Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Prezident Ankaragücü podal po incidente demisiu

Popredný turecký arbiter Halil Umut Meler (druhý vľavo) padá na trávnik po fyzickom útoku do tváre od prezidenta MKE Ankaragücü Faruka Kocu (tretí vľavo) v nastavenom čase zápasu najvyššej tureckej futbalovej ligy medzi MKE Ankaragücü a Caykurom Rizespor v Ankare v pondelok 11. decembra 2023. Foto: TASR - AP

K incidentu prišlo v nastavenom čase na konci zápasu, keď tím Caykur Rizespor vyrovnal na 1:1. Rozhodcu ako prvý napadol Koca, ktorému prišli na pomoc ešte minimálne dvaja zástupcovia domáceho klubu.

Ankara 12. decembra (TASR) - Prezident tureckého futbalového klubu Ankaragücü Faruk Koca podal demisiu. Spravil tak po tom, čo fyzicky napadol rozhodcu Halila Umuta Melera, za útok ho v utorok zatkli. Incident sa odohral priamo na trávniku v nadstavenom čase na konci pondelkového zápasu medzi Ankaragücü a Caykurom Rizespor (1:1).

"Demisiu som podal, pretože chcem zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu klubu, fanúšikov a komunity, v ktorej pôsobím. Viem, že tento incident, za ktorý nesiem zodpovednosť, nie je možné v spoločnosti akceptovať. Zároveň dúfam, že sa vďaka tejto kauze bude oveľa viac diskutovať o štrukturálnych problémoch tureckého futbalu," uviedol Koca podľa agentúry DPA.

Popredný arbiter Meler dostal najprv ranu päsťou do tváre od šéfa Ankaragücü, Kocovi následne prišli na pomoc ešte minimálne dvaja zástupcovia domáceho klubu, ktorých tiež zatkli. Po týchto útokoch skončil 37-ročný rozhodca v nemocnici s otrasom mozgu.

"Utrpel som zlomeninu pod okom, ale inak som v poriadku. Starajú sa tu o mňa veľmi dobre. Chcel by som sa poďakovať celému nemocničnému personálu, pretože mi veľmi uľahčujú priebeh rekonvalescencie," vyhlásil Meler.

Minister spravodlivosti Ali Yerlikaya odsúdil pondelkový incident. "Takéto incidenty sú na našich trávnikoch, ktoré sú základom mieru a priateľstva, neprijateľné," reagoval. Klub Ankaragücü sa ospravedlnil, nevyhne sa však drakonickým trestom.

Turecká futbalová federácia následne pozastavila všetky zápasy najvyššej domácej súťaže. "Násilie nemá absolútne žiadne miesto vo futbale alebo mimo neho. Bez rozhodcov neexistuje tento šport. Rozhodcovia, hráči, fanúšikovia a zamestnanci musia byť v bezpečí, aby si mohli užívať hru. Vyzývam príslušné orgány, aby sa to rešpektovalo na všetkých úrovniach," uviedol na sociálnej sieti Instagram prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.

"Šport je nezlučiteľný s násilím. Odsudzujem útok na rozhodcu Halila Umuta Melera a prajem mu skoré uzdravenie. Šport znamená mier a bratstvo, je nezlučiteľný s násilím. Nikdy nedopustíme, aby v Turecku dochádzalo k násiliu v športe," vyjadril sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.