Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Valijevová nepresvedčila súd, že zjedla kontaminovaný koláč

Na archívnej snímke zo 7. februára 2022 krasokorčuliarka Ruského olympijského výboru (ROC) Kamila Valijevová gestikuluje počas voľného programu v tímovej súťaže žien na zimných olympijských hrách v Pekingu. Foto: TASR/AP

Valijevová na ZOH v Pekingu pomohla tímu k triumfu v súťaži. O deň neskôr sa objavili informácie o jej pozitívnom dopingovom teste na trimetazidín.

Lausanne 8. februára (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) v stredu zverejnil kompletnú správu, na základe ktorej udelil štvorročný trest za doping ruskej krasokorčuliarke Kamile Valijevovej. Vyplýva z neho, že 17-ročná Ruska neúspešne založila obhajobu na tom, že zjedla kontaminovaný jahodový koláč.

Valijevová na ZOH v Pekingu pomohla tímu k triumfu v tímovej súťaži. O deň neskôr sa objavili informácie o jej pozitívnom dopingovom teste na trimetazidín, látku používanú na liečbu angíny, ale zakázanú pre športovcov. Vtedy len 15-ročná pretekárka následne nezvládla veľký tlak a i keď viedla po krátkom programe v súťaži žien, nakoniec skončila až štvrtá.

Valijevová predostrela súdu tri možné scenáre, ako sa látka dostala do jej tela a všetky zahrňovali konzumáciu koláča, ktorý údajne kontaminoval jej starý otec. Súd však nepresvedčila. "V dôkazoch je príliš veľa nedostatkov a príliš veľa nezodpovedaných otázok, aby porota mohla akceptovať toto vysvetlenie," píše sa v správe podľa DPA.