Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Víťaznej šnúry Chicaga je koniec. Pánik zaspal, za trest nehral

Jason Garrison a Andrew Shaw v zápase Tampa Bay Lightning - Chicago Blackhawks Foto: TASR/AP

Bodové štatistiky si nevylepšili ani obrancovia Zdeno Chára s Andrejom Sekerom.

New York 22. januára (TASR) - Rekordná víťazná šnúra hokejistov Chicaga sa v zámorskej NHL zastavila na čísle dvanásť. Obhajca Stanleyho pohára strelil v noci na piatok na ľade Tampy Bay len jeden gól a tretiemu tímu Východnej konferencie podľahol 1:2. Z dvojice Slovákov sa v drese "jastrabov" predstavil len Marián Hossa, jeho krajan Richard Pánik prišiel neskoro na dopoludňajšie rozkorčuľovanie tímu a za trest na duel nenastúpil.

"Jastrabi" sa ujali vedenia už po 43 sekundách, keď sa svojím 17. gólom v sezóne presadil Artem Anisimov. Prihral mu najproduktívnejší hráč celej NHL Patrik Kane, ktorý si tak v 50. zápase prebiehajúcej sezóny polepšil už na 72 bodov (30+42) a svoju bodovú sériu predĺžil na štyri stretnutia. Domáci vyrovnali v 8. minúte zásluhou Antona Stralmana a v 37. strelil víťazný gól Nikita Kučerov. "Zdolali sme obhajcov trofeje. Vyhrali 12 zápasov v rade a boli vo veľkej forme," pochvaľoval si švédsky obranca Victor Hedman, ktorý asistoval na oba góly "bleskov" a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu.

Tampa prestrieľala súpera pomerom 33:18 a natiahla svoju víťaznú sériu na sedem duelov. "Bol to asi náš najlepší zápas sezóny. Hrali sme naplno celých 60 minút a dostali sme odmenu. Takto chceme hrať. Takto to aj vieme, no nie vždy sa nám to podarí. Ešte nás čaká veľa zápasov a myslím si, že keď budeme predvádzať podobné výkony, budeme v pohode," povedal Stralman.

Výborný defenzívny výkon predviedla tretia lajna domácich - J. T. Brown, Valtteri Filppula a Ryan Callahan dovolili elitnému útoku Chicaga v zložení Jonathan Toews, Andrew Shaw a Marián Hossa iba dve strely na bránku. "Dnes boli jednoznačne lepším tímom. Príliš sme si toho nevytvorili, nemali sme dostatok striel a netlačili sme sa pred bránku. Jednoducho sme v ofenzíve nepredviedli to, čo by sme chceli," priznal tréner "jastrabov" Joel Quenville.

Hossa strávil na ľade takmer 19 minút, pričom nezaznamenal ani jednu strelu na bránku a do štatistík si pripísal len dve trestné minúty a jednu "mínusku".

Bodové štatistiky si nevylepšil ani obranca Zdeno Chára, jeho Boston nezvládol záverečnú tretinu duelu s Vancouverom, inkasoval tri góly a podľahol "kosatkám" 2:4. Skúsený bek strávil na ľade vyše 22 minút a zo zápasu si odniesol dva mínusové body.

Hrdinom duelu bol Daniel Sedin, ktorý zvýšil v 48. minúte na 3:2 a v 60. stanovil konečné skóre do prázdnej bránky. Jeho prvý gól v stretnutí zároveň znamenal veľký kariérny míľnik, keďže sa vďaka nemu stal najlepším strelcom "kosatiek" v histórii. Tridsaťpäťročný Švéd má po zápase v noci na štvrtok na konte už 348 presných zásahov v základnej časti, o dva viac ako doterajší líder a jeho krajan Markus Näslund. Tretí Trevor Linden ich za Vancouver strelil 318.

Canucks vďaka triumfu poskočil na ôsme miesto Západnej konferencie, no sú len bod pred deviatym Nashvillom. "Myslím si, že dnes sme okrem prvej tretiny hrali celkom dobre. Najdôležitejšie bolo, že keď v tretej vyrovnali na 2:2, hneď sme dokázali odpovedať. To bolo dobré znamenie," povedal tréner kanadského tímu Willie Desjardins.

Z víťazstva sa netešil ani Andrej Sekera, ktorého Edmonton prehral v Dallase 2:3. Stars tak ukončili štvozápasovú sériu prehier. Najlepším hráčom bol skúsený Jason Spezza, ktorý si do štatistík pripísal gól a asistenciu. "Vždy je dobré, keď vyhráte po sérii prehier. Takže dnes to bolo pre nás veľké víťazstvo," pochvaľoval si po zápase. "Olejári" si pripísali druhú prehru v rade a figurujú na chvoste Západnej konferencie s osembodovým mankom na ôsmy Vancouver.

Tesne nad nimi sa nachádza Winnipeg, ktorý taktiež prehral druhý duel v rade, keď v noci na piatok nestačil na Nashville (1:4). "Nachádzame sa v ťažkej situácii, hlavne keď stále prichádzajú tieto domáce prehry," povzdychol si tréner Jets Paul Maurice. "Predátorov" potiahol brankár Pekka Rinne, ktorý chytil 26 striel súpera a za svoj chrbát pustil iba jeden puk. "Dnes to bol ťažký zápas. Tvrdo sme pracovali a vďaka tomu sme vyhrali. Viem, že to znie veľmi jednoducho, ale tak to proste je. Bolo to skutočne o tých základných veciach. Dobré víťazstvo u súpera," povedal po zápase. Nashville tak odštartoval štvorzápasový trip po súperových klziskách, najbližšie sa predstaví v Edmontone.

O triumfe Caroliny v Toronte rozhodol gól Jordana Staala z tretej minúty predĺženia, ktorý bol zároveň jediný v zápase. Dvadsaťsedemročný center dorazil do bránky strelu Justina Faulka. "Nabral som rýchlosť za bránkou a dostal som sa cez brániaceho hráča. Keď sa vám to podarí pri hre 3 na 3, takmer vždy je z toho šanca. Prešiel som cez modrú čiaru, zbadal som Justina a prihral som mu. Má skvelú strelu, takže keď vypáli, je to buď gól, alebo je z toho dorážka. Puk sa odrazil rovno ku mne a ja som ho už len zasunul do siete," opísal víťazný moment. V domácom drese nechýbal slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý strávil na ľade 13:19 minút a dvakrát ohrozil súperovho brankára.

Streleckú mušku stále nenašiel Marián Gáborík. Tridsaťtriročný krídelník Los Angeles síce vyslal na bránku Minnesoty až šesť striel, no ani jedna sa neujala. Gáborík tak čaká na vytúžený gól už deväť zápasov, pričom v nich zaznamenal iba dve asistencie. V 46 dueloch prebiehajúcej sezóny nazbieral len 17 bodov (8+9).

Pod triumf hostí 3:0, ktorí ukončili päťzápasovú šnúru prehier, sa výraznou mierou podpísal brankár. Darcy Kuemper chytil všetkých 32 striel súpera a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. "Myslím si, že v posledných zápasoch sme sa dosť zlepšili, no nedosahovali sme výsledky. Teraz sa to podarilo. Išli sme do vedenia po góle z presilovky a potom sa nám už hralo lepšie," povedal Kuemper.

Hráči New Jersey rozhodli o svojom triumfe nad Ottawou (6:3) už v prvej tretine, keď súperovi nasúkali až päť gólov. Až v štyroch z nich mal prsty Trevis Zajac, ktorý na prvé tri prihral a v 14. minúte upravil na 4:0. Právom ho vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. Najväčšiu radosť z víťazstva mal Joseph Blandisi. Dvadsaťjedenročný kanadský center nastúpil na svoj deviaty zápas v sezóne i v kariére v NHL a strelil svoj premiérový gól. K nemu navyše pridal aj dve asistencie, a tak sa mu ušiel honor druhej hviezdy duelu. "Je to splnený sen. Na ten gól som čakal už dlho. No tvrdo som pracoval a vytváral som si dostatok šancí, takže som sa snažil ďalej a tá drina sa vyplatila," povedal po zápase.

Mladík nastupuje v lajne so skúsenými Zajacom a Kyleom Palmierim, ktorý v zápase zaznamenal dva góly a prihrávku. "Myslím si, že v posledných zápasoch to nášmu útoku naozaj ide. Snažíme sa držať v útočnom pásme a vytvárať si šance. Nie vždy sa nám podarí dostať puky do siete, ale dnes to vyšlo výborne," dodal Blandisi.

Ottawa v ďalších dvoch tretinách stiahla manko na 3:5, no posledné slovo patrilo opäť New Jersey. Osemnásť sekúnd pred koncom skóroval do prázdnej bránky Adam Henrique a "diabli" si tak pripísali tretí triumf v sérii a poskočili na ôsmu priečku Východnej konferencie.

Phil Kessel strelil dva góly, Sidney Crosby pridal jeden a jednu asistenciu a Pittsburgh zdolal Philadelphiu tesne 4:3. "Tučniaci" tak ukončili osemzápasovú sériu prehier proti "letcom", naposledy nad nimi vyhrali 17. októbra 2013. "Dnes sme si vypracovali veľa šancí a dokázali sme ich aj premeniť," uviedol Kessel.

Najhorší tím sezóny Columbus prehral na domácom ľade s Calgary 2:4. Ďalší úder pre Blue Jackets prišiel v podobe zranenia v dolnej časti tela prvého brankára Sergeja Bobrovského. Ten musel striedať v 32. minúte zápasu. Dvadsaťsedemročný Rus pritom nastúpil iba druhýkrát, odkedy vynechal 17 duelov pre zranenie slabín. Tréner John Tortorella nechcel tesne po zápase bližšie špecifikovať jeho stav. Columbusu navyše chýba aj druhý brankár Curtis McElhinney, ktorého trápi členok. Medzi tri žŕdky sa tak musel postaviť fínsky mladík Joonas Korpisalo, ktorý dostal dva góly zo 14 striel.

V drese Flames sa dvomi gólmi predviedol devätnásťročný nováčik Sam Bennett, ktorý v prebiehajúcej sezóne nazbieral už 22 bodov (13+9). "Pomohli mi moji kolegovia z útoku Mikael Backlund a Michael Frolík, dnes tam lietali. Keď sa darí vašim spoluhráčom, je to výborné. Mal som dostatok šancí," povedal.

San Jose si poradilo s Arizonou 3:1 a z posledných piatich duelov vyhralo štyri. "Každý zápas je dôležitý, no tento bol ešte dôležitejší, pretože sme veľmi blízko v tabuľke, sme v rovnakej divízii a budeme hrať ešte dosť vzájomných zápasov. Sú to dva body, ktoré potrebujeme a neboli by sme šťastní, ak by sme ich nezískali," povedal útočník Tommy Wingels.

sumáre:

BOSTON BRUINS - VANCOUVER CANUCKS 2:4 (0:1, 1:0, 1:3)
Góly:
40. Hayes (Pastrňák, Spooner), 45. Marchand (Bergeron) - 4. Bärtschi (Vrbata, Horvat), 42. Burrows (Vey, Edler), 48. D. Sedin (Tanev, Hansen), 60. D. Sedin (Vey, Dorsett). Brankári: Rask - Markström, strely na bránku: 30:27, 17.565 divákov.


COLUMBUS BLUE JACKETS - CALGARY FLAMES 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
Góly:
24. Hartnell (Jones, Saad), 38. Dubinsky (Murray, Atkinson) - 20. Frolík (Hamilton), 25. Bennett (Giordano, Backlund), 42. Gaudreau (Brodie, Giordano), 55. Bennett (Russell, Backlund). Brankári: Bobrovskij (30. Korpisalo) - Rämö, strely na bránku: 29:27, 12.492 divákov.


NEW JERSEY DEVILS - OTTAWA SENATORS 6:3 (5:0, 0:1, 1:2)
Góly:
7. Blandisi (Schlemko, Zajac), 8. Palmieri (Blandisi, Zajac), 12. Palmieri (Schlemko, Zajac), 14. Zajac (Blandisi, Palmieri), 18. Stempniak, 60. Henrique (Gionta, Greene) - 28. Zibanejad (Ryan, Karlsson), 57. Hoffman (Ceci, Karlsson), 58. Ceci (Neil, McCormick). Brankári: Schneider - Anderson (14. Hammond), strely na bránku: 20:32, 14.772 divákov.


PITTSBURGH PENGUINS - PHILADELPHIA FLYERS 4:3 (0:2, 3:0, 1:1)
Góly:
22. Daley (Määttä, Kunitz), 28. Crosby (Kunitz, Hornqvist), 35. Kessel (Crosby, Hornqvist), 47. Kessel (Hagelin, Lovejoy) - 11. Schenn (Simmonds, Gostisbehere), 16. Voráček (Giroux, Gostisbehere), 57. Giroux (Voráček, Schenn). Brankári: Fleury - Mason, strely na bránku: 45:32, 18.652 divákov.


TAMPA BAY LIGHTNING - CHICAGO BLACKHAWKS 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Góly:
8. Stralman (Hedman, Filppula), 37. Kučerov (Hedman, Killorn) - 1. Anisimov (Kane). Brankári: Bishop - Crawford, strely na bránku: 33:18, 19.092 divákov.


TORONTO MAPLE LEAFS - CAROLINA HURRICANES 0:1 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)
Gól:
63. J. Staal (Faulk). Brankári: Reimer - Läck, strely na bránku: 32:41, 18.981 divákov.


WINNIPEG JETS - NASHVILLE PREDATORS 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Góly:
5. Ehlers (Armia, Perreault) - 17. Johansen (Neal, Ribeiro), 26. Smith (Granberg, Ekholm), 59. Neal (Johansen), 59. Järnkrok (Gaustad, Josi). Brankári: Hellebuyck - Rinne, strely na bránku: 27:28, 15.294 divákov.


DALLAS STARS - EDMONTON OILERS 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Góly:
2. Spezza (Oduya), 34. Benn (Sharp, Klingberg), 38. Jokipakka (Eakin, Spezza) - 38. Purcell (Schultz, Hall), 57. Jakupov (Pouliot). Brankári: Niemi - Talbot, strely na bránku: 35:25, 18.532 divákov.


ARIZONA COYOTES - SAN JOSE SHARKS 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly:
52. Richardson (Doan, Murphy) - 7. Wingels (Braun, Donskoi), 10. Tierney (Brown, Karlsson), 60. Marleau (Thornton, Pavelski). Brankári: Dominique - Jones, strely na bránku: 24:23, 12.251 divákov.


LOS ANGELES KINGS - MINNESOTA WILD 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Góly:
24. Parise (Vanek, Pominville), 40. Coyle (Scandella), 46. Haula (Koivu, Suter). Brankári: Quick - Kuemper, strely na bránku: 32:28, 18.230 divákov.


Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 22:09 0 0 0 -2 0 0
Marián Hossa (Chicago) 18:12 0 0 0 -1 0 2
Martin Marinčin (Toronto) 13:19 0 0 0 0 2 0
Andrej Sekera (Edmonton) 24:41 0 0 0 0 3 0
Marián Gáborík (LA Kings) 13:13 0 0 0 0 6 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/