Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Vedenie basketbalovej asociácie získalo štátne dotácie

Z tlačovej konferencie vedenia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) 11. júna 2012 v Bratislave. Na snímke vpravo predseda SBA Jaroslav Janáč a vľavo člen VV SBA Juraj Panák počas konferencie. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Desiateho februára sa SBA podarilo vyrovnať spornú pôžičku od FIBA Europe vo výške 200-tisíc eur a odvrátiť tak hrozbu vylúčenia slovenských rozhodcov z medzinárodných súťaží.

Bratislava 11. júna (TASR) - Vedeniu Slovenskej basketbalovej asociácie sa 8. júna podarilo získať štátne dotácie z Ministerstva školstva SR na rok 2012 vo výške 614.400 eur. Na pondelňajšej tlačovej konferencii o tom informoval prezident SBA Jaroslav Janáč.

Podľa jeho slov je získanie dotácie výsledkom práce celého tímu a hlavne sekretariátu SBA. "Ušli sme hrobárovi z lopaty. Vlani v jeseni ani ľudia z basketbalovej obce neverili, že sa nám podarí vyriešiť enormné dlhy i exekúcie zanechané bývalým vedením SBA a splniť základné podmienky na získanie dotácií. Nové vedenie SBA vyriešilo v priebehu necelého roka 51 exekúcií v celkovej výške 320.000 eur. Ich právne vyriešenie bolo poslednou podmienkou, ktorú v zmysle zákona muselo vedenie SBA splniť, ak chcelo získať dotácie," povedal Janáč.

Nové vedenie sa muselo vyrovnať aj s pokutou z ministerstva školstva, ktorú uložili SBA ako sankciu za nesprávne použitie financií v minulosti. SBA odviedla späť do štátneho rozpočtu čiastku 74.766,34 EUR a uhradila peniaze vo výške 28.157,50 eur. "Nebolo to ľahké, pretože aj vo vnútri asociácie zaznievali názory, aby nechali SBA zaniknúť a založili nový zväz. Som rád, že sa nám podarilo zachrániť SBA aj slovenský basketbal."

Desiateho februára sa SBA podarilo vyrovnať spornú pôžičku od FIBA Europe vo výške 200.000 eur a odvrátiť tak hrozbu vylúčenia slovenských rozhodcov z medzinárodných súťaží.

"Teší ma, že sa nám podarilo urovnať vzťahy s FIBA Europe. Desiateho februára som vycestoval do Mníchova, kde sme vyriešili problém okolo vyrovnania spornej pôžičky. Od 1. júna je uvoľnené embargo pre slovenských medzinárodných rozhodcov. Zlepšili sa aj podmienky pre prípravu reprezentačných tímov, ženské družstvo mohlo vycestovať na zájazd do Tokia, kde v rámci prípravy na kvalifikáciu ME 2013 odohralo tri zápasy proti domácemu Japonsku," dodal Janáč.

Pôžičku od FIBA Europe uzavrelo ešte predchádzajúce vedenie SBA na čele s prezidentom Rudolfom Petrovským. Zmluva bola okrem iného viazaná na pôsobenie generálnej sekretárky Nataše Hrisenkovej, tá však od vlaňajších májových volieb v štruktúrach národného zväzu nefiguruje.

Súčasný šéf SBA Janáč pôžičku spochybnil a opieral sa najmä o to, že v účtovníctve národnej asociácie ani v účtovníctve FIBA Europe nefiguruje, že peniaze skončili na účte dcérskej spoločnosti Slovakia Basket s.r.o a že boli použité na úhradu položiek, na ktoré mala SBA vyhradené financie zo štátnej dotácie.


Tu bude player


"Teší ma, že sa nám podarilo urovnať vzťahy s FIBA Europe. Desiateho februára som vycestoval do Mníchova, kde sme vyriešili problém okolo vyrovnania spornej pôžičky. Od 1. júna je uvoľnené embargo pre slovenských medzinárodných rozhodcov. Vďaka udeleniu štátnych dotácií nám odpadol veľký problém - zabezpečiť prostriedky pre reprezentácie. Ženské družstvo mohlo vycestovať na výjazd do Tokia, kde v rámci prípravy na kvalifikáciu ME 2013 odohralo tri zápasy proti domácemu Japonsku. Absolvovalo aj duely proti Lotyšsku a Maďarsku v Šoproni. Verím, že ženy i muži uspejú v blížiacich sa kvalifikáciách a postupne sa im v Európe podarí vrátiť na bývalé pozície. V najbližších mesiacoch nás čaká veľa práce nadstavbového charakteru. Musíme zadefinovať podmienky, za ktorých sa vyhlásia celoslovenské súťaže na budúcu sezónu. Ďalej nás čaká úloha nájsť riešenie účasti našich klubov v Čechách a vyrokovať prijateľné podmienky pre projekt spoločnej česko-slovenskej súťaže," zakončil Janáč.