Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Šport

Červených diablov z Manchestru povedie v novej sezóne Louis Van Gaal

Na archívnej snímke tréner Louis van Gaal Foto: TASR/AP

Asistentom Holanďana bude Ryan Giggs.

Londýn 19. mája (TASR) - Holanďan Louis van Gaal sa oficiálne stal trénerom anglického futbalového klubu Manchester United. Na poste vymenil odvolaného Škóta Davida Moyesa. Šesťdesiatdvaročný Holanďan bude prvým kormidelníkom na lavičke tímu z Old Trafford v 136-ročnej histórii slávneho klubu, ktorý nepochádza z územia Veľkej Británie a Írska. Informovala agentúra AP.

"Som hrdý, že môžem trénovať najväčší klub na svete - Manchester United. Tím má veľké ambície, ja tiež. Verím, že spoločne vytvoríme históriu," povedal Van Gaal, ktorý podpísal s klubom trojročnú zmluvu.

Skúsený kouč, ktorý v minulosti viedol FC Barcelona, Ajax Amsterdam aj Bayern Mníchov, po skončení futbalových majstrovstiev sveta v Brazílii odchádza od národného tímu. United skončil v tomto ročníku v Premier League na 7. mieste a prvýkrát po 24 rokoch nepostúpil do pohárovej Európy.

Asistentom Holanďana bude Ryan Giggs. Legendárny Walesan, ktorý strávil na Old Trafford celú kariéru, oznámil po 24 rokoch na Old Trafford koniec hráčskej kariéry. Štyridsaťročný stredopoliar celkovo odohral v drese "červených diablov" 963 zápasov, čo je klubový rekord. Giggs rozhodnutie oznámil na oficiálnom klubovom webe prostredníctvom odkazu fanúšikom. "Dnes so mnou mixujú rôzne emócie. Som smutný, že som ukončil kariéru, ale zároveň sa teším na novú výzvu. Predovšetkým som rád, že to bude navždy v United," uviedol Giggs, ktorý v marci minulého roka prekonal métu 1000 odohratých zápasov v klube aj reprezentácii.

On a van Gaal majú United doviesť k titulom. To sa nepodarilo Davidovi Moyesovi, ktorý pred nedávno skončenou sezónou nahradil vo funkcii Sira Alexa Fergusona. Dlhoročný kouč vlani po 27 rokoch ukončil kariéru a za nástupcu si vybral Moyesa. Ten si však nedokázal u hráčov vybudovať dostatočný rešpekt a po neúspešnej sezóne ho vedenie United v apríli odvolalo. Giggs ako hrajúci tréner viedol mužstvo v posledných zápasoch.

"V Louisovi van Gaalovi sme získali služby jedného z najskúsenejší trénerov v súčasnosti. V kariére dosiahol mnohé úspechy. V Manchestri United môže písať ďalšie úspešné kapitoly v jeho histórii," povedal vicepredseda klubu Ed Woodward. Van Gaal získal dva tituly v španielskej La Lige s FC Barcelona, ďalší majstrovský titul vyhral aj na lavičke Bavorov v Bundeslige. Okrem toho s Ajaxom vyhral Ligu majstrov v roku 1995, európsky Superpohár a Interkontinentálny pohár, v roku 1992 Pohár UEFA. V Nemecku, Holandsku aj Španielsku získal triumfy v pohároch. Ligový titul získal aj na lavičke AZ Alkmaar.