Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

V Lúčkach sa po čase opäť diskutovalo o budúcnosti slovenského športu

Zľava Ivan Husár, Adriana Hosťovecká, Naďa Bendová, Juraj Kremnický, Štefan Tarkovič, Martin Hasprún, Samuel Slovák a moderátor Gregor Mareš počas konferencie v Kúpeľoch Lúčky, 4. októbra 2019. Foto: Teraz.sk/Andy Smatana

Konferenciu pod názvom „Budúcnosť ŠPORTU – Myslieť na budúcnosť sa oplatí“ usporiadali zástupcovia Klubu ligových kanonierov (KLK) a spoločnosť Interest 4U.

Bratislava 15. októbra (Teraz.sk) – V Kúpeľoch Lúčky pri Ružomberku sa pred pár dňami konala konferencia pod názvom „Budúcnosť ŠPORTU – Myslieť na budúcnosť sa oplatí“. Usporiadali ju členovia Klubu ligových kanonierov (KLK) a spoločnosť Interest 4U, pričom jej diskutujúci hľadali odpovede na rôzne témy.

Debatovalo sa o možnostiach, ako posunúť aktuálne hranice športu na vyššiu úroveň, o jeho podpore zo strany legislatívy, ministerstva a jednotlivých zväzov, ale aj o uplatnení športovca po ukončení kariéry a následnom prenesení športového ducha do ďalšej etapy života.

Aj preto sa v priebehu dvoch dní zapojili do diskusií, ktoré odštartovali príhovory riaditeľa KLK Tomáša Medveďa so šéfom spoločnosti Interest4U Dušana Šaradina, mená z rôznych odvetví športu. A to napríklad futbalista Samuel Slovák, vodný slalomár Michal Martikán, atletickí tréneri Matej Spišiak s Naďou Bendovou, bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút, či niekdajšia vynikajúca biatlonistka Martina Halinárová.

Úvod konferencie sa niesol vo futbalovom duchu, témou bol totiž rozvoj mládežníckeho futbalu na Slovensku. Bývalý asistent trénera SR Štefan Tarkovič skonštatoval, že tento šport je u nás ozajstný fenomén. „Venuje sa mu až 48 percent zo všetkých registrovaných športovcov do 23 rokov.“ Nasledovala debata o futbalových akadémiách a útvaroch talentovanej mládeže. V rámci nej manažér tréningového procesu ŠTM Slovenského futbalového zväzu Samuel Slovák porovnal mládežnícke akadémie v španielskom Vigu, francúzskom St. Etienne či v balkánskych krajinách a taktiež hovoril o správnom koučingu detí v závislosti od ich veku. „Kvantita tréningov prebíja kvalitu, a to je nutné zmeniť,“ zhrnul.

Veda a tripartita v športe


O tréningoch a práci so súčasnou mládežou rozprával aj gymnastický kouč Juraj Kremnický, dlhoročný volejbalový tréner Ivan Husár či Adriana Hosťovecká, autorka projektu Svišťov, kde hokejovo vyrástol napríklad reprezentačný obranca Martin Fehérváry. Všetci sa viac-menej zhodli na tom, že deti je potrebné nechať čo najviac sa hrať, aby sa aj vďaka tomu zastavila výchova chorej generácie.

Ďalšou témou pútavej konferencie bolo prepojenie vedy so športom. Dôležitosť tohto kroku najrelevantnejšie zdokumentovali slová atletického trénera Mateja Spišiaka, ktorý je od roku 2012 koučom olympijského víťaza a majstra sveta v chôdzi Mateja Tótha. „Ani vytvorenie netradičných tréningových podmienok nám nedopomohlo k tomu, aby bol Matej na nedávnych MS v Dauhe úspešný. V Katare boli tie podmienky naozaj extrémne, a aj to nás utvrdilo v tom, že vedu do športu je potrebné ešte viac implementovať,“ zamyslel sa Spišiak, ktorého slová prostredníctvom telemostu priamo z dejiska svetového šampionátu potvrdil aj šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Program pokračoval aj na druhý deň, pričom široká diskusia sa spustila najmä pri téme tripartita v športe. Na margo fungovania spolupráce trojlístka štát - zväzy - sponzori mal čo povedať člen výkonného výboru SFZ pre legislatívno-právne otázky Peter Sepeši. Z jeho úst zarezonovali najmä slová o tom, že šport sa bude robiť vždy, ale bez peňazí nie vrcholový. Čiastočne odlišný názor na túto tému predostrel bývalý prezident SZĽH Martin Kohút, podľa ktorého nie sú najväčším problémom športu peniaze. „Na Slovensku je v tejto oblasti veľká podvzdelanosť. A práve na tom je nutné najviac popracovať,“ reagoval.

Na záver konferencie bol odprezentovaný nový projekt Jaroslava Šišoláka, Tomáša Medveďa a Tomáša Kočnera – Sportlabs. Ten je zameraný na komplexnú pomoc športovcom vo finančnej gramotnosti, právnu pomoc, zdravotnú prednostnú pomoc, edukáciu formou e-learningu, daňové poradenstvo, pomoc po zraneniach i na viacero ďalších benefitov. Výstup z októbrovej konferencie sa jej organizátori chystajú odovzdať na Ministerstve školstva, vedy a výskumu SR.