Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

VIDEO: Houston zdolal Warriors a odvrátil prvú hrozbu vyradenia

Na snímke James Harden z Houston Rockets strieľa kôš proti Golden State Warriors vo štvrtom zápase finále Západnej konferencie semifinále play off NBA v pondelok 25. mája 2015 v Houstone. Foto: TASR/AP

V sérii na štyri víťazstvá znížili na 1:3 a odvrátili hrozbu vyradenia.

New York 26. mája (TASR) - Basketbalisti Houstonu Rockets zvíťazili vo štvrtom zápase finále play off Západnej konferencie zámorskej NBA nad Golden State Warriors 128:115. V sérii na štyri víťazstvá znížili na 1:3 a odvrátili hrozbu vyradenia.



Zápas číslo päť je na programe v noci na štvrtok v Oaklande a Golden State bude mať ďalšiu šancu uzavrieť sériu. Ešte žiaden klub v dejinách play off NBA nedokázal otočiť nepriaznivý stav 0:3. Domácich priviedol k triumfu osobným maximom v kariére v play off, resp. 45 bodmi James Harden. MVP sezóny Stephen Curry z Golden State utrpel po páde zranenie hlavy a krku, no vrátil sa do hry a napokon skončil duel s 23 bodmi na konte.

Rockets vstúpili do duelu raketovo, ani raz v ňom neprehrávali a prvú štvrtinu vyhrali 45:22. Ich zástavu niesol najmä Harden, ktorý sa prezentoval aj 9 doskokmi a 5 asistenciami. Nechal zabudnúť na výkon v zápase číslo tri, kde dal "len" 17 bodov a po tomto zápase nešetril sebakritikou. "Bol z toho dosť nešťastný. Nepreniesol to ale na spoluhráčov ani trénerov, ale na súpera. Odohral fenomenálny zápas. A viem jednu vec, v ďalšom stretnutí budeme bojovať," chválil Hardena po súboji tréner domácich Kevin McHale. "Vždy chcem proti súperom podať čo najlepší výkon. Chcel som byť agresívny, tlačiť sa do koša a mať úspešnú streľbu, a potom tento spôsob hry kombinovať. Zápas číslo päť musíme hrať rovnako intenzívne ako tento. Keďže sú skutočne silní, a najmä doma," povedal Harden.

Warriors sú ale stále vo výhode. Do finále celej profiligy majú namierené po dlhých 40 rokoch a to je veľké lákadlo. Ich kouč Steve Kerr po súboji bilancoval s nadhľadom. "Bojovať sme bojovali, ale zápas sa rozhodol už po prvej štvrtine. Boli na nás pripravení a dostali nás."

Dramatickým momentom bol škaredý pád na hlavu ligového MVP Curryho cez protihráča Arizu v druhej štvrtine. Po ňom odišiel do šatne, ale po ošetrení sa vrátil. "Bol to najstrašnejší pád, aký som kedy zažil. Cítil som, že som vo vzduchu strašne dlho. je to hrozný pocit, keď tak neviete, ako dopadnete na palubovku," povedal Curry. Ten sa okamžite podrobil aj predpísanej procedúre na zistenie otrasu mozgu, k tomu však našťastie neprišlo. "Už sa cítim dobre, mohlo to teda byť o dosť horšie. Som nespokojný, že sme prehrali, ale teším sa, že som z toho vyšiel relatívne OK," dodal.

Warriors sa domácim dostali na dostrel 8:22 minúty pred koncom, keď Curry trojkou znížil na 98:104. Na to ale Harden zareagoval, začal opäť "úradovať", a v poslednej štvrtine dal celkovo 17 bodov.

HOUSTON - GOLDEN STATE 128:115 (45:22, 24:37, 30:25, 29:31)
Najviac bodov: Harden 45, Smith 20, Ariza 17 - Thompson 24, Curry 23, Green 21 (15 doskokov), 18.239 divákov.
/stav série: 1:3/