Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Miro Šatan vybral do Tímu Európy až päť Slovákov, pozrite si nomináciu

Bývalý slovenský hokejový reprezentant a v súčasnosti generálny manažér Tímu Európy Miroslav Šatan Foto: TASR/Michal Svítok

Šatanovi pri zostavovaní tímu pomáhalo 13 ľudí, z pozície skautov aj krajan Peter Bondra a bývalý československý reprezentant Václav Nedomanský.

Toronto 3. marca (TASR) - Päť slovenských hokejistov figuruje v predbežnej nominácii Tímu Európy na septembrový Svetový pohár v Toronte. Generálny manažér Miroslav Šatan oznámil v stredu večer SEČ prvých 16 mien na súpiske, medzi ktorými sú aj brankár Jaroslav Halák (NY Islanders), obrancovia Zdeno Chára (Boston), Andrej Sekera (Edmonton) a útočníci Marián Hossa (Chicago) a Tomáš Tatar (Detroit). Do výberu sa naopak nedostal Marián Gáborík, ktorý prežíva v drese Los Angeles slabšiu sezónu a aktuálne ho zastavilo zranenie. Stále sa však môže dostať na konečnú 23-člennú súpisku.

Vo výbere Európy sa ocitli hráči zo siedmich krajín, pričom Slovensko do neho dodalo najviac hokejistov. Dáni majú v tíme kvarteto hráčov (Frederik Andersen, Mikkel Bödker, Frans Nielsen, Jannik Hansen), Nemci (Dennis Seidenberg, Leon Draisaitl) a Švajčiari (Roman Josi, Mark Streit) majú dvojnásobné zastúpenie. Útok povedie elitný slovinský center Anže Kopitar, ofenzívnym ťahúňom by mohol byť aj Nór Mats Zuccarello a góly sa budú očakávať od rakúskeho kanoniera Thomasa Vaneka. "Nemáme toľko hráčov na výber ako Kanada či USA. Myslím si však, že sme zostavili kvalitný tím, ktorý je mixom skúsených borcov i talentovaných mladíkov. Treba spomenúť, že niekoľko hokejistov bude hrať ešte pred spoločným prípravným kempom olympijskú kvalifikáciu. Na jednej strane tak budú v hernom rytme, čo môže byť pre nás výhodou, na druhej strane im hrozí, že sa pred turnajom zrania," uviedol Šatan v konferenčnom hovore s médiami.




Brankársku dvojicu vytvoria Halák s Andersenom. "V tomto prípade sme nemali veľmi nad čím rozmýšľať. Obaja sú kvalitní brankári a budú základom nášho tímu," vyslovil sa Šatan. Chára s Hossom sa na Svetovom pohári predstavili aj pred 10 rokmi, keď na prestížnom podujatí reprezentovali Slovensko. V mužstve vedenom trénerom Jánom Filcom vtedy boli aj Šatan s Bondrom.

Šatanovi pri zostavovaní tímu pomáhalo viac než desať ľudí, z pozície skautov aj krajan Peter Bondra a bývalý československý reprezentant Václav Nedomanský. Trénerom výberu bude Ralph Krueger, prezidentom tímu Franz Reindl. Jednou z najťažších úloh realizačného tímu bude namotivovať hráčov, keďže v tomto prípade sa nejedná o národné mužstvo, ktoré by reprezentovalo jednu krajinu. "Ide o špecifickú situáciu, keďže tvoríme úplne nový tím, bez národného znaku, bez histórie. Bude pre nás veľkou výzvou stmeliť hráčov a vytvoriť jednoliaty tím, ktorý bude dostatočne súťaživý. Je to iné, ako keď sa hráči poznajú z reprezentácie. Má to trochu All-Star atmosféru. Ale v nominácii sú všetko profesionáli, ktorých každodennou prácou je vyhrávať. Verím, že od prvého buly nebudú myslieť na nič iné, len ako zdolať súpera," povedal Šatan.



Svetový pohár sa vracia na scénu po 12-ročnej odmlke. Turnaj sa uskutoční v torontskej hale Air Canada Centre, ktorá má kapacitu 18.819 divákov. V A-skupine sa stretnú Kanada, ČR, USA a Tím Európy, v "béčku" zasa Fínsko, Švédsko, Rusko a výber Severnej Ameriky. Do vyraďovacej časti postúpia najlepšie dva tímy z každej skupiny, víťazi semifinále sa stretnú vo finále, ktoré sa hrá na dva víťazné zápasy (formát best-of-three). Každá súpiska má 23 voľných miest pre troch brankárov, ôsmich obrancov a dvanásť útočníkov. Tímy môžu postupne doplňovať svoje súpisky, ich konečné podoby budú známe najneskôr 1. júna.

"Pri tvorbe súpisky sa snažíme zameriavať najmä na hráčov z NHL, ale v prípade neželaných zranení budeme možno musieť siahnuť aj po hokejistoch z Európy. Ak môžem prezradiť, máme v hľadáčiku dvoch hráčov z KHL, ktorí by sa mohli dostať do konečnej nominácie. Ide o hráčov, ktorí sa možno v lete vrátia do NHL," dodal Šatan.

Turnaj sa bude hrať podľa pravidiel NHL, na klziskách s profiligovými rozmermi a zápasy budú rozhodovať arbitri zo zámorskej profiligy.




Predbežná nominácia Tímu Európy na SP:

brankári: JAROSLAV HALÁK (New York Islanders/NHL), Frederik Andersen (Anaheim Ducks/NHL)

obrancovia: ZDENO CHÁRA (Boston Bruins/NHL), ANDREJ SEKERA (Edmonton Oilers/NHL), Roman Josi (Nashville Predators/NHL), Mark Streit (Philadelphia Flyers/NHL), Dennis Seidenberg (Boston Bruins/NHL)

útočníci: MARIÁN HOSSA (Chicago Blackhawks/NHL), TOMÁŠ TATAR (Detroit Red Wings/NHL), Mikkel Bödker (Arizona Coyotes/Colorado Avalanche/NHL), Frans Nielsen (New York Islanders/NHL), Leon Draisaitl (Edmonton Oilers/NHL), Jannik Hansen (Vancouver Canucks/NHL), Thomas Vanek (Minnesota Wild/NHL), Anže Kopitar (Los Angeles Kings/NHL), Mats Zuccarello (New York Rangers/NHL)


Kanadským úspechom majú byť skúsenosti a chémia tímu zo Soči

Vedenie hokejovej Kanady dalo v úvodnej nominácii na Svetový pohár dokopy väčšinu zlatej partie z uplynulých ZOH v Soči. Na šestnásťčlennú súpisku zaradilo až dvanásť hráčov, ktorí si pamätajú úspešnú olympijskú cestu "javorových listov" a v tíme spred dvoch rokoch mali mimoriadne dôležité úlohy. Aj preto majú byť údernými zbraňami najväčšieho favorita najmä skúsenosti, ideálna chémia a dostatočné sebavedomie.

V brankárskom trojlístku dostal dôveru vedenia Carey Price z Montrealu, hoci v doterajšom priebehu sezóny vynechal až dvanásť zápasov pre zranenie v dolnej časti tela. Oproti Soči dostane nových sparing partnerov, namiesto Roberta Luonga sa do predbežnej nominácie dostali brankári dvoch najlepších tímov ligy v oboch konferenciách - Braden Holtby z Washingtonu a jednotka Chicaga Corey Crawford.

Z ôsmich voľných miest v defenzívnych radoch zaplnilo vedenie kanadského tímu zatiaľ len štyri. Za Drewa Doughtyho (Los Angeles Kings), Duncana Keitha (Chicago Blackhawks), Sheu Webera (Nashville Predators) a Marca-Edouarda Vlasica (San Jose Sharks) nehovorí len zisk olympijského zlata, ale aj bohaté profiligové skúsenosti.

V súčasnej nominácii si na Soči spomenie aj sedem elitných útočníkov. Líderskú taktovku ako aj "céčko" na drese by mohli prebrať viacerí na čele so Sidneym Crosbym a Jonathanom Toewsom, v hre je aj defenzívny líder Nashvillu Weber. Až sedem z trinástich korčuliarov sa nachádza v gólovej štatistike NHL do 25. miesta, z TOP 10 sú v predbežnej nominácii len traja - Tyler Seguin a Jamie Benn z Dallasu, resp. Sidney Crosby z Pittsburghu. Na súpiske zatiaľ nefiguruje skúsený bek San Jose Brent Burns a z útočných opôr Joe Thornton, Claude Giroux či Tylor Hall.

Najväčším prekvapením je podľa oficiálneho webu NHL účasť Jeffa Cartera z LA. Pred dvomi v Soči síce bol síce najproduktívnejším hráčom Kanady na ZOH, v prebiehajúcom ročníku však nazbieral "len" 42 bodov a v oficiálnej štatistike figuruje priebežne až v siedmej desiatke poradia. Ďalším prekvapením je neúčasť Coreyho Perryho, ktorý dal v doterajšom priebehu sezóny za Anaheim 26 gólov.

Na oznámenie kompletnej súpisky s 23 menami - tromi brankármi, ôsmimi obrancami a dvanástimi útočníkmi majú tímy čas do 1. júna. Svetový pohár sa uskutoční v Air Canada Center v Torote v termíne 17. septembra - 1. októbra.

Predbežná súpiska Kanady na Svetový pohár v Toronte:

brankári: Corey Crawford (Chicago Blackhawks), Braden Holtby, (Washington Capitals), Carey Price (Montreal Canadiens)

obrancovia: Drew Doughty (Los Angeles Kings), Duncan Keith (Chicago Blackhawks), Marc-Edouard Vlasic (San Jose Sharks), Shea Weber (Nashville Predators)

útočníci: Jamie Benn (Dallas Stars), Patrice Bergeron (Boston Bruins), Jeff Carter (Los Angeles Kings), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks), Tyler Seguin (Dallas Stars), Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning), John Tavares (New York Islanders), Jonathan Toews (Chicago Blackhawks)


USA veria, že súčasný výber napodobní víťaznú generáciu z roku 1996

Vedenie americkej hokejovej reprezentácie chce pre tohtoročný Svetový pohár vyskladať tím, ktorý napodobní víťazstvo legendárnej generácie z roku 1996. Z možných šestnástich mien vybralo rovnako ako Kanada až dvanásť so skúsenosťami z uplynulých ZOH, pričom ich hlavným cieľom bude odčiniť výbuch zo záveru turnaja v Soči. Generálny manažér Dean Lombardi vyzdvihol najmä silný brankársky post.

Na ňom si budú vzájomne konkurovať Ben Bishop (Tampa Bay Lightning), Cory Schneider (New Jersey Devils) a Jonathan Quick (Los Angeles Kings), ktorý si pamätá záverečné dve kruté prehry v Soči. Do semifinále výborne hrajúci Američania najskôr podľahli Kanade 0:1 a v boji o bronz ich Fíni deklasovali 5:0. V predbežnom tíme je päť obrancov na čele s univerzálom a lídrom defenzívy Winnipegu Dustinom Byfuglienom, pre ktorého to bude vôbec prvý medzinárodný turnaj v národnom mužstve. Na Soči však majú čerstvé spomienky John Carlson (Washington Capitals), Ryan McDonagh (New York Rangers) and Ryan Suter (Minnesota Wild).

"Chceme dosiahnuť lepší výsledok už len preto, aby sme naň mohli byť hrdí. V Soči sme mali veľa sebavedomia, ale jednou prehrou sa razom vytratilo. Dobre začatú prácu sme nedokončili. Potrebujeme získať hrdosť a dokázať sami sebe aj našej krajine, že na to máme," uviedol pre web NHL McDonagh.

Pätica zo súčasnej predbežnej nominácie Quick, Kane, Kesler, Parise a Pavelski si pamätá aj neúspešný turnaj ZOH vo Vancouveri 2010, kde USA prehralo s Kanadou v súboji o zlato 2:3 pp. Po týchto sklamaniach Lombardi verí, že práve na Svetovom pohári 2016 môže výber USA zopakovať triumf legendárnej generácie z roku 1996. "To je to jediné, na čo myslíme. Skladáme výber najlepších hráčov sveta, ktorí myslia len na to, ako to celé vyhrať. Keď sa skončí táto sezóna a náš tím kompletne spojíme, potom bude dostatok času na kvalitnú prácu smerom k septembru," uviedol kouč John Tortorella.

Najsilnejšou stránkou tímu by podľa odborníkov z nhl.com mali byť práve brankári. Naopak, ako veľkú slabinu vnímajú absenciu kvalitných stredných útočníkov, pričom uvádzajú, že na tomto poste mal výber USA v porovnaní s ďalšími účastníkmi SP vždy horších hráčov. Azda jediným prekvapením v nominácii bolo zaradenie Justina Abdelkadera, s ktorým americkí hokejoví odborníci vo svojich predpokladaných výberoch nepočítali.

Predbežná nominácia USA na Svetový pohár v Toronte:

brankári: Ben Bishop (Tampa Bay Lightning), Jonathan Quick (Los Angeles Kings), Cory Schneider (New Jersey Devils)

obrancovia: Dustin Byfuglien (Winnipeg Jets), John Carlson (Washington Capitals), Ryan McDonagh (New York Rangers), Ryan Suter (Minnesota Wild)

útočníci: Justin Abdelkader (Detroit Red Wings), Patrick Kane (Chicago Blackhawks), Ryan Kesler (Anaheim Ducks), T.J. Oshie (Washington Capitals), Max Pacioretty (Montreal Canadiens), Zach Parise (Minnesota Wild), Joe Pavelski (San Jose Sharks), Derek Stepan (New York Rangers), Blake Wheeler (Winnipeg Jets)