Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Vedenie KHL navrhlo nový kalendár, bude znižovať platový strop

Hráč Dinama Moskva Alexander Ovečkin sa raduje z gólu v zápase 5. ročníka KHL medzi Slovanom Bratislava a Dinamom Moskva. Bratislava, 7. októbra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Čelní predstavitelia Kontinentálnej hokejovej ligy sa na sobotňajšom stretnutí pred Zápasom hviezd v Soči dohodli na verzii kalendára pre sezónu 2015/2016.

Soči 24. januára (TASR) - Čelní predstavitelia Kontinentálnej hokejovej ligy sa na sobotňajšom stretnutí pred Zápasom hviezd v Soči dohodli na verzii kalendára pre sezónu 2015/2016. Nadnárodná súťaž počíta s účasťou 28 tímov, pričom každý jeden z nich by mal v základnej časti odohrať minimálne 60 duelov. Štart nového ročníka ja naplánovaný na 22. augusta.

Predstavenstvo KHL na čele s prezidentom Dmitrijom Černyšenkom navrhlo dvojkolový hrací kalendár. Podľa neho sa tímy stretnú systémom každý s každým štyrikrát počas dlhej časti sezóny, s dvomi zápasmi doma a dvomi na ľade súpera. Ostatných 8 duelov odohrajú mužstvá vzhľadom na svoju geografickú polohu, teda v rámci konferencie, aby boli náklady pre každého jedného účastníka približne rovnaké. Priebeh budúceho ročníka organizátori prispôsobili účasti ruskej hokejovej reprezentácie na turnajoch Euro Hockey Tour.

"Predstavenstvo navrhuje, aby sa sezóna začala 22. augusta za predpokladu, že 28 klubov odohrá minimálne 60 zápasov. Každý hrá s každým doma a vonku, k dispozícii budú aj ďalšie stretnutia v rámci konferencie. Kalendár sa prispôsobí záujmom ruského národného tímu a bude sa riadiť heslom: 'Silná liga - silný tím'," cituje tlačová agentúra TASS Černyšenkove slová.

Vedenie súťaže sa rozprávalo aj na tému zníženia platového stropu. Horná hranica toho súčasného je 1,1 miliardy rubľov. Kluby, ktoré tento strop presiahnu, budú platiť tzv. "daň za luxus". "V budúcom roku bude horná hranica 1,05 miliardy, v sezóne 2016/2017 len 950 miliónov a následne 900 milión rubľov. Trend platového stropu budeme naďalej riadiť tak, aby bol v súlade s trhom," dodal Černyšenko.

Od budúcej sezóny by sa do KHL mal vrátiť Spartak Moskva v rámci novej politiky, podľa ktorej by v súťaži mali pôsobiť len tradičné ruské kluby a renomované európske hokejové bašty. Aj preto už dávnejšie Černyšenko oznámil, že v budúcom ročníku nepočíta s chorvátskym Medveščakom Záhreb. Ten spoločne s dosiaľ jediným slovenským účastníkom KHL Slovanom Bratislava podľa rakúskych médií prejavil veľký záujem na vstup do nadnárodnej EBEL.