Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Na holandskej lavičke nahradí po MS Van Gaala Guus Hiddink

Guus Hiddink Foto: TASR/AP

Van Gaal už dávnejšie avizoval, že po MS vo funkcii skončí.

Haag 28. marca (TASR) - Nástupcom Louisa van Gaala na poste hlavného trénera holandskej futbalovej reprezentácie sa podľa očakávania stane Guus Hiddink. Šesťdesiatsedemročný odborník prevezme kormidlo pri národnom mužstve po tohtoročných majstrovstvách sveta v Brazílii.

Van Gaal už dávnejšie avizoval, že po MS vo funkcii skončí. Hiddink sa podľa agentúry AP dohodol s holandským zväzom na dvojročnej zmluve, "oranjes" povedie do konca EURO 2016 vo Francúzsku. Po európskom šampionáte ho na poste nahradí Danny Blind. Ten spoločne s bývalým kanonierom Manchestru United a Realu Madrid Ruudom van Nistelrooyom budú zatiaľ pomáhať Hiddinkovi ako asistenti.

"S Danny Blindom a Ruudom van Nistelrooyom máme silný realizačný tím s množstvom futbalových schopností a skúseností," uviedol Hiddink vo svojom vyhlásení. "Súčasne je to fantastická príležitosť pre mňa pripraviť vlastných nástupcov. Takýmto spôsobom by sa mohla zachovať vízia holandského tímu na dlhší čas."

Pre Hiddinka to bude druhá trénerská zástavka pri národnom tíme "oranjes", pričom na MS 1998 vo Francúzsku doviedol mladé mužstvo až do semifinále, kde prehralo s Brazíliou po penaltovom rozstrele. Riaditeľ Holandského futbalového zväzu (KNBV) Bert van Oostveen označil Hiddinka za studnicu futbalových pokladov vďaka jeho skúsenostiam a úspechom. "Potvrdil už svoje kvality vo funkcii klubového aj reprezentačného trénera," reagoval van Oostveen.

Hiddink viedol holandskú reprezentáciu v rokoch 1995 - 1998. Okrem toho pôsobil aj ako tréner národného tímu Kórejskej republiky, ktorý doviedol na domácich MS 2002 prekvapujúco až do semifinále. Potom kývol na ponuku austrálskej reprezentácie. Na lavičke ruskej "zbornej" sa tešil z postupu medzi posledné štyri tímy na EURO 2008. Trochu nečakane rýchlo ukončil v roku 2011 svoj angažmán pri tureckej reprezentácii. Na klubovej úrovni využili Hiddinkove služby v PSV Eindhoven, Fenerbahce Istanbul, Valencii, Reale Madrid, Reale Betis Sevilla, FC Chelsea a Anži Machačkala.