Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Štandard Tóthovcov - pôstna hecovačka a slovenská tour

Na snímke zlatý chodec z OH 2016 v Riu de Janeiro Matej Tóth Matej Tóth s manželkou Lenkou (vľavo) a dcérami Emmou (vľavo dole) a Ninou (vpravo dole). Foto: TASR - Pavel Neubauer

V rodine olympijského víťaza Mateja Tótha má tradíciu aj jedno vianočné predsavzatie, ktoré sa v jeho prípade mení na snahu odolať sladkým dobrotám či nezdravým pokrmom.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Najlepšieho slovenského športovca končiaceho sa roka čakajú štandardne krásne Vianoce - radosť s deťmi pri stromčeku, pôst a Tour de Slovakia. V rodine olympijského víťaza Mateja Tótha má tradíciu aj jedno vianočné predsavzatie, ktoré sa v jeho prípade mení na snahu odolať sladkým dobrotám či nezdravým pokrmom.



Charizmatický chodec si vo štvrtok prevzal ocenenie pre Športovca roka 2016. Triumf potešil nielen jeho, ale aj rodinu pri televíznej obrazovke a dopomohol k vianočnej pohode. Po náročnom období tak nastáva v banskobystrickom príbytku Tóthovcov absolútny pokoj. "Vianoce vyzerajú štandardne krásne. Možno budú trošku špeciálne, pretože dosiaľ sme mali náročné obdobie, nebolo veľa spoločných a pokojných chvíľ. O to viac sa tešíme na to, že si užijeme najbližší kruh našej rodinky," avizoval Tóth. Čaro Štedrého večera spočíva v tomto postupe: "Zotmie sa, začneme sa chystať, následne sa pomodlíme k Ježiškovi. S deťmi stále veríme, že nastane zázrak a pod stromčekom si nájdeme darčeky. Potom nasleduje večera a všetky tradície tak, ako býva na Slovensko zvykom."

Matej Tóth sa počas sezóny riadi zdravým menu. Hoci u športovcov býva zvykom, že v dňoch voľna a pokoja si doprajú nepovolenú stravu, úspešný chodec výnimky nerobí. Po Vianociach aspoň nemusí lamentovať, že pribral. "Osobne si dávam jednu pôstnu 'hecovačku'. Keďže deti sú nedočkavé, večeriame už o pol štvrtej. Pre mňa je to však malý pôst, a preto s ním začínam už 23. decembra. Pri štedrej večeri to mierne vykompenzujem, ale dávam si doma predsavzatia, že sa nerozožeriem, z každého si dám len trošku. Niektoré jedlá dokonca oželiem. Takto to robím už tri-štyri roky a pravidelne sa mi stáva, že schudnem," ozrejmil.

Po Štedrom dni nastáva u Tóthovcov druhá fáza Vianoc - spoločne s deťmi si prídu po darčeky k najbližšej rodine v rámci špeciálnej misie. "Čaká nás Tour de Slovakia, ako to ja volám. Pôjdeme navštíviť svokrovcov, rodičov, ale všetko bude v rámci pohody, žiadne naháňanie. Nerobíme si žiaden plán, keď budeme mať chuť, tak pôjdeme a užijeme si rodinku."

Posledný deň v kalendárnom roku trávi rodina úspešného športovca v domácom prostredí. Od radostného spolunažívania s deťmi urobila výnimku len dvakrát. Raz sa vybrala zabávať pod Poľanu a minulý rok čakala na príchod nového roka v exotickom prostredí na Kanárskych ostrovoch. Tóth spojil príjemné s užitočným a počas sústredenia strávil s rodinou až do konca detských prázdnin milého Silvestra. "U nás je to tradičné, papučová kultúra. Odkedy máme deti, Silvestra trávime väčšinou doma. Dvakrát sa stalo, že sme boli mimo domu. Mali sme napríklad karneval na Poľane, ale detská išli spať v normálnom čase, myslím, že nevydržali do polnoci. Na druhej strane som rád, keď nie sme úplne sami. Pred dvoma rokmi sme mali na návšteve brata, veď vždy v prítomnosti ostatných zavládne lepšia atmosféra," dodal Tóth na margo silvestrovského dňa. Vítanie nového roka v noci zvyčajne vôbec neprežíva. "O polnoci sa s manželkou zobudíme na delobuchy, dáme si pusu, deťom bozk na čele a spíme ďalej."