Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Veszelkov súper na P-T-S bude dvojnásobný olympijský šampión Taylor

Americký trojskokan Christian Taylor. Foto: TASR/AP

Ideálnu šancu zaútočiť na 17-metrovú hranicu bude mať aj najlepší slovenský trojskokan Tomáš Veszelka, šiesty na halových ME 2019 v Glasgowe a ôsmy na ME 2018 v Berlíne.

Bratislava 16. mája (TASR) - Ozdobou 54. ročníka medzinárodného atletického mítingu P–T–S (v sobotu 15. júna v x-bionic® sphere v Šamoríne) bude dvojnásobný olympijský víťaz (2012, 2016) a trojnásobný svetový šampión v trojskoku (2011, 2015, 2017) Christian Taylor. Američan, ktorého rodičia pochádzajú z Barbadosu, má osobné maximum 18,21 m. Rekord "pétéesky" Rusa Vladimira Inozemceva (17,90) ešte z roku 1990 z bratislavskej éry pretekov by mohol byť v ohrození.

Taylor bude patriť k najväčším hviezdam štvrtého vydania obnoveného podujatia. "Trojskok má na tomto mítingu svoju históriu, vždy to bolo niečo špeciálne, či už účasťou Viktora Sanejeva, Joaa Carlosa de Oliveiru či Jonathana Edwardsa. Tento rok by mal byť tým esom Taylor," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii na pôde Slovenského atletického zväzu (SAZ) v Bratislave manažér Alfons Juck. "Dlhodobo sa s ním poznám, osobne spolu komunikujeme. Christian ešte nepotvrdil účasť na podujatí Diamantovej ligy v Ríme, ale na P–T–S už áno. Nedávno sa zosobášil s rakúskou prekážkarkou Beate Schrottovou, často chodí do Rakúska a tým pádom to nemá do Šamorína ďaleko. Je šoumen, ktorý rád spolupracuje s publikom. Z hľadiska počtu získaných ocenení by mal byť najväčšou hviezdou modernej éry P–T–S a zároveň aj jednou z najdrahších. Chystá sa na obhajobu titulu majstra sveta, je vo forme, nemám preto obavy o jeho výkon. Verím, že v jeho podaní padne hranica 17 metrov," povedal Juck o Taylorovi, ktorý patrí aj medzi výborných štvorstovkárov - vlani v holandskom Hengele si zlepšil osobný rekord na 45,07 s.

Ideálnu šancu zaútočiť na 17-metrovú hranicu bude mať aj najlepší slovenský trojskokan Tomáš Veszelka, šiesty na halových ME 2019 v Glasgowe a ôsmy na ME 2018 v Berlíne. Okrem Taylora bude jeho súperom aj halový majster sveta 2008 v diaľke Khotso Mokoena z JAR, ktorý sa v uplynulých rokoch venuje už trojskoku a je v ňom vicemajster Afriky 2018 a víťaz Hier Commonwealthu 2014. Jeho "osobák" má hodnotu 17,35 m.

Do šamorínskeho športového komplexu x-bionic® sphere príde aj ďalší olympijský víťaz, ale už len ako čestný hosť "pétéesky". V Taliansku žijúci Burunďan Vénuste Niyongabo senzačne triumfoval na 5000 m na OH 1996 v Atlante, no ešte predtým trikrát zvíťazil aj na P–T–S. V roku 1994 debutoval na bratislavských Pasienkoch ako 20-ročný a na 1500 m zlepšil časom 3:35,61 min o takmer 1,5 sekundy 17-ročný mítingový rekord Jozefa Plachého. V nasledujúcom ročníku zabehol svetový výkon roka na 3000 m (7:39,19 – doteraz rekord mítingu) a v roku 1996 vyhral beh na 2000 m v rekorde mítingu 4:52,30 (medzitým ho prekonal o 7 stotín Keňan Daniel Komen), keď ohlasoval pokus o prekonanie svetového rekordu Alžírčana Morceliho.

Pätnásteho júna sa bude o prekonanie najstaršieho rekordu P–T–S pokúšať Nicholas Kipkoech z Kene. V roku 2016 vymazal Juantorenov historický čas na 800 m, teraz bude atakovať čas 2:19,6 Stanislava Jungwirtha z úvodného ročníka podujatia 1. septembra 1957, ktorému vtedy ušiel svetový rekord len o šesť desatín. Osobný rekord 26-ročného Kipkoecha z minulého roka je 2:16,17 min. Keňanovi budú v Šamoríne asistovať dvaja výborní Briti: halový vicemajster Európy z Glasgowa 2019 Jamie Webb a štvrtý z MS 2017 v Londýne Kyle Langford.

Siedmy z ME 2016 a víťaz Svetovej univerziády 2013 na 400 m prekážok Martin Kučera začal letnú sezónu víťazstvom na hladkej štvorstovke na šampionáte Prahy (48,31). O mesiac ho však na P–T–S v Šamoríne už naplno otestujú v jeho hlavnej disciplíne trojnásobný šampión JAR Lindsay Hanekom (os. rekord v apríli v Germistone 48,81), Juander Santos z Dominikánskej republiky (48,59) a Američan Quincy Downing (48,13).

Ženská osemstovka bude súboj Ivety Putalovej, Gabriely Gajanovej a Alexandry Štukovej o post slovenskej jednotky, ktorý však budú zrejme režírovať najmä africké bežkyne. Etiópska šampiónka spred dvoch rokov Mahlet Mulugetová má osobný rekord 1:59,84 a finalistka Hier Commonwealthu 2018 Elgay Nalyanyová z Kene tesne nad dvojminútovú hranicu (2:00,28). Putalová začala letnú sezónu víťazstvom na 300 m (38,66) v nemeckom Pliezhausene (3. na 600 m 1:29,31). "S trénerom sme sa definitívne rozhodli, že sa budeme venovať osemstovke. Podriaďujeme tomu každý jeden tréning. V Pliezhausene sme mali športovú smolu, neprialo nám počasie, padali aj krúpy, navyše súperi boli veľmi kvalitní. Možno som to trochu takticky nezvládla. Mám z toho ponaučenie, viem, čo si môžem dovoliť smerom k 800 m," vyjadrila sa Putalová a k svojej účasti na P–T–S dodala: "Som veľmi rada, sa tento míting vrátil a slovenskí športovci môžu súťažiť pred domácim publikom. Urobím všetko, aby som zabehla čo najlepší čas, spokojná by som bola s výkonom okolo 2:03. Dúfam, že som sa oproti minulému roku posunula."

Organizátori chcú divákom ponúknuť mix popredných svetových atlétov a slovenskej špičky. "Verím, že sa v Šamoríne zíde kvalitná konkurencia. Už prvé avizované mená naznačujú, že sa atletickí priaznivci priamo na štadióne i pri televíznych obrazovkách, keďže míting P–T–S odvysiela v priamom prenose RTVS, majú na čo tešiť," uviedol prezident SAZ a organizačného výboru P–T–S Peter Korčok: "Veľkou hviezdou bude halový majster Európy na 60 m z Glasgowa Ján Volko, takisto ako vlani aj teraz by mal bežať stovku. Viac ako dôstojným súperom Veszelku bude Christian Taylor." Pre popredných atlétov je lákadlo, že míting má v tomto roku štatút podujatia European Athletics Classic, čo má výrazne pozitívny vplyv na výšku získaných bodov do nového svetového rebríčka Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorý je dôležitý i v kvalifikačnom systéme pre OH 2020 v Tokiu.

V hlavnom programe 54. ročníka, ktorý sa začne 15. júna o 20.00 h, je predbežne 14 disciplín: osem pre mužov (100 m, 1000 m, 400 m prek., 3000 m prek., výška, trojskok, oštep, 3000 m chôdza) a šesť pre ženy (400 m, 800 m, 100 m prek., 400 m prek., diaľka/memoriál E. Šuranovej, 3000 m chôdza). Okrem toho sa uskutoční aj tradičný národný program, novinkou bude medzioblastné stretnutie dorastu a súperiť budú aj najmenší vo finále 3. ročníka Detskej P–T–S. Vstup bude voľný.

"Verím, že míting nezostane v červených číslach a finančné náklady dokážeme vykompenzovať rovnako ako v minulých rokoch. P–T–S má obrovskú históriu, je štvrtý najstarší míting v Európe. Všetci si pamätajú, aká kedysi vládla atmosféra v Bratislave. Po obnovení si musíme ešte vychovať divákov, aby prišli do Šamorína, samotné mesto má vyše 10.000 obyvateľov a takéto podujatie nemôže zaplniť. Aj preto je vstup zdarma. Keďže po prvých troch ročníkoch je míting tentoraz na úrovni EA Classic, museli sme zvýšiť náklady. Nechceme zaťažovať plnou mierou rozpočet SAZ, ale hľadáme sponzorov, ktorí nám to pomôžu vykryť. Verím, že nám vyjde počasie," zaželal si viceprezident SAZ a organizačného výboru Ladislav Asványi. Podľa Korčoka štát prispel na podujatie dotáciou 20.000 eur: "Samozrejme, nie sme s výškou spokojní. Je nám však jasné, že pri toľkých významných podujatiach, ktoré sa tento rok konajú na Slovensku, je veľmi ťažké uspokojiť všetkých. Môžem prezradiť, že rozpočet na toto podujatie prekračuje sumu 200.000 eur."