Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Valcke sa obhajoval pred arbitrážnym súdom

Jerome Valcke. Foto: TASR/AP

Francúz bol generálny sekretár osem rokov počas mandátu niekdajšieho prezidenta FIFA Seppa Blattera.

Lausanne 11. októbra (TASR) - Bývalý generálny sekretár Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jérome Valcke predniesol v stredu svoju obhajobu pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. Bojuje proti zákazu činnosti na desať rokov za finančné podvody a nadmerné výdavky vrátane využívania lietadiel na súkromné účely.

"Snažil som sa dokázať, že som nikdy nič neurobil proti záujmom FIFA a vždy som pracoval s najlepším úmyslom. Veľakrát som sa pýtal sám seba, prečo chce FIFA zničiť všetku minulosť a všetko, čo som urobil? Táto životná kapitola sa pre mňa skončila brutálne. Niekedy v živote sa stane, že musíte obrátiť list. Teraz žijem v pokoji so svojou rodinou, ktorú chcem chrániť," vyhlásil podľa agentúry AP čerstvo 57-ročný Valcke. Býva v Španielsku, do futbalového prostredia sa nechce vrátiť ani v prípade úspechu na CAS. Verdikt sa očakáva v horizonte niekoľkých týždňov.

Francúz bol generálny sekretár osem rokov počas mandátu niekdajšieho prezidenta FIFA Seppa Blattera. Mal byť zapletený do nelegálneho predaja vstupeniek a televíznych práv na MS či kupovania hlasov pri voľbe dejísk MS 2010 a 2014, ktoré sa uskutočnili v Juhoafrickej republike, resp. Brazílii.

Etická komisia FIFA ho dištancovala na dvanásť rokov, pridalo sa obvinenie z ničenia dôkazov. Valckeho vyšetruje aj švajčiarska generálna prokuratúra. Podľa amerických federálnych žalobcov bolo desať miliónov USD, ktoré poslal v roku 2008 v mene juhoafrických zástupcov MS 2010 vysokým predstaviteľom FIFA v Severnej a Strednej Amerike, úplatkom za hlasy pri výbere organizátora.