Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Kapitán slovenských tenisiek vidí šance proti Španielkám tak 50 na 50

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vlani Slovenky vypadli zo svetovej skupiny po nešťastnej domácej prehre 2:3 so Srbskom, teraz majú šancu vrátiť sa medzi elitnú osmičku.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Kvarteto Dominika Cibulková (17. vo svetovom rebríčku WTA), Daniela Hantuchová (19.), Magdaléna Rybáriková (90.), Anna Karolína Schmiedlová, nominoval slovenský kapitán Matej Lipták na baráž o účasť vo svetovej skupine tenisového Pohára federácie proti Španielsku (21.-22. apríla na antuke v Marbelle). Talentovaná Schmiedlová je vo fedcupovom tíme debutantkou, najlepšia slovenská juniorka za rok 2011 nahradí v pozícii tímovej štvorky Janu Čepelovú.

V neoficiálnej nominácii kapitánky španielskeho tímu Arantxy Sanchezovej Vicariovej figurujú Silvia Solerová Espinosová (64.), Lourdes Dominguezová Linová (111.), Nuria Llagosterová Vivesová (168.) a Arantxa Parrová Santonjová (166.). Španielky nastúpia bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Anabel Medinovej Garriguesovej (26.) a zranenej Marie Jose Martinezovej Sanchezovej (48.), k dispozícii nebude ani Carla Suarezová Navarrová (65.). Vo fedcupovej histórii pôjde o druhý vzájomný zápas. V novembri 2002 zvíťazilo slovenské družstvo vo finále Pohára federácie v Maspalomase 3:1 a získalo cennú trofej. Hantuchová prispela k historickému úspechu dvomi bodmi, tretí pridala Jeanette Husárová po triumfe nad Sanchezovou Vicariovou.

Vlani Slovenky vypadli zo svetovej skupiny po nešťastnej domácej prehre 2:3 so Srbskom, teraz majú šancu vrátiť sa medzi elitnú osmičku. Miestenku v baráži si zabezpečili vďaka februárovému víťazstvu 3:2 nad Francúzskom v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v Aegon aréne bratislavského NTC. Hlavnou strojkyňou triumfu nad výberom krajiny galského kohúta bola Daniela Hantuchová, ktorá vyhrala obe dvojhry. Tretí bod pridala slovenská jednotka Dominika Cibulková.

Úvodné dvojhry zápasu Španielsko - Slovensko sa začnú v sobotu 21. apríla o 11.15. V nedeľu od 11.00 sú na programe záverečné dvojhry a štvorhra. Hlavným rozhodcom duelu bude Francúz Stephane Cretois, v úlohe empajrových rozhodcov sa predstavia Francúz Pascal Maria a Poľka Gabriela Zalogová. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort.

Slovenský kapitán Matej Lipták urobil v porovnaní s predchádzajúcimi fedcupovými zápasmi v nominácii jednu zmenu. "Janka Čepelová pre zranenie nemôže cestovať do Španielska. Za danej situácie som sa rozhodol nominovať Schmiedlovú, ktorá je momentálne najlepšou slovenskou juniorkou. Komunikoval som aj so Jeanette Husárovou, no tá sa vyjadrila, že vo Fed Cupe nastúpiť nechce a radšej dá šancu mladým hráčkam," povedal na stredajšej tlačovej konferencii Lipták, ktorý chce začať so spoločnou prípravou až priamo v Marbelle. "Dominika Cibulková je momentálne na turnaji v Barcelone, ktorý je pre ňu tou najlepšou prípravou na Fed Cup. Pricestuje za nami priamo do Marbelly. Daniela Hantuchová s Magdou Rybárikovou sa pripravujú v týchto dňoch doma a do dejiska zápasu odcestujú v pondelok spoločne so Schmiedlovou, ktorá sa začiatkom týždňa vrátila z Turecka."

Lipták nepovažuje slovenský tím za favorita, šance vidí na 50:50. "Španielsko patrí v tímových súťažiach dlhé roky medzi elitu a Fed Cup nie je žiadnou výnimkou. Máme rebríčkovo vyššie postavené hráčky, no Španielky majú vyrovnaný tím a doma na antuke budú nebezpečné. Očakávam veľmi ťažký zápas. Aj keď podľa neoficiálnych informácií nenastúpia skúsená Medinová Garriguesová ani zranená Martinezová Sanchezová, mladé hráčky ako Solerová Espinosová sa určite budú chcieť vytiahnuť. Pokiaľ ide o aktuálnu formu našich hráčok, Dominika podala v Miami skvelý výkon proti Azarenkovej, už dlho som ju nevidel takto hrať. Daniela na dvoch turnajoch v zámorí nedosiahla také výsledky, aké si predstavovala, no mohlo to byť spôsobené aj virózou, ktorá šarapatila v Indian Wells. Pevne verím, že do začiatku zápasu sa dostane do dobrej pohody."







A. Sanchezová povedala o nomináciách



Španielske tenistky nastúpia v baráži o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie proti Slovensku (21.-22. apríla na antuke v Marbelle) definitívne bez skúsenej Anabel Medinovej Garriguesovej. Podľa slov kapitánky tímu Arantxy Sanchezovej Vicariovej je najlepšia španielska singlistka veľmi problematickou hráčkou a navyše je mimo formy.

"Medinovú Garriguesovú som nenominovala na baráž so Slovenskom, pretože neprežíva práve vydarené obdobie a jej forma má ďaleko od optima. Nedosahuje žiadne prenikavé výsledky. Pri určovaní nominácie som prihliadala aj na to, že Anabel je príliš kompilovanou osobou a máva často problémy vychádzať s ostatnými hráčkami v tíme. V Pohári federácie je mimoriadne dôležité, aby v tíme vládlo žičlivé prostredie a aby sa všetky hráčky k sebe správali na úrovni. Pokiaľ ide o nenominovanie Suarezovej Navarrovej, Carla momentálne nemá takú formu, ako pred februárovým zápasom 1. kola svetovej skupiny v Rusku. Je to mladá hráčka a v budúcnosti určite ešte dostane šancu," citoval slová Sanchezovej Vicariovej zo stredajšej tlačovej konferencie španielsky denník Marca.