Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V paralelslalome skvelá Zuzulová druhá po neskutočnom kúsku

Veronika Velez-Zuzulová Foto: TASR/Martin Baumann

V semifinále slovenskú lyžiarku postihla smola. V tretej bránke sa jej odtrhnutá bránková vlajočka zavesila na tvár a ďalší oblúk spravila naslepo.

Moskva 29. januára (TASR) - Veronika Velez-Zuzulová obsadila druhé miesto v utorňajšom paralelnom slalome Svetového pohára. V Moskve pod umelým osvetlením jej nevyšla až záverečná ôsma a druhá finálová jazda, v ktorej ju zdolala Nemka Lena Dürrová. Medzi mužmi vo finálovom súboji dvoch najlepších slalomárov uplynulých dvoch sezón sezóny uspel Rakúšan Marcel Hirscher nad Švédom Andre Myhrerom.

Slovenská lyžiarka sa stala suverénnou sezónnou víťazkou v paralelných súťažiach. Podobne ako na Nový rok v Mníchove, kde triumfovala hneď po svojom premiérovom víťazstve v tradičnom slalome, pôsobila presvedčivo, suverénne a najmä jednoznačne najkonzistentnejšie z celého štartového poľa. Jazdila stabilnejšie ako víťazka a v snahe vykorčuľovať cieľové víťazstvo vyslovene pokazila iba nájazd do záverečného skoku celej súťaže.


Video: Veronika Velez-Zuzulová v paralelnom slalome Svetového pohára v Moskve





V Moskve Velez-Zuzulová zaznamenala už 16. pódiové umiestnenie v pretekoch Svetového pohára (...2-...6-7) a 43. umiestnenie v Top 10. V priebežnom poradí slalomu získala cenné body na svoje súperky v boji o malý glóbus. Na vedúcu Mikaelu Shiffrinovú síce iba 20, keďže Američanka skončila tretia a rozdiel medzi nimi 93 bodov. Ale na suverénku celkového poriadia Slovinku Tinu Mazeovú sa dotiahla na 60 bodov.

Mestské preteky sa konali v severnej časti Moskvy v Celoruskom výstavnom centre na špeciálne postavenej rampe. Aj keď bránky sú z obrovského slalomu a kurz tiež nie je čisto slalomársky, súťažia a bodujú pretekári a pretekárky v Zuzulovej obľúbenej disciplíne a na slalomových lyžiach. V oboch kategóriách mohlo štartovať po 12 najlepších slalomároch s doplnením štyroch v celkovom poradí SP, ktorí sa do Mníchova nedostali cez slalom. Najmä u žien sa však niektoré popredné zjazdárky vzdali účasti. Chýbali napríklad šiesta a siedma slalomárka prebiehajúcej sezóny Nemka Höflová-Rieschová a Rakúšanka Zettelová a do Moskvy sa nechcelo ani Američanke Vonnovej ako tretej žene celkovej klasifikácie SP.

Velez-Zuzulová pôsobila podobne ako v Mníchove - vo skvelej športovo-technickej fazóne, odhodlaná, ale v mentálnej pohode. V 1. kole si hravo poradila s Rakúšankou Alexandrou Daumovou, keď jej najprv "dala" 28 stotín, čo je na krátkej, ani nie 20-sekundovej trati celá večnosť. V odvetnej jazde svoj hendikepový náskok na trati zveľaďovala a jej súperka aj tak v polovici kurzu vypadla.

V 2.kole to bol pre Slovenku tvrdší oriešok v osobe mimoriadne bojovnej Tanje Poutiainenovej. Skúsená fínska technička však na optimálny výkon Velez-Zuzulovej nestačila a do druhej jazdy bol medzi nimi rozdiel 17 stotín. Tretia žena slalomového poradia SP išla rutinérsky a na záverečnom skoku si mohla dovoliť aj menšie zaváhanie - postúpila so 6-stotinovým náskokom.

V semifinále slovenskú lyžiarku postihla smola. Nastúpila proti Mazeovej premožiteľke Wendy Holdenerovej a hoci na štarte nadšene jazdiacu Švajčiarku tesne "trhla", v tretej bránke sa jej odtrhnutá bránková vlajočka zavesila na tvár a ďalší oblúk spravila naslepo. Trochu síce stratila na koncentrácii a rytme, napriek tomu súperke v cieli dovolila náskok iba dvoch stotiniek. A v odvete jej nedala žiadnu šancu. Finále išla s Nemkou plece pri pleci so stotinkovou stratou a v druhej jazde jej v závere chýbal kúsok šťastia.

Výsledky paralelného slalomu v Moskve:

ženy

1. Lena Dürrová (Nem.), 2. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR), 3. Mikaela Shiffrinová (USA), 4. Wendy Holdenerová (Švaj.), 5. Michaela Kirchgasserová (Rak.), Tanja Poutiainenová (Fín.), Frida Hansdotterová (Švéd.), Tina Mazeová (Slovin.).

muži

1. Marcel Hirscher (Rak.), 2. Andre Myhrer (Švéd.), 3. Ivica Kostelič (Chor.), 4. Felix Neureuther (Nem.), 5. David Chodounsky (USA), Jean-Baptiste Grange (Fr.), Jens Byggmark (Švéd.), Fritz Dopfer (Nem.).



Priebežné poradie v slalome (9 z 11 súťaží):

1. Shiffrinová 528 b., 2. Mazeová 495, 3. VELEZ-ZUZULOVÁ 435, 4. Hansdotterová 395, 5. Poutiainenová 354, 6. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 279, ... 41. Petra VLHOVÁ (SR) 24.

Celkové poradie SP (26 z 37):

1. Mazeová 1694, 2. Höflová-Rieschová 806, 3. Lindsey Vonnová (USA) 740, 4. Anna Fenningerová (Rak.) 704, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 697, 6. Shiffrinová 638, ... 12. VELEZ-ZUZULOVÁ 435, ... 85. VLHOVÁ 24.