Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V športovkách sú po KP lídrami Rusi Volosožarová, Traňkov

Na snímke ruská športová dvojica Kristina Astachovová a Alexej Rogonov počas krátkeho programu športových dvojíc na ME v krasokorčuľovaní v Bratislave 29. januára 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Majstri sveta z 2013 a Európy 2012, 2013 a 2014 chcú opäť na kontinentálny trón.

Bratislava 29. januára (TASR) - Krátky program športových dvojíc v tretí súťažný deň na krasokorčuliarskych majstrovstvách Európy v Bratislave ovládli podľa očakávania ruskí favoriti Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov. Olympijskí víťazi zo Soči síce vynechali minulú sezónu, ale v Bratislave predviedli najlepší program a od rozhodcov dostali 79,77 bodov.

Majstri sveta z 2013 a Európy 2012, 2013 a 2014 chcú opäť na kontinentálny trón. Pekne zvládli trojitý salchow aj odhodený trojitý flip a na motívy indickej hudby zaujali publikum aj dobrými piruetami a krokovými variáciami. Na druhé miesto odsunuli príjemné prekvapenie z Nemecka Aľonu Savčenkovú a Bruna Massota. Savčenková je päťnásobnou majsterkou sveta, no už má nového partnera. Do sobotňajších voľných jázd pôjdu z tretej pozície ďalší Rusi Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov.



V súťaži športoviek štartuje 16 dvojíc bez Slovákov, všetky sa kvalifikujú do finálových jázd. Už pred šampionátom sa odhlásili obhajcovia Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov z Ruska. Kavagutiová sa zranila v tréningu a ruský pár tak nebude môcť štartovať ani na svetovom šampionáte v Bostone. Súťaž je ochudobnená aj o ďalší ruský favorizovaný pár Xenia Stolbovová a Fedor Klimov. Adepti na jednu z medailí museli odrieknuť účasť pre zranenie Klimova, ktorý si zranil v tréningu v Moskve rameno.

Hlasy lídrov po piatkovom krátkom programe športových dvojíc na majstrovstvách Európy v Bratislave:

Tatiana Volosožarová, Maxim Traňkov (Rus.), lídri po KP:

Volosožarová: "Pre nás je toto len začiatok sezóny. Máme tam niekoľko nových prvkov a tvrdo na nich v tréningu pracujeme. Dúfame, že sa ešte krok po kroku zlepšíme. Nie sme ešte s krátkym programom veľmi spokojní."
Traňkov: "V každej súťaži je vždy nová dráma. Ale ja som v podstate spokojný, ako sme dnes išli. Tatianu trápila chrípka, mňa bolesti chrbta. Náš výkon nebol najlepší, ale bol dostačujúci, aby sme vyhrali krátky program."

Aľona Savčenková, Bruno Massot (Nem.), 2. po KP:

Savčenková: "Sme spokojní napriek malej chybe pri trojitom toelupovi. To nám nevyšlo na 100 percent. Do voľnej jazdy pôjdeme sebavedomí a chceme tam ukázať to najlepšie. My nemáme čo stratiť, iba získať. Teší nás veľká podpora od divákov v hľadisku, aj z Nemecka."
Massot"Bol som dosť nervózny. Ale hneď ako som počul mohutné povzbudzovanie v hľadisku, upokojil som sa. Na to, že sme spravili jednu chybu, to naše skóre vôbec nie je zlé."

Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (Rus.), 3. po KP:

Tarasovová: "Keď sme sa dozvedeli, že pôjdeme na ME trénovali sme ešte tvrdšie. Neboli sme až tak nervózni, keďže už máme skúsenosti z ME v Štokholme."
Morozov: "Na to, že sme vlastne náhradníci na ME to nebolo zlé. Urobili sme tam jednu chybu. Ale celkovo si myslím, že sme išli dobre a ukázali sme emócie. Som šťastný, že je tu v hľadisku veľa ruských vlajok."


Výsledky:

Športové dvojice - krátky program:

1. Tatiana Volosožarová, Maxim Traňkov (Rus.) 79,77 bodov
2. Aľona Savčenková, Bruno Massot (Nem.) 75,54
3. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (Rus.) 70,17
4. Mari Vartmannová, Ruben Blommaert (Nem.) 62,90
5. Vanessa Jamesová, Morgan Cipres (Fr.) 62,10
6. Nicole Della Monicová, Matteo Guarise (Tal.) 61,51
7. Kristina Astachovová, Alexej Rogonov (Rus.) 60,63
8. Valentina Marcheiová, Ondřej Hotárek (Tal.) 58,47
9. Miriam Zieglerová, Severin Kiefer (Rak.) 52,96
10. Tatiana Danilovová, Mikalai Kamiančuk (Biel.) 48,72
11. Goda Butkuteová, Nikita Jermolajev (Lit.) 46,85
12. Bianca Manarordová, Niccolo Macii (Tal.) 44,71
13. Marcelina Lechová, Aritz Maestu (Šp.) 40,46
14. Adel Tankovová, Jevgenij Krasnopolskij (Izr.) 37,81
15. Alexandra Herbríková, Nicolas Roulet (Švaj.) 36,38
16. Anna Marie Pearceová, Mark Magyar (Maď.) 36,0