Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

V šlágri kola Košice zdolali Skalicu 5:3, Zvolen si poradil s Martinom

Na snímke vľavo obranca Skalice Igor Bobček, útočník Košíc Tomáš Marcinko (uprostred) a brankár Skalice Miroslav Lipovský (vpravo) v zápase 35. kola slovenskej hokejovej extraligy HC Košice - HK 36 Skalica v Košiciach 6. januára 2013. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nitra vyhrala v Poprade po nájazdoch, v ktorých rozhodol Stümpel.

Bratislava 6. januára (TASR) - V nedeľňajšm šlágri 35. kola hokejovej Tipsport extraligy zvíťazili Košice nad Skalicou 5:3.



HK Poprad - HK Nitra 4:5 pp a sn (1:1, 1:2, 2:1 - 0:0, 0:1)



Góly: 8. Vaic, 24. Vandas, 50. Buc, 57. Jabrocký - 14. Nádašdi, 23. Bača, 27. Tománek, 47. Kováčik, rozhodujúci nájazd premenil Stümpel. Rozhodovali: Lauff - M. Korba, P. Korba, vylúčení: 10:7, navyše: Balán 10 minút za nešportové správanie, Vaic 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, Jáchym 10 minút za nešportové správanie, Hvila 10 minút za nešportové správanie - Bača 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1605 divákov

Hráč Nitry Martin Bača (vľavo) sa teší z druhého gólu so spoluhráčmi Erikom Piatakom (vpravo) a Albínom Podstavkom (uprostred) v zápase 35. kola slovenskej hokejovej extraligy medzi HK Poprad a HK Nitra v Poprade v nedeľu 6. januára 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Poprad mal Nitre čo oplácať, pretože s ňou prehral všetky tri stretnutia v aktuálnej sezóne. Oba tímy boli vo svojich ostatných zápasoch úspešné a tak chceli nadviazať na víťaznú fazónu. Od úvodu oba tímy predvádzali rýchly a húževnatý hokej okorenený častými osobnými súbojmi a množstvom vylúčení. V 8. minúte vysunul Jabrocký do brejku Vaica, ktorý mal síce za chrbtom zavesených dvoch obrancov, napriek tomu však s prehľadom otvoril skóre. Poprad bol pri chuti a hoci si vypracoval viac nebezpečných príležitostí ako hostia, gólu sa napriek tomu nedočkal. Ten padol na druhej strane v 14. minúte, keď propagačnú strelu Nádašdiho spoza modrej čiary pustil prekvapujúco Westlund za svoj chrbát. Nitrania sa ujali vedenia v úvode prostredného dejstva, keď si pred bránku odvážne nakorčuľoval obranca Bača a pomedzi betóny prestrelil Westlunda. O minútu nato dokázali domáci odpovedať kolmou útočnou akciou, na konci ktorej osamotený Vandas strelou do vinkla vyrovnal. Nitra však zakrátko opäť strhla vedenie na svoju stranu. Domáci obrancovia nechali po fatálnych chybách v krátkom slede vykúpať svojho brankára proti osamoteným Nitranom, ktorí svoju tretiu šancu zúročili Tománkom na tretí gól. V 32. minúte unikol v oslabení Hvila, po ktorého strele puk poskakoval pred bránkovou čiarou, kde však nebol žiadny popradský hráč, ktorý by ho dorazil.

Úvodné minúty tretej časti poznačili chybné verdikty rozhodcov pri určení adresáta trestu do konca stretnutia, čo prilialo zbytočný olej do ohňa nervózneho zápasu. Popradčania sa dlhé minúty dokázali statočne brániť presilovkám Nitranov, ale v 47. minúte už nestačili na dorážku Kováčika. V tejto fáze Popradčania už nebojovali so súperom, ale s hlavným rozhodcom, ktorý udeľoval jeden osobný trest za druhým. Napriek tomu sa však Popradčania dokázali nevídaným spôsobom zmobilizovať proti nepriaznivému vývoju. V 47. minúte sa podarilo Bucovi švihom od modrej prekvapiť Laca a znížiť na rozdiel gólu. V závere tretiny sa po dlhom čase dostali k početnej výhode aj Popradčania, čo využil v 57. minúte Jabrocký na vyrovnávajúci gól.

V predĺžení mal rozhodnutie na hokejke Hvila, ale jeho dravý prienik v poslednom momente Laco zneškodnil. Rozhodnúť tak museli až samostatné názajdy, v ktorých rozhodol gól skúseného Stümpela.

Hlasy po zápase

Milan Jančuška, tréner Popradu: "S bodovým ziskom nie som spokojný. Dnes sme si zaslúžili vyhrať. Po prvej tretine sme mohli vyhrávať kľudne o 2-3 góly. Potom sme hrali dlho oslabení, čo sa prejavilo na góloch. Nech si úsudok urobí každý sám. Hokej je kontaktný, emotívny a agresívny šport a dnes mám zmiešané pocity. Naša snaha a bojovnosť za nepriaznivého stavu boli obrovské."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Chceli sme tlak domácich zvládnuť aktívnou obranou. V zápase bolo mnoho nepresností a nervozity. Ujali sme sa vedenia 4:2 a mali sme zápas dotiahnuť do konca za 3 body. Za nerozhodného stavu sme chceli dotiahnuť zápas do samostatných nájazdoch, pretože sa nám v nich darí. Sme nakoniec radi za 2 body."



HC Košice - HK 36 Skalica 5:3 (0:0, 2:2, 3:1)



Góly: 25., 46. Marcinko, 34. Šeda, 45. Cebák, 60. Slovák - 28. Konečný, 37. Vyrúbalík, 54. Kutálek. Rozhodovali: T. Orolín - Gajan, R. Gavalier, vylúčení: 4:5, navyše: Lažo, Bobček, Pálffy (všetci Skalica) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, 4246 divákov

Na snímke vľavo útočník Košíc Tomáš Marcinko útočník Košíc, uprostred obranca Skalice Jindřich Barák a brankár Skalice Miroslav Lipovský (vpravo) v zápase 35. kola slovenskej hokejovej extraligy HC Košice - HK 36 Skalica v Košiciach 6. januára 2013.
Foto: TASR/Milan Kapusta
"Oceliari" začali v domácom prostredí aktívne a skalický gólman Lipovský sa musel mať na pozore. V 6. minúte si poradil s brejkom Svitanu a o niekoľko sekúnd neskôr pálil tesne nad jeho bránku Haščák. V 8. minúte postupne zlikvidoval šance Pašeka, Martina Chovana a Boltuna. Hostia predovšetkým bránili a už v zárodku narúšali útočné kombinácie Košičanov. Hylák v úvodnej dvadsaťminútovke veľa práce nemal a so strelami Pálffyho i Kozáka si dokázal bez väčších problémov poradiť.

Úvodnú príležitosť druhého dejstva si vypracoval v 25. minúte domáci Bulík, no Lipovský podržal svoj tím. Ešte v tej istej minúte však vyťahoval puk zo svojej bránky, pretože Marcinko zachytil jeho rozohrávku a puk posielal rovno pred bránku, kde si ju skalický gólman korčuľou nešťastne zrazil do siete - 1:0. Skalica odpovedala o tri minúty neskôr presným zásahom Konečného, ktorý zužitkoval početnú výhodu o jedného hráča - 1:1. Košičania mohli skórovať po príležitostiach Svitanu a Boltuna, ale Lipovský pohotovo zasiahol. V 34. minúte našiel Jokeľ spoza skalickej bránky nabiehajúceho Šedu a ten nekompromisne skóroval - 2:1. Hostia odpovedali znova o tri minúty neskôr, keď Vyrúbalík pretavil Šátekovu prihrávku vo vyrovnávajúci gól - 2:2. V záverečných sekundách druhej dvadsaťminútovky vypálil tvrdo od modrej čiary košický obranca Štrbák, puk však zastavila konštrukcia Lipovského bránky.

Vstup do tretieho dejstva vyšiel domácim, ktorí sa paradoxne v oslabení o dvoch hráčov dostali po tretí raz do jednogólového vedenia. V 45. minúte Slovák v rýchlom brejku našiel Cebáka a ten zoči-voči Lipovskému nezaváhal - 3:2. Domáci prečkali oslabenie o dvoch a následne o jedného hráča, hneď po ňom sa natlačil pred skalickú bránku Marcinko a po štvrtý raz prekonal brankára hostí - 4:2. V 54. minúte mal gól na hokejke domáci Haščák, ale ešte v tej istej minúte zahrmelo na opačnej strane a na 3:4 z pohľadu hostí znížil Kutálek. Bodku za stretnutím dal v presilovke piatich proti trom v záverečných sekundách Slovák - 5:3.

Hlasy po zápase:

Milan Staš, tréner HC Košice: "Už v prvej tretine sme si vytvorili zopár prečíslení, ktorých realizácia nebola najlepšia. V ďalšom priebehu sme sa dostali do vedenia, ale nejakou ľahkovážnosťou sme dva razy nechali súpera vyrovnať. Zlomovým bodom stretnutia bola presilová hra súpera 5 proti 3, keď sme dokázali skórovať. V tretej tretine sme nechali súpera znížiť na rozdiel jedného gólu a zbytočne sme zdramatizovali zápas. Vhod nám padla záverečná presilovka. Pre divákov to bol veľmi pekný zápas, dramatický až do konca, takže ja som s výsledkom i hrou spokojný."



Martin Pešout, tréner HK 36 Skalica: "Myslím si, že bolo vidieť, že proti sebe hrajú mužstvá, ktoré majú momentálne lepšiu formu a úroveň zápasu tomu aj zodpovedala. Dlho sme držali krok so súperom, takmer päťdesiat minút, ale mrzí nás, že sem išli takú diaľku a napokon sme urobili dve hlúpe chyby, po ktorých sme stratili tento zápas. Záver bol hektický a nezvládli sme ho našimi zbytočnými nedovolenými zákrokmi."




HKM Zvolen - MHC Mountfield 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)



Góly: 7. Brabenec, 14. Pokovič, 21. Mucha, 24. L. Jurík, 55. Ľ. Zuzin - 50. Hollý. Rozhodovali: Bachúrik - Rovenský, Snášel, vylúčení: 5:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, striedania: 22. Šúrek za Volentiera, 1820 divákov

Radosť hráčov Zvolena
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Začiatok stretnutia bol opatrný. Martin sa zameral na dôsledné bránenie a obsadzovanie súpera vo svojom obrannom pásme. Po chybe v strednom pásme sa k puku dostal Brabenec, prekľučkoval sa medzi obrancami, položil si brankára Volentiera a otvoril skóre stretnutia. V 10. minúte hrali presilovku hostia, no bez gólového efektu. V 13. minúte mal veľkú príležitosť skórovať Podkonický po kombinácii s Brabencom, no Volentiera neprekonal. V tej istej minúte po kombinácii druhého útoku Pokovič strelou od modrej čiary dal druhý gól domácich. V 16. minúte ohrozil domáceho brankára Mikušovič, no jeho strelu efektne chytil Šimko lapačkou.

Hneď v úvode druhej tretiny po vyhranom buly strieľa od modrej Mucha a skóruje. Po tomto góle do bránky hostí nastúpil Šúrek. V 23. minúte hrali svoju prvú presilovku domáci a L. Jurík strieľa štvrtý gól Zvolena. V 25. minúte veľkú šancu nevyužil Markovič pri úniku 2:1, ale Šimko bol pripravený. Taktiež v 27. minúte z opačnej strany v samostatnom úniku Mikušovič neprekonal Šimka. V 31. minúte sa celým útočným pásmom prekľučkoval Chovan, no blafák už nezakončil gólom. Pri vlastnom oslabení v 33. minúte unikla až trojica Martinčanov, no Zošiak sa rozhodol pre strelu a tak pozorného Šimka neprekonal. Potom nasledovalo dvojnásobné 20-sekundové oslabenie hostí, no domáci už neskórovali. V 36. minúte mal veľkú šancu Markovič a po ňom i Petruška, no Šimko bol opäť pozorný.

Zvolen začal tretiu tretinu útočnou hrou. Pri faule na Chovana hrali svoju štvrtú presilovku, no opäť im unikla dvojica Martinčanov a Petruška nastrelil hornú žŕďku Šimkovej bránky. V 50. minúte sa Martinu podarilo skórovať, keď Hollý strelou bekhendom po prihrávke Važana prekonal domáceho brankára. V 53. minúte Škvaridlo vybojoval puk v útočnom pásme a Síkela nebezpečne vystrelil, no Šúrek skvele zasiahol lapačkou. V 55. minúte sa podaril útok po kombinácii Ďaloga - Čanky a L. Zuzin strelil piaty gól Zvolena.

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Martin mohol dnes len získať. Urobili sme korektúry v zostave po prehre v Nitre. Martin bol v defenzívnej zostave, dostával sa pod tlak sústavným pohybom nášho mužstva. Bol to celkom dobrý záaps. Boli sme lepší a zaslúžene sme vyhrali."

Ján Galamboš, asistent trénera MHC: "Do zápasu sme išli s tým, že budeme hrať v strednom pásme, no nepodarilo sa nám to a museli sme zmeniť systém hry. Súper nás dostával pod tlak. Druhá tretina bola lepšia, no po individuálnej chybe sme dostali tretí gól. Z našej strany bola najlepšia tretia tretina. Možno Zvolen poľavil, ale bol lepší."



Dukla Trenčín – MsHK DOXXbet Žilina 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)



Góly: 13. Gašparovič, 48. Tybor – 18. Richard Huna. Rozhodovali: Štefík – Návratek, Holienka, vylúčení: 7:7, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1330 divákov

Hokejisti z tímu Dukla Trenčín
Foto: TASR
V Trenčíne sa hral od úvodného buly rýchly a útočný hokej. V 6. minúte sa domáci počas presilovky dopustili chyby, samostatný únik však faulovaný Škoda gólovo nezakončil. Vedenia sa ujali Trenčania v 13. minúte, keď sa Jakub Gašparovič presadil sám pred bránkou hostí. Dukla bola v ďalšom priebehu prvej tretiny lepším tímom, no Sojčík či Lelkeš Žigárdyho prekonať nedokázali a hostia odpovedali. Devečkovu prihrávku pretavil do vyrovnávajúceho gólu Richard Huna v 18. minúte. Dukla pokračovala v ofenzívnej aktivite aj v druhej tretine, no v 27. minúte spálil veľkú šancu hostí Róbert Huna, ktorý mal sám pred bránkou domácich veľa času aj priestoru, ale Kristína neprekonal. Zvyšok strednej časti hry patril prevažne Trenčanom, ktorí však vedúci gól zo svojich šancí nevyťažili. Tretia tretina sa začala opatrne na oboch stranách, skóre sa menilo až v 48. minúte. Po Baginovej strele od modrej sa puk odrazil od Sojčíka k Tyborovi, ktorý ho bez problémov poslal do opustenej bránky hostí. Tí mali od 51. minúty k dispozícii dlhú 95-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, ktorú ale nevyužili. V závere to hostia skúšali aj v hre bez brankára, no gól v Trenčíne už nepadol.

Hlasy po zápase:

Róbert Kaláber, tréner Dukly: "Nepodarilo sa nám zopakovať výkon, ktorý sme podali proti Piešťanom. Mali sme slabý pohyb, tým pádom nám viazla kombinácia. Ťažko sme sa presadzovali cez stredné pásmo, ktoré súper dobre prehusťoval. Keď sme sa dostali do šance, veľmi sme vymýšľali namiesto priameho ohrozenia bránky. Víťazný gól sme dali v tretej tretine a dôležitým momentom bolo dvojnásobné oslabenie, ktoré sme ustáli. Za bojovnosť a nasadenie chalanov treba pochváliť, hra však nebola podľa našich predstáv."

Slavomír Chlebec, tréner Žiliny: "V prvom rade chcem pogratulovať domácim k víťazstvu, pretože túžili po ňom viac. Z ich strany bolo vidieť väčšiu bojovnosť, hoci mojim hráčom nemôžem siahať do svedomia. Chceli, bojovali, ale to je ich povinnosť. Mali sme síce skúsenejší tím, domáci však mali väčšiu túžbu po víťazstve."




ŠHK 37 Piešťany - HC'05 Banská Bystrica 3:2 pp a sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0)



Góly: 13. Filip, 50. Haring, rozhodujúci nájazd Šišovský - 40. Jankovič, 60. Ján Sýkora.

Fanúšikovia Piešťan
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Úvod zápasu priniesol obojstranne opatrnú hru a tak prvá väčšia gólová príležitosť prišla až v 9. min, keď hosťujúci Richter v presilovke tvrdou strelou trafil domáceho gólmana. V 13. min, z prvej vážnejšej šance domácich, padol prvý gól, keď Stupka v prečíslení prihral Filipovi a ten prestrelil Dzubinu. Druhý gól mohol pridať Peško ale puk po dobrej Chylovej prihrávke namieril len do stredu brány. Záver prvej tretiny hosťom, ktorí mali možnosť hrať presilovku o 2 hráčov, ale Juraj Sýkora neuspel pri teči Richterovej strely.

Na začiatku 2. tretiny ešte v pretrvávajúcej výhode presilovej hry hosťujúci Bambúch od modrej čiary trafil do žrde. Bystričania naďalej pokračovali v aktívnej hre a Heizer strelou spoza hráča neprekvapil Tomeka. Na piešťanskej strane moho zvýšiť Saliji v presilovej hre, ale Urbanovu prihrávku nevyužil na gólové zakončenie. Sám pred brankárom neuspel ani Melichárek, a tak za nevyužité šance prišiel pre domácich trest. Necelú minútu pred koncom 2. tretiny sa dostal k puku po prihrávke Heizera Jankovič a vyrovnal.

V tretej tretine začali aktívnejšie hostia, ale Juraj Sýkora v dobrej pozícii netrafil priestor brány. Na druhej strany sa dostal do úniku Saliji ale jeho šancu zmaril výborným zákrokom Dzubina. V 50. min sa domáci ujali vedenia, keď pri signalizovanom vylúčení Drgoň vystrelil od modrej čiary a Haring jemným tečom dostal puk za Dzubinov chrbát. Hostia v snahe vyrovnať vrhli sily do útoku, čím otvorili obranné rady, čo mohli potrestať bratia Ručkayovci, ale ani jednej z nich brankára hostí neprekonal. V záverečnej minúte Bystričania odvolali brankára a necelú polminútu pred koncom tretej tretiny mohli inkasovať rozhodujúci gól, ale Nemec trestuhodne prestrelil prázdnu bránu. Táto ľahkovážnosť sa domácim vypomstila, keď 12 sekúnd pred sirénou Ján Sýkora dokázal vyrovnať. V predĺžení gól nepadol a tak o osude zápasu rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých bol úspešný len domáci Šišovský a zabezpečil pre Piešťany 2 body.

Hlasy po zápase:

Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Dnes nás čakal ťažký súper, čo sa aj potvrdilo. Bol to bojovný zápas, dostali sme sa síce dvakrát do vedenia, ale zbytočnými chybami sme ho stratili. Sme radi, že sme vyhrali aspoň po samostatných nájazdoch."

Vladimír Országh, tréner Ban. Bystrice: "Videli sme bojovný zápas plný nasadenia, aj keď šancí bolo pomenej. Piešťany išli do vedenia desať minút pred koncom. Potom sme si dokázali vytvoriť dosť šancí, ale vyrovnali sme až pri záverečnej power-play. Mali sme však aj šťastie, že niekoľkosekúnd predtým sme nedostali gól do prázdnej brány a odchádzame domov aspoň s jedným bodom."