Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Veľkej cene F1 v Austrálii hrozí koniec, preteky sú drahé

Foto: TASR/AP

Austrálsky fanúšikovia asi prídu o preteky monopostov F1. Veľkej cene Austrálie hrozí koniec pre veľmi vysoké finančné náklady.

Melbourne 1. marca (TASR) – Veľká cena Austrálie seriálu formula 1 je pravdepodobne najmenej ekonomicky životaschopná a jej ďalší osud závisí od chuti mesta Melbourne financovať toto podujatie. Uviedol to obchodný šéf F1 Bernie Ecclestone.

Melbourne má práva na organizáciu pretekov až do roku 2015, ale rastúce náklady na ich usporiadanie motivujú vládu k predčasnému ukončeniu zmluvy. Kým Grand Prix Austrálie v roku 1996 zaznamenala stratu približne 2,14 milióna dolárov, daňoví poplatníci v súčasnosti vynaložia na podujatie až 50 miliónov dolárov. Navyše, táto suma by sa mala v priebehu najbližších rokov ešte zvýšiť.

Ecclestone si myslí, že ak si Veľkú cenu nemôže dovoliť Melbourne, je nepravdepodobné, že by do toho išlo iné austrálske mesto. "Ak by sme ukončili spoluprácu s našimi priateľmi z Melbourne, pravdepodobne by to znamenalo odchod z Austrálie. Neviem si predstaviť, že ak na to nemá Melbourne, mohlo by to byť napríklad v Adelaide. Tieto preteky sú sami o sebe najmenej životaschopné," uviedol Brit.

Veľká cena Austrálie je otváracím podujatím sezóny 2012. Na programe je 18. marca.