Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V Jedenástke Fortuna ligy sú zastúpené 4 kluby, Šporar najlepší hráč

Na snímke Andraž Šporar. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Najpočetnejšie, šesťnásobné zastúpenie má Slovan Bratislava.

Bratislava 25. mája (TASR) - Do ideálnej zostavy najvyššej slovenskej súťaže sa v hlasovaní odborníkov dostali futbalisti klubov, ktoré obsadili prvé štyri priečky tabuľky. Výsledky ankety Jedenástka Fortuna ligy 2018/2019 vyhlásili v sobotu večer v priestoroch nového štadióna Tehelné pole v Bratislave.

Najpočetnejšie, šesťnásobné zastúpenie má Slovan Bratislava. Z tímu nového majstra získali na svojich postoch najviac hlasov brankár Dominik Greif, stredný obranca Vasil Božikov, útočník Andraž Šporar, krajní stredopoliari Aleksandar Čavrič a Moha i centrálny stredopoliar Marin Ljubičič, ktorý väčšinu sezóny absolvoval v belasom drese, no prvé dve kolá odohral ešte za Dunajskú Stredu.

Historická sezóna v podaní klubu zo Žitného ostrova sa premietla do nominácie pre trio Dunajskostredčanov. Ocenenie z mužstva vicemajstra získali krajní obrancovia Kristián Koštrna a Eric Davis aj ofenzívny stredopoliar Zsolt Kalmár. Jedenástku doplnili dvaja slovenskí reprezentanti do 21 rokov, ktorí si napriek mladému veku vo svojich kluboch už natiahli na rukáv kapitánsku pásku, obranca bronzového Ružomberka Dominik Kružliak a stredopoliar Žiliny Miroslav Káčer.

Najlepším hráčom ligy sa stal Šporar. Na štadióne, na ktorom v piatok vyrovnal rekord Róberta Semeníka v počte gólov v jednej sezóne (29) si o deň neskôr prevzal až tri ceny – pre člena najlepšej jedenástky, najlepšieho hráča i strelca Fortuna ligy.

"Bola to určite moja najlepšia sezóna, nielen pre mňa, ale aj pre celý tím. Cena pre najlepšieho hráča ma trochu prekvapila, pretože ju mohol dostať aj Moha. Dúfal som, že ju dostanem, ale aj tak je to veľký kompliment. Ja by som do najlepšej jedenástky zaradil aj Dražiča, máme však šesť hráčov a trénera, tak som rád. Je to však logické, stali sme sa majstrami, takže musíme mať najviac hráčov v najlepšej zostave ligy," povedal Šporar.

Tretia trofej pribudla do zbierky trénera Martina Ševelu. Predchádzajúce dve získal v sezónach 2014/2015 (spolu s vtedajším kolegom a dnes asistentom Ivanom Vrabcom) a 2015/2016, v ktorých doviedol k titulu Trenčín. Teraz vyhral anketu už ako kouč majstrovského Slovana.

"Počas sezóny sme boli dominantní v každom ohľade. Získali sme najviac bodov i nastrieľali najviac gólov. V Slovane sú méty vyššie ako boli v Trenčíne, tam sa to až tak neočakávalo. Hrali sme vtedy zápas od zápasu a podarilo sa mi to. V Slovane sú ambície jasné od začiatku, my sme to splnili, čo dokazuje šesť ocenených hráčov. Ja by som privítal aj vyšší počet, ale som spokojný, rovnako aj s cenou pre najlepšieho trénera. V budúcnosti musíme spraviť všetko, aby sme obhájili titul i ceny," uviedol Ševela.

Objav sezóny je druhý najlepší strelec súťaže Róbert Boženík. Devätnásťročný útočník Žiliny nadviazal na triumf bývalého kanoniera MŠK Samuela Mráza spred roka.

Medzi hlavnými rozhodcami natiahol šnúru triumfov na päť Ivan Kružliak. Po Romanovi Slyškovi, ktorý ukončil kariéru, prevzal štafetu ako najlepší asistent rozhodcov Tomáš Somoláni. Ocenenia si však nemohli prevziať osobne, keďže v týchto dňoch rozhodujú zápasy majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov v Poľsku.

V ankete hlasovali hlavní tréneri účastníkov Fortuna ligy, prezident Únie ligových klubov (ÚLK), zástupcovia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) - tréner a asistent reprezentácie SR A, tréner SR 21, technický riaditeľ a zástupca trénerov vo Výkonnom výbore - prezident Únie futbalových trénerov Slovenska a predstavitelia médií. O najlepších arbitroch rozhodovali aj pozorovatelia rozhodcov SFZ v spolupráci s Asociáciou rozhodcov SFZ.

Po minuloročnej premiére po druhý raz vyhlásili aj Jedenástku talentov, ktorá vznikla na základe oficiálnych zápasových štatistík. Dostať sa do nej mohli hráči, ktorí v sledovanom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu vo vekovej kategórii do 21 rokov. Medzi najlepšími mladíkmi nechýba trio, ktoré získalo nomináciu aj do najlepšieho tímu Fortuna ligy, Greif, Kružliak a Káčer. Ďalší členovia Jedenástky talentov sú Llazaros Rota (Michalovce), Matej Oravec (jeseň Trnava/jar Podbrezová), Branislav Sluka (Žilina), Tihomir Kostadinov (Ružomberok), Máté Vida, Christián Herc (obaja Dunajská Streda), Tomáš Vestenický (Nitra) a Róbert Boženík (Žilina). Zastúpenie v elitnom výbere mladíkov má osem z dvanástich fortunaligových klubov.

Jedenástka Fortuna ligy 2018/19:

Dominik Greif (Slovan Bratislava, 9 hlasov) – Kristián Koštrna (DAC Dunajská Streda, 8), Dominik Kružliak (MFK Ružomberok, 8), Vasil Božikov (Slovan Bratislava, 22), Eric Davis (DAC Dunajská Streda, 18) – Miroslav Káčer (MŠK Žilina, 8), Marin Ljubičič (Slovan Bratislava/DAC Dunajská Streda, 16) – Aleksandar Čavrič (Slovan Bratislava, 12), Zsolt Kalmár (DAC Dunajská Streda, 19), Moha (Slovan Bratislava, 25) – Andraž Šporar (Slovan Bratislava, 24)

Najlepší tréner: Martin Ševela (Slovan Bratislava, 20)
Najlepší hráč: Andraž Šporar (Slovan Bratislava, 14)
Objav sezóny: Róbert Boženík (MŠK Žilina, 11)
Najlepší strelec: Andraž Šporar (Slovan Bratislava, 29 gólov)
Najlepší rozhodca: Ivan Kružliak
Najlepší asistent rozhodcu: Tomáš Somoláni
Cena fair play: MŠK Žilina

Jedenástka talentov 2018/19:

Dominik Greif (Slovan Bratislava) – Llazaros Rota (Zemplín Michalovce), Matej Oravec (FK Železiarne Podbrezová/Spartak Trnava), Dominik Kružliak (MFK Ružomberok), Branislav Sluka (MŠK Žilina) – Tihomir Kostadinov (MFK Ružomberok), Miroslav Káčer (MŠK Žilina), Máté Vida (DAC Dunajská Streda), Christián Herc (DAC Dunajská Streda) – Róbert Boženík (MŠK Žilina), Tomáš Vestenický (FC Nitra)

Zaujímavosti ankety Jedenástka Fortuna ligy 2018/19:

- Účasť v Jedenástke sezóny zopakovali spomedzi minuloročných laureátov traja hráči – Eric Davis, Aleksandar Čavrič a Marin Ljubičič, ktorý sa do ideálnej zostavy Fortuna ligy dostal tretíkrát za sebou.

- Všetci ostatní futbalisti sú v Jedenástke Fortuna ligy premiérovo.

- Najviac hlasov získal krídelník Slovana Bratislava Moha, ktorého meno nechýbalo na žiadnom z 25 hlasovacích lístkov.

- Naopak, najtesnejšie bolo hlasovanie o druhom strednom stredovom hráčovi popri Ljubičičovi. Miroslav Káčer získal o jediný hlas viac (8) ako jeho spoluhráč Michal Škvarka a Joeri de Kamps zo Slovana (po 7).

- Po dvoch rokoch má opäť jeden klub v najlepšej jedenástke sezóny nadpolovičnú väčšinu. Aj v ročníku 2016/2017 bolo v ideálnej zostave šesť hráčov majstra, ktorým vtedy bola Žilina.

- V Jedenástke Fortuna ligy 2018/2019 majú zastúpenie štyri kluby, čo je najmenej od sezóny 2014/2015, keď boli v ideálnej zostave tiež hráči štyroch tímov – Žiliny, Trenčína, Trnavy a Senice.

- Predchádzajúcim hráčom Slovana Bratislava pred Andražom Šporarom, ktorý získal cenu pre najlepšieho hráča ligy, bol Róbert Vittek v sezóne 2013/2014.

- Druhýkrát za sebou vyhral kategóriu Objav sezóny hráč MŠK Žilina. Róbert Boženík nadviazal na minuloročný triumf Samuela Mráza.

- Po dvoch rokoch sa do Jedenástky Fortuna ligy dostal futbalista, ktorý v sezóne nastúpil za dva kluby. Marin Ljubičič ešte v lete prestúpil z DAC Dunajská Streda do Slovana Bratislava. V ročníku 2016/2017 to bol Jakub Holúbek, ktorý po 6. kole zamieril z Trenčína do Žiliny a hneď v 7. nastúpil za svoj nový klub proti bývalému a aj skóroval.