Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Valckemu predĺžili suspendáciu o 45 dní, hrozí mu deväťročný trest

Jerome Valcke, archívne foto Foto: TASR/AP

V štruktúrach FIFA od mája prebiehajú radikálne čistky.

Zürich 5. januára (TASR) - Vyšetrovacia komora etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) odporúča deväťročný zákaz činnosti pre bývalého generálneho sekretára Jeromea Valckeho. Okrem toho by mal bývalý vysoký funkcionár strešnej inštitúcie svetového futbalu zaplatiť pokutu 100.000 švajčiarskych frankov.

FIFA s okamžitou platnosťou zbavila Valckeho všetkých právomocí v septembri minulého roka po obvineniach z nelegálneho predaja lístkov na atraktívne zápasy MS 2014 v Brazílii.

Valckemu mala v utorok vypršať 90-dňová suspendácia, no etická komisia schválila jej predĺženie o ďalších 45 dní. V tomto období by mal padnúť definitívny ortieľ, aké tresty čakajú na Valckeho. Ten sa všetkým obvineniam bráni a tvrdí, že je nevinný.

V štruktúrach FIFA od mája prebiehajú radikálne čistky. Pred dvoma týždňami na ne doplatili prezident inštitúcie Sepp Blatter ako aj prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini osemročnými zákazmi činnosti. Okrem toho musí Blatter zaplatiť pokutu 50.000 švajčiarskych frankov, Platini o 30-tisíc viac.