme majstrovstvá sveta do 17 rokov a musíme spraviť všetko preto, aby to dopadlo úspešne," dodal Štefánik.

Maličká slovenská výprava, ktorá v júli odcestuje do Londýna však ešte nemusí byť úplne bez zastúpenia vzpieračov. Skúsený olympionik Martin Tešovič, ktorý si pred dvoma rokmi vyskúšal aj zimnú verziu vo Vancouveri v štvorboboch Milana Jagnešáka, figuruje na 15. mieste svetového rebríčka a jestvuje slušná šanca, že mu Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) pridelí miestenku. Definitíva však padne až po nadchádzajúcich majstrovstvách Oceánie, ktoré hostí Samoa.