Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

TECHNICKÝ DOPING: Belgičanke našli v bicykli zabudovaný motorček

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ak disciplinárka preukáže vinu cyklistky, hrozí jej pokuta až 100-tisíc švajčiarskych frankov a minimálne polročný dištanc.

Heusden-Zolder 1. februára (TASR) - Belgická reprezentantka v cyklokrose Femke Van den Driesscheová sa na majstrovstvách sveta v Heusden-Zolderi postarala o poriadny rozruch, keď jej po sobotňajších pretekoch v kategórii do 23 rokov našli v bicykli zabudovaný motorček. Prípad už rieši Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

"Jej bicykel sme prehľadali novou technológiou, ktorá UCI vyvíjala niekoľko rokov," prezradil koordinátor UCI Peter van den Abeele. Podľa prezidenta UCI Briana Cooksona by mala teraz rozhodnúť o treste disciplinárna komisia. "Najprv sme sa niečomu takému smiali, teraz vieme, že niektorí cyklisti skutočne podobné veci robia," povedal.

Bicykel odobrali 19-ročnej Belgičanke v depe hneď po prvom kole, keď ho menila. Domáca cyklistka síce v pretekoch pokračovala, ale iba do štvrtého kola, keď odstúpila pre roztrhnutú reťaz. Podľa portálu sporza.be komisári odstránili sedadlo, pod ktorým sa nachádzali elektrické káble. Vo vnútri následne našli malý motorček. Van den Driesscheová v televíznom rozhovore tvrdila, že bicykel nepatril jej. "Bola som prekvapená, keď som ho tam videla. To nie je môj bicykel. Stala sa chyba," hovorila so slzami v očiach a s otcom po boku. Motorizovaný bicykel, ktorý mal rovnaký dizajn ako ostatné, podľa jej slov patril kamarátovi. Ten ho mal pri pretekoch zaparkovať neďaleko kamióna mechanikov.

Ak disciplinárka preukáže vinu Belgičanky, hrozí jej pokuta až 100-tisíc švajčiarskych frankov a minimálne polročný dištanc. To isté sa týka aj jej tímu, ktorý môže dostať pokutu až jeden milión frankov.

Po vypuknutí škandálu sa ozval aj taliansky výrobca bicyklov Wilier Triestina, ktorý Van den Driesscheovú zažaloval. "Správa o motorčeku v jej bicykli nás šokovala. Podnikneme kroky v záujme zachovania dobrej reputácie a imidžu našej firmy," uviedol prezident spoločnosti Andrea Gastaldello.