Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Šport

V kvalifikácii kladivárov Libor Charfreitag neuspel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Európskemu šampiónovi v Barcelone Liborovi Charfreitagovi zostávala jediná možnosť, aby sa nominoval.

Helsinki 28. júna (TASR) - V druhom dni majstrovstiev Európy atlétov bolo na Olympijskom štadióne v Helsinkách na programe sedem finálových disicplín, vrátane vyvrcholenia desaťboja. Slováci v nich raz bojovali o medailu, v skoku do diaľky Jana Velďáková, kladivári Marcel Lomnický a Libor Charfreitag sa pokúšali o postup v kvalifikácii a v akcii boli aj osemstovári Jozef Repčík a Lucia Klocová v semifinálových behoch.

Najskôr roztáčal v kladivárskej klietke náčinie Marcel Lomnický. Kladivárov rotzdelili do dvoch skupín, Lomnický v áčku skončil štvrtý s výkonom 73,84 a so sériou 73,84 - 73,32 - x. Podľa predpokladov sa ďaleko nehádzalo, aj preto, že kruh pokropil dážď a museli ho vysúšať. Limit na priamy postup 77,50 splnil v 16-člennej A-skupine len Maďar Krisztián Pars 78,09, za ním sa zoradili Fín Olli-Pekka Karjalainen 74,54, Rus Aleksej Zagornij 74,00 a Marcel Lomnický 73,84.

Kvalifikácia kladivárov bola dôležitá aj vzhľadom na olympijský Londýn, ku ktorému bol bližšie z dvoch slovenských kladivárov vďaka titulu majstra Slovenska Marcel Lomnický. Európskemu šampiónovi v Barcelone Liborovi Charfreitagovi zostávala jediná možnosť, aby sa nominoval, pokoriť áčkový limit 78,00 m. Či sa s Londýnom definitívne rozlúči, napovedala už samotná kvalifikácia. V prípade, ak by do finále nepostúpil, Lomnický by si definitívne zabezpečil pod piatimi kruhmi premiérovú účasť.

Libor Charfreitag sa napokon musel zmieriť s faktom, že na olympiádu definitívne nepoletí. v kvalifikácii sa zázračný prerod neudial, jeho séria x - 69,65 - x nenaplnila ani najskromnejšie priania. V B-skupine skončil na predposlednom 14. mieste a na diaľku mohol gratulovať Lomnickému k účasti na OH.

Kvalifikácia kladivárov priniesla viac vzruchu len v tom, že sa hádzalo doslova zúfalo, mnohí s problémami prehodiť aj 70 metrov. V B-skupine ani jeden neprekonal limit 77,50 a postupovalo sa len na základe dĺžky, s najlepším Talianom Vizzonim so sezónnym maximom 76,42. Na finálovú dvanástku stačilo len 72,85.

Marcel Lomnický postúpil z 31 štartujúcich do sobotného finále (20.05) z 8. miesta, Libor Charfreitag obsadil celkove 26. miesto.

Výsledky kvalifikácie

kladivo mužov: 1. Krisztián Pars (Maď.) 78,09, 2. Nicola Vizzoni (Tal.) 76,42, 3. Oleksij Sokyrskyj (Ukr.) 75,35, ...8. Marcel Lomnický 73,84, ...nepostúpil 26. Libor Charfreitag (obaja SR) 69,65