Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

V poľských mestách protestovali taxikári, blokovali dopravu

Foto: TASR/AP

Taxikári sa tak dopísali na zoznam skupín, ktoré pohrozili podobnými protestmi aj počas futbalových majstrovstiev Európy (8. júna - 1. júla).

Varšava 23. mája (TASR) - Vo viacerých poľských mestách vrátane Varšavy sa konali v stredu protestné akcie taxikárov, ktoré zablokovali dopravu. Taxikári sa tak dopísali na zoznam skupín, ktoré pohrozili podobnými protestmi aj počas futbalových majstrovstiev Európy (8. júna - 1. júla).

Poľskí šoféri, ktorí nesúhlasia s vládnym návrhom oddeliť od taxikárskeho povolenia jeho využitie pri rôznych iných zamestnaniach, blokovali hlavné ulice a mosty nielen v hlavnom meste, ale aj vo Vroclave a Gdansku. Vo Varšave zakončili svoje protestné aktivity o niekoľko hodín neskôr pre budovou parlamentu.

"Nemôžeme úplne zaručiť, že podobné protesty sa uskutočnia aj 8. júna," povedal Pawel Biedrzycki, jeden z organizátorov protestu vo Varšave. "Ale súčasne sme futbalovými fanúšikmi, takže skutočne nechceme blokovať mesto. To by bolo pre nás to posledné riešenie." Niekoľko poľských odborov už naznačili, že finálový turnaj EURO 2012 využijú na vyjadrenie svojho nesúhlasu s nepopulárnym poľským zákonom o posunutie veku pre odchod do dôchodku. Európsky šampionát, ktorý organizuje s Poľskom spoločne aj Ukrajina, už bojkotovali viacerí európski politickí predstavitelia. Tým sa nepozdáva uväznenie bývalej ukrajinskej premiérky Julii Tymošenkovej.