Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Vedenie NBA a hráčska únia schválili novú kolektívnu zmluvu

Stredopoliar Minnesoty Timberwolves Rudy Gobert strieľa, zatiaľ čo ho bránia útočník Denveru Nuggets Michael Porter Jr. (vľavo) a Jamal Murray v druhej polovici tretieho zápasu prvého kola play-off basketbalovej NBA v piatok 21. apríla 2023 v Minneapolise. Foto: TASR/AP

V snahe potlačiť obchádzanie platového stropu by mal byť zavedený druhý platový strop. Ligové príjmy sa budú naďalej deliť pomerom 50:50 medzi hráčov a kluby.

New York 27. apríla (TASR) - Vedenie zámorskej basketbalovej NBA a hráčska asociácia NBPA schválili novú kolektívnu zmluvu. Sedemročný kontrakt vstúpi do platnosti 1. júla 2023 a bude trvať do konca sezóny 2029/2030. Rok predtým bude mať každá zo strán možnosť od zmluvy odstúpiť.

Liga a hráči sa v princípe dohodli na znení novej pracovnej zmluvy už 1. apríla a v uplynulých dňoch postupne doladili všetky detaily. "NBA a NBPA oznamujú, že Rada guvernérov a hráči NBA ratifikovali novú kolektívnu zmluvu," uvádza sa v spoločnom vyhlásení profiligy a hráčskej únie.

Súčasnú dohodu uzavreli zástupcovia klubov a hráčov v roku 2016. Výluka bola v NBA naposledy v roku 2011, keď tímy prišli o 16 zápasov základnej časti.

Zámorské médiá už na začiatku apríla informovali, že súčasťou novej kolektívnej zmluvy bude aj turnaj v priebehu sezóny, ktorý už dlhé roky propagoval komisár súťaže Adam Silver. Podľa ESPN by tímy od novembra hrali skupinovým systémom a najlepších osem by potom postúpilo do decembrového k.o. turnaja, ktorý by vyvrcholil za účasti ôsmich najlepších mužstiev na neutrálnej pôde.

Ďalšou novinkou bude pravidlo, že na zisk individuálnych trofejí budú mať nárok iba tí basketbalisti, ktorí odohrajú v základnej časti minimálne 65 zápasov. V snahe potlačiť obchádzanie platového stropu by mal byť zavedený druhý platový strop. Ligové príjmy sa budú naďalej deliť pomerom 50:50 medzi hráčov a kluby.

Novinkou je aj menej invazívne testovanie hráčov na nedovolené podporné látky. Zo zoznamu zakázaných látok vyškrtnú marihuanu, informovala agentúra AP.