Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Na divokej vode v Ivrei boj o Tokio, Slafkovský: Nálada je dobrá

Na snímke slovenský reprezentant v kategórii C1 Alexander Slafkovský. Foto: TASR - Dušan Hein

Šampionát v Ivrei sa začnú vo štvrtok dvojkolovou kvalifikáciou K1 mužov a K1 žien, v piatok odštartujú singlisti a singlistky, na programe je aj tímová súťaž vo všetkých kategóriách.

Ivrea 5. mája (TASR) - Slovenských vodných slalomárov čaká na ME boj samých za seba i za krajinu. Najväčší tlak leží na singlistkách, ktoré musia "vyloviť" miestenku na olympiádu. Zvyšné lode zvládli "tokijský imperatív" už pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta v La Seu d'Urgell. Zostáva však zodpovedať otázku, kto sa pod piatimi kruhmi predstaví, zatiaľ jediný istý účastník je kajakár Jakub Grigar.

Najväčšiu pozornosť bude pútať súboj v C1. Spomedzi trojice reprezentantov nebol na olympiáde iba Alexander Slafkovský, ktorý má k Tokiu najbližšie. Rozdiely sú však malé, takže priestor na taktizovanie nie je. Tridsaťosemročný trojnásobný individuálny majster Európy si myslí, že letenka do Tokia pôjde cez medailu. "Ide to ruka v ruke, jedno bez druhého asi nepôjde, pretože máme všetci kvalitu, takže bude treba byť niekde v top 3, aby sa to podarilo," povedal Slafkovský pre TASR.

O olympiádu bojuje s ostrieľanými kolegami, Michal Martikán má na konte päť olympijských medailí z toho dve zlaté. Aj v 41 rokoch sa netají túžbou po šiestych hrách. Bližším konkurentom je však Matej Beňuš, ktorý vybojoval v Riu de Janeiro striebro. Napriek napínavému súboju je však v slovenskom tábore pohoda a podľa Slafkovského rivalita je zdravých medziach: "Každý si ide trošku svoje, ale z môjho pohľadu vládne dobrá nálada."

Najväčšie očakávania smerujú k ženskej "céjednotke", ktorú čaká úloha vybojovať miestenku. V internej nominácii na ME si zabezpečili účasť Simona Glejteková, Zuzana Paňková a Monika Škáchová, ak sa im podarí vypádlovať Tokio, najúspešnejšia z nich dostane možnosť premiérovej účasti na OH. "Ísť rýchlo a čisto. Nie je priestor na stratégie a špekulovanie, jednoducho, kto pôjde najlepšie z krajín, ktorým chýba miestenka, ten ju získa a vybavené. Nikto iný tam za Slovensko štartovať nemôže. Vyjazdili si to tieto tri dievčatá, takže je to na nich," povedal pre canoe.sk športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Medzi kajakárkami vzíde olympionička spomedzi skúsenej Jany Dukátovej a Elišky Mintálovej. Istotu účasti na OH má zo Slovákov iba Jakub Grigar v K1. Šampionát v Ivrei je pre neho dobrá príležitosť vyladiť formu na vrchol sezóny. Hoci je pre neho úľavou, že má o starosť menej, nejde na výlet. „Beriem to ako veľkú výhodu. Ešte dva mesiace nevedieť a stresovať sa by bolo ťažké. Takto je to veľká výhoda. Teraz viem, na ktorý deň sa pripraviť, môžeme sa vyladiť na deň D. Nechceme však ísť len tak 'hala-bala‘. Budeme pozerať na výkony, aby mali hlavu a pätu. Bude to krátka zastávka pred cestou do Tokia," povedal Gigar pre canoe.sk.

Šampionát v Ivrei sa začnú vo štvrtok dvojkolovou kvalifikáciou K1 mužov a K1 žien, v piatok odštartujú singlisti a singlistky, na programe je aj tímová súťaž vo všetkých kategóriách. Semifinále a finále sa uskutoční v sobotu (K1 ženy a K1 muži) a v nedeľu (C1).

Slováci v Ivrei:



C1m: Matej Beňuš, Michal Martikán, Alexander Slafkovský
C1ž: Simona Glejteková, Zuzana Paňková, Monika Škáchová
K1m: Adam Gonšenica, Jakub Grigar, Martin Halčin
K1ž: Jana Dukátová, Michaela Haššová, Eliška Mintálová

Program na ME:

štvrtok 6. mája: dvojkolová kvalifikácia K1m a K1ž
piatok 7. mája: dvojkolová kvalifikácia C1m a C1ž, finále tímov 3xK1ž, 3xK1m, 3xC1ž, 3xC1m
sobota 8. mája: semifinále K1ž a K1m, finále K1ž a K1m, extreme slalom časovka
nedeľa 9. mája: semifinále C1ž a C1m, finále C1ž a C1m, pavúk extreme slalom