Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

V pondelok proti USA opäť bez Kudroča, pravdepodobne už s Handzušom

Michal Handzuš Foto: TASR/Pavel Neubauer

Michal Handzuš by mal nastúpiť v strede útoku s Miroslavom Šatanom a Liborom Hudáčkom.

Helsinki 6. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti narazia v pondelok Na MS na tretieho superťažkého protivníka za sebou. V A-skupine bude o 20.15 miestneho času (19.15 SELČ) ich súperom výber USA.

Tréner Vladimír Vůjtek by už mal mať k dispozícii skúseného útočníka Michala Handzuša, ktorý by mal centrovať útok s Miroslavom Šatanom a Liborom Hudáčkom, no pravdepodobne nemôže počítať s obrancom Kristiánom Kudročom. Toho trápi bližšie zranenie chrbta, pauza vyzerá na tri-štyri dni.

Slováci odštartovali v piatok tesnou prehrou so silnou Kanadou 2:3, v nedeľu tiež tesne podľahli obhajcom trofeje Fínom(0:1). A ani tretí súper za štyri dni nebol z kategórie ľahkých.

"Už je načase, aby sme bodovali s niekým silným, aby sa nám potom ľahšie hralo s tímami, s ktorými zvedieme priamy boj o 4. miesto. Dúfam, že sa k nám prikloní šťastie. Musíme však hrať našu hru a v koncovke pridať na dôraze,"
zdôraznil pre TASR Tomáš Surový.

Američania Ryan Lasch (vľavo), Jim Slater a Justin Faulk sa radujú po góle Slatera proti Kanade na hokejových MS.
Foto: TASR/AP
Američania prišli do Fínska s kádrom zloženým najmä z hráčov z prestížnej NHL, ktorých doplnili útočník Ryan Lasch z fínskeho Lahti a brankár John Curry z Hamburgu. Najväčšími hviezdami tímu sú útočník so slovenskými koreňmi Paul Šťastný z Colorada Avalanche, Bobby Ryan z Anaheimu a obranca a zároveň kapitán Jack Johnson z Columbusu.

Zverenci trénera Scotta Gordona na úvod rozstrieľali Francúzsko 7:2 a v prestížnom zámorskom derby zdolali Kanadu 5:4 po predĺžení. "Musíme dať Američanom o jeden gól viac ako oni nám. Čo viac povedať? Asi len toľko, že sa treba viac tlačiť do bránky," konštatoval pre TASR Branko Radivojevič.

Tréner Vladimír Vůjtek Vůjtek situáciu upokojoval: "Do zápasu je ešte ďaleko, hráme až večer a chalani si trochu oddýchnu. V sobotu sme si pozreli duel USA s Kanadou, ktorý nakoniec vyhrali Američania. Sú rovnako silní ako Kanada, takmer všetkých hráčov majú z NHL. Bude to opäť veľmi dobrý súper."

Situácia pred brankárom Slovenska Jánom Lacom (vľavo) počas zápasu A-skupiny Fínsko - Slovensko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 6. mája 2012 v Helsinkách. Sprava Zdeno Chára, Janne Pesonen (Fínsko), Dominik Graňák a Tomáš Surový (všetci Slovensko).
Foto: TASR
V tejto súvislosti skúsený Miroslav Šatan poukázal na možnosť únavy, ale vnímal to optimisticky: "Verím, že po Fínsku nebudeme mať ťažké nohy. Máme mladých hráčov a hrali sme na štyri formácie, takže by sme nemali byť nejakí unavení."

Slováci odohrali so svojím pondelňajším súperom v doterajšej histórii šestnásť duelov s negatívnou bilanciou štyri výhry, tri remízy a deväť prehier. V prospech zámorského tímu hovorí jasne aj celkové skóre 55:36. Súperi sa stretli naposledy vlani v novembri na Nemeckom pohári, kde sa z triumfu tešili Slováci (2:0) a rovnako tomu bol na tom istom turnaji aj v roku 2009 (3:2 po sn).

Na svetovom šampionáte si naposledy zmerali sily ešte v roku 2007 v osemfinálovej skupine v ruskom Mytišči, keď zvíťazili Američania 4:2. Za Slovákov skórovali terajší kapitán Zdeno Chára a možná posila zo zámorskej NHL Marián Gáborík.

Predpokladané zostavy:


SR: Laco (Hamerlík) - Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sekera, Baranka, Sersen - Hossa, Kopecký, Radivojevič - Šatan, Handzuš, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Surový, Bližňák, Bartovič

USA: Howard (Bachman) - Johnson, Fowler, Goligoski, Faulk, Petry, Butler, Braun - Ryan, Šťastný, Pacioretty - Lasch, Slater, Okposo - Atkinson, Abdelkader, Palmieri - Brown, Dwyer, Thompson - Crabb.