Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VC Bahrajnu sprevádzajú protivládne protesty, preteky však nezrušia

Foto: TASR/AP

Organizátori pretekov odmietli výzvy protestujúcich a skupín bojujúcich za ľudské práva, aby preteky zrušili.

Manama 21. apríla (TASR) - Preteky monopostov formula 1 v Bahrajne pokračujú pod zvýšenými bezpečnostnými opatreniami a zatieňujú ich protesty šítskej väčšiny proti vládnucej sunitskej menšine, ktoré prerástli do konfrontácií s políciou.

Organizátori pretekov odmietli výzvy protestujúcich a skupín bojujúcich za ľudské práva, aby preteky zrušili. "Najskôr by mali dať do poriadku krajinu, až potom môžu organizovať preteky formuly 1 a iné podujatia," povedal Umm Hussejn, jeden z desiatich tisícok demonštrantov, ktorí sa v piatok zhromaždili blízko hlavného mesta Manama. Tréningy a kvalifikačné jazdy však pokračovali aj v sobotu.

Policajné zložky použili proti maskovaným mladým rebelom, ktorí hádzali zápalné fľaše, slzotvorný plyn. Minuloročné preteky F1 v Bahrajne zrušili práve z dôvodu masových stretov protestantov a polície, pri ktorých zahynulo 35 ľudí. Bahrajn pozval do krajiny nezávislú komisiu, ktorá mala štátu pomôcť s reformami. Ľudskoprávne organizácie napriek zmenám tvrdia, že ešte treba urobiť viac a vláda využíva motoristické preteky na to, aby si zabezpečila sympatie zahraničia.

Mesto Manama strážia obrnené transportéry a obzvlášť prísne je zabezpečený pretekársky okruh. Podľa aktivistov niektoré miesta hlavnej cesty vedúcej do mesta ohraničuje ostnatý drôt.

Opoziční aktivisti tvrdia, že počas minulého týždňa zatkla polícia 95 organizátorov protestov a 54 ľudí utrpelo v potýčkach zranenia. Šéf F1 Bernie Ecclestone označil obavy o bezpečnosť podujatia za "nonsens".

Po piatkových protestoch našli mŕtveho demonštranta

Telo mŕtveho demonštranta sa dnes našlo v dedine Šakúra ležiacej naďaleko metropoly Manáma po piatkových násilných stretoch medzi bezpečnostnými silami a prívržencami opozície, ku ktorým došlo po celom Bahrajne. Telo ležalo na streche jednej z budov. Príbuzní obete tvrdia, že muž bol zastrelený. Polícia prípad vyšetruje, informovala agentúra DPA. V súvislosti so smrťou došlo v Šakúre dnes ráno k stretom medzi príbuznými obete a policajnými silami, ktoré použili slzotvorný plyn na rozohnanie davu. Protestujúci už niekoľko dní požadujú reformy a zrušenie nedeľňajších pretekov Formuly 1.