Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

V Zápase hviezd zvíťazil tím Metropolitnej divízie, MVP bol Giroux

Na snímke hráči Metropolitnej divízie Evgeny Kuznetsov (vľavo) a Claude Giroux počas zápasu hviezd NHL 5. februára 2022. Foto: TASR/AP

Turnajové zápasy sa hrali na dva 20-minútové polčasy a vo formáte troch proti trom.

Las Vegas 6. februára (TASR) - Tím Metropolitnej divízie triumfoval v Zápase hviezd hokejovej NHL. Vo finále exhibičného turnaja zdolal výber Centrálnej divízie 5:3. Najužitočnejším hráčom (MVP) sa stal kapitán víťazného tímu Claude Giroux, ktorý mal bilanciu 3 góly a 1 asistencia. Víťazný tím získal finančnú prémiu milión dolárov, ktoré venoval na charitatívne účely.

Viac bodov než Giroux získal iba Jordan Kyrou - 5 (2+3). Pre Girouxa to bola už 7. účasť v Zápase hviezd. Na konte má 8 gólov a v tomto ukazovateli je pred ním v historickom poradí iba 6 hráčov. Zároveň je vo veku 34 rokov a 24 dní šiesty najstarší hokejista, ktorý sa stal najužitočnejším hráčom Zápasu hviezd.

Do historických štatistík sa zapísal Tom Wilson. Útočník, ktorý v Zápase hviezd nahradil spoluhráča z Washingtonu Capitals Alexandra Ovečkina (absentoval pre koronavírus), skóroval už v 13. sekunde. Bol to najrýchlejší gól, odkedy sa hrá vo formáte troch proti trom, pričom Wilson prekonal zápis Sidneyho Crosbyho z 15. sekundy z roku 2019.

Zápas bol špecifický pre viacerých hráčov klubu Vegas Golden Knights, ktorí absolvovali stretnutie hokejovej smotánky na domácom štadióne. Patril k nim aj útočník Jonathan Marchessault, pre ktorého to bola prvá účasť v All Star NHL. Jeho meno pôvodne nefigurovalo medzi vybranými hráčmi, no napokon ho pridali do tímu Pacifickej divízie. "Bola to pre mňa výnimočná udalosť, pre ktorú som sa predčasne vrátil z rodinného výletu v Mexiku. Som šťastný, že som tu mohol byť. Mojej rodine a štyrom deťom som síce skrátil výlet, ale zároveň som šťastný, že získali zážitok, ktorý si budú vážiť do konca života. Je to pre mňa výnimočný moment kariéry, na ktorý som mimoriadne hrdý," cituje TASR vyjadrenie Marchessaulta pre oficiálnu stránku NHL.

Spomedzi krajín mali najpočetnejšie zastúpenie Kanada (17) a USA (16). Traja účastníci Zápasu hviezd boli z Ruska a Švédska, dvaja z Fínska a Švajčiarska. Po jednom "dodali" Dánsko a Nemecko.

Semifinále a finále sa hrali na dva 10-minútové polčasy a vo formáte troch proti trom. Zápas hviezd má podobu miniturnaja divízií od roku 2016. Tím Metropolitnej divízie triumfoval prvýkrát. Dve prvenstvá zaznamenali výbery Atlantickej (2016, 2020) a Pacifickej divízie (2017, 2018). V roku 2019 zvíťazil tím Centrálnej divízie. V roku 2021 sa All Star víkend nekonal, v roku 2023 ho bude hostiť klub Florida Panthers.

All Star Game 2022 (Las Vegas):



semifinále:

Pacifická divízia - Metropolitná divízia 4:6 (1:3)

Góly: 3. Meier (Terry, Gaudreau), 13. Marchessault (Draisaitl), 15. Eberle (Meier), 20. Stone (Marchessault) – 1. Wilson (Kuznecov), 4. Giroux (Werenski), 4. Aho (Guentzel), 17. Hughes, 18. Guentzel (Giroux), 19. Hughes (Kreider)

Centrálna divízia - Atlantická divízia 8:5 (3:2)

Góly: 3. Kyrou (Keller, DeBrincat), 6. DeBrincat (Kyrou, Keller), 6. Kadri (Makar), 14. Connor (Kadri), 17. Kyrou (Josi, Pavelski), 18. Josi (Kyrou), 19. DeBrincat (Karpizov), 20. Pavelski (Makar, Kaprizov) – 3. Huberdeau (Matthews), 10. Matthews (Huberdeau, Hedman), 12. Bergeron (Campbell, Dahlin), 17. Dahlin, 18. Stamkos (B. Tkachuk)

finále:

Metropolitná divízia - Centrálna divízia 5:3 (4:2)

Góly: 1. Kuznecov (Andersen), 4. Giroux (Werenski), 5. Kreider (Hughes), 8. Hughes (Aho), 13. Giroux (Guentzel, Werenski) – 2. Keller (Josi, Pavelski), 6. Kadri (Connor, Kuyrou), 12. Pavelski (Kaprizov)

zostavy:

Pacifická divízia: Gibson, Demko – Pietrangelo – Draisaitl, Eberle, Gaudreau – Kempe, Marchessault, McDavid – Meier, Stone, Terry

Metropolitná divízia: Andersen, Jarry – Pelech, Werenski – Aho, Giroux, Guentzel – Hughes, Kreider, Kuznecov – Wilson

Centrálna divízia: Saros, Talbot – Josi, Makar – Connor, DeBrincat, Kadri – Kaprizov, Keller, Kyrou – Pavelski.

Atlantická divízia: Vasilevskij, Campbell – Dahlin, Hedman – Bergeron, Huberdeau, Larkin – Matthews, Stamkos, Suzuki – B. Tkachuk