Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Peter Sagan nedal súperom šancu, obhájil titul majstra sveta

Víťazný slovenský cyklista Peter Sagan (v strede) pózuje na pódiu s druhým Britom Markom Cavendishom (vľavo) a tretím Belgičanom Tomom Boonenom (vpravo) po pretekoch s hromadným štartom mužov elite na 257,5-kilometrovej trati na MS v cyklistike v katarskej Dauhe 16. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Sagan je prvým cyklistom od roku 2007, ktorému sa úspešne podarilo obhájiť dúhový dres.

Dauha 16. októbra (TASR) - Peter Sagan obhájil v katarskej Dauhe titul svetového šampióna v cestnej cyklistike. Slovenský reprezentant, ktorý vlani suverénnym spôsobom triumfoval na MS v americkom Richmonde, nedal súperom šancu v záverečnom špurte nedeľňajších pretekov s hromadným štartom. Na druhom mieste finišoval Brit Mark Cavendish, bronz si vyjazdil Belgičan Tom Boonen.

Sagan je prvý cyklista od roku 2007, ktorému sa úspešne podarilo obhájiť dúhový dres. Dvakrát za sebou sa to naposledy podarilo Talianovi Paolovi Bettinimu (2006/Salzburg, 2007/Stuttgart). Rodák zo Žiliny je súčasne prvý pretekár, ktorý v jednom roku získal titul majstra sveta aj Európy.



Sagan má za sebou veľmi úspešnú sezónu. Piatykrát za sebou vyhral zelený dres na Tour de France, ku ktorému pridal aj tri etapové triumfy, zvíťazil na klasikách Gent - Wevelgem, Okolo Flámska a GP Quebec, prvenstvá zbieral na Okolo Kalifornie, Švajčiarska a Eneco Tour a tešil sa aj z titulu európskeho šampióna. Zaslúžene tak vyhral svetový rebríček WorldTour a úspechy vyšperkoval obhajobou titulu na MS. "Nemôžem tomu uveriť, stále som v šoku. Som veľmi šťastný. Na trati fúkal protivietor a ja som bol posledný jazdec, ktorý sa dostal do vedúcej skupiny, keď sa začal balík trhať. Nakoniec sa rozhodlo v šprinte, kde som využil moju šancu. Útočil som trošku zozadu. Mal som aj šťastie, lebo som chcel ísť stredom, ale nepustil ma tadiaľ Nizzolo. Preto som musel ísť popri bariére, a napokon z toho bola najlepšia pozícia. Ak by som prešiel cez Nizzola, asi by sme obaja spadli. Som veľmi šťastný a ďakujem všetkým slovenským slovenským fanúšikom, ktorí sú tu. Vytvorili mi najlepšiu atmosféru, cítil som ich podporu. Skvelú prácu pre mňa odviedol Michael Kolář, takisto aj brat Juraj, ktorý vypadol z našej skupiny, keď išiel dozadu pre vodu," uviedol Sagan v prvom televíznom rozhovore.



Na 257,3 km dlhú trať sa vydalo 199 cyklistov zo 48 krajín, medzi nimi aj trojlístok Slovákov P. Sagan, jeho brat Juraj a Michael Kolář. Najväčšie zastúpenie v štartovom poli mali tradičné "galuskové" veľmoci Španielsko, Veľká Británia, Belgicko, Taliansko či Nórsko, ktoré do pretekov mohli nominovať až deviatich pretekárov. Prvýkrát po piatich rokoch bola trať majstrovstiev sveta absolútne rovinatá, podľa papierových predpokladov si to mali o najcennejšie kovy rozdať elitní šprintéri vrátane P. Sagana.

Na 7. kilometri sa na prvý únik vydala skupina vedená Eritrejčanom Natnaelom Berhanem, ktorému robili spoločnosť Juhoafričan Nick Dougall, Mexičan Rene Corella, Ukrajinec Sergej Lagkuti, Kolumbijčan Brayan Ramirez Chacon, Maročan Ait El Abdia a Kanaďan Ryan Roth. Hlavná časť štartového poľa si však nelámala hlavu s jej naháňaním a tak náskok lídrov narástol postupne na viac než 11 minút.



Slováci sa spočiatku pohybovali v zadnej časti pelotónu. Snažili sa šetriť sily, keďže štartové pole sa muselo boriť s extrémnymi podmienkami. Teplota sa pohybovala na úrovni 36-37 stupňov Celzia a na púštnej ceste do Dauhy pretekárom znepríjemňoval šliapanie silný bočný vietor. Po 50. kilometri začal hlavný balík sťahovať manko na sedemčlennú vedúcu skupinu. O vzruch sa následne postarali britskí pretekári, ktorí sa pokúsili rozdrobiť pelotón na menšie skupinky. Podarilo sa im to až po spolupráci s belgickými kolegami. Na ich atak zareagovala promptne aj dvojica Slovákov P. Sagan a Kolář, ktorá zachytila aktivitu britsko-belgickej skupinky veľmi rýchlo sa približujúcej k šestici lídrov. Pôvodných utečencov chytili "Saganovci" zhruba 145 kilometrov pred cieľom.

Náskok 25-člennej vedúcej grupy, v ktorej nechýbali P. Sagan s Kolářom či Mark Cavendish, stúpol už na 70 sekúnd. S pozíciou prenasledovateľov sa pokúšali niečo urobiť najmä Nemci, ich snaha však vyšla navnivoč, keďže 80 km pred cieľom predstavovalo ich manko dve minúty. Kolář tiež nemal na ružiach ustlané. Zápasil s technickými problémami, musel dokonca vymeniť bicykel, ale v záverečnej tretine pretekov sa s vypätím všetkých síl pobral pomáhať elitnému krajanovi ašpirujúcemu na medailu.

Po návrate z "púštneho výletu" čakalo na pretekárov sedem okruhov na ostrove Perla Kataru s dĺžkou 105 km. Situácia na trati sa stabilizovala, náskok lídrov sa ustálil na dvoch minútach. Tempo pretekov udávala predovšetkým šestica Belgičanov a kvarteto Talianov, v hre o obhajobu titulu bol stále aj P. Sagan. Štyridsaťjeden kilometrov pred cieľom odstúpili totálne vyčerpaní John Degenkolb a Marcel Kittel, ktorí podčiarkli mizériu nemeckých jazdcov.

Do záverečných troch okruhov vstupovala vedúca skupina s náskokom 2:20 min, ktorý ich predurčil na medailové boje. Slováci jazdili veľmi umne, P. Sagan sa snažil držať v závetrí a Kolář mu takticky kryl chrbát. Náskok lídrov narástol neskôr na de facto nedostižných 3:30 min. O víťazovi rozhodol záverečný špurt, v ktorom sa Sagan prešmykol popri pravej bariére cez Nizzola a ako prvý preťal cieľovú čiaru. Kolář napokon podčiarkol úspech slovenskej cyklistiky 19. miestom. O rok sa svetový šampionát v cestnej cyklistike uskutoční v nórskom Bergene.




Reakcie na víťazstvo slovenského cyklistu Petra Sagana v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom na MS v Dauhe:

Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky: "Ako každý slovenský fanúšik športu a cyklistiky mám obrovskú radosť z toho, čo sa Peťovi podarilo. Samozrejme, u mňa je to umocnené tým, že sa celý život pohybujem okolo tohto športu, najskôr ako aktívny pretekár a teraz na funkcionárskej pozícii. Čo dokázal Peťo, neviem opísať inak, ako výnimočný úspech. Jeho finiš, to bola jedna báseň. Ale aj to, ako sa popasovali s náročnými pretekmi jeho brat Juraj i tretí náš reprezentant Michael Kolář, si žiada klobúk dole."

Martin Velits, jazdec tímu Etixx - Quick Step: "Priznám sa, že preteky som nevidel, ale je to skvelá správa. Naposledy sa to stalo ešte za čias Bettiniho. Celé to demonštruje výnimočnosť Petra Sagana, pretože dokázal niečo veľkolepé." "Priznám sa, že preteky som nevidel, ale je to skvelá správa. Naposledy sa to stalo ešte za čias Bettiniho. Celé to demonštruje výnimočnosť Petra Sagana, pretože dokázal niečo veľkolepé."

Danka Barterová, športová strelkyňa a jediná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV): "Veľmi sa teším, veľmi mu to prajem. Pozerala som, držala palce. Všetka česť Peťovi. Neviem, či sme tu niekedy mali takého športovca, akým je on, pretože obhájiť v jednom z najťažších športov titul svetového šampióna je niečo famózne. Ukázal svoju genialitu. Mám pocit, že čo spraví, to mu vyjde. Nech mu to vydrží čo najdlhšie."

Ján Svorada, bývalý reprezentant SR a ČR, víťaz 3 etáp na Tour de France: "Je to paráda. Patril k favoritom, preteky sa vyvíjali asi tak, ako predpokladal a lišiacky zvládol aj záverečný špurt napriek tomu, že v koncovke ostal sám. Kolář mu pomohol, čo mohol, no samotný záver bol už len na Peťovi. Samozrejme, mal aj trochu šťastie, že mu tam ostalo miesto, kadiaľ sa dostať dopredu. No nič iné mu asi neostávalo. Zvolil taktiku, že išiel zozadu, musel sa spoliehať na to, že sa vyvezie za silnejšími a početnejšími tímami ako Belgičania či Taliani. Samozrejme s rizikom, že ho zavrú a nebude mať miesto. Nakoniec mu ho zostalo dosť a dokázal to perfektne využiť. Síce nemal taký silný tím ako ostatní, no do kariet mu hralo to, že fúkal vietor a to aká bola trať. Keď sa mu podarilo zostať v prvej skupine, jeho šance výrazne stúpli."

Ján Valach, hlavný tréner slovenského tímu elite v Dauha: "Je to super. Sme veľmi radi, všetci spravili tisícpercentnú robotu a vyšlo to. Som nadmieru spokojný. Deň pred pretekmi som si pozrel trať a vedeli sme presne, v ktorom bode musíme ísť preč, pretože tam sa to rozhodne a rozseká na skupiny. Máme zručných pretekárov a veľmi technicky zdatných a výkonných, takže tam boli a dostali sa do prvej skupiny. To bolo podstatné, a potom rozhodol až úplný záver. Ja som vedel, že zaútočí Terpstra, čakal som len kedy a či sa o to pokúsi ešte niekto z Nórov či Belgičanov. Neudialo sa to, takže všetci išli na hromadný špurt. No jeden fakt je jasný a to, že Peter má teraz o triedu vyššiu výkonnosť od ostatných a to rozhodlo. Špurt bol po 250 km a nie po 150 km a to je niečo celkom iné."

Ján Kozák, tréner slovenskej futbalovej reprezentácie: "Cyklistiku mám veľmi rád. Petra Sagana som sledoval počas celej sezóny, nielen na Tour de France a šampionátoch, ale aj na klasikách a ďalších pretekoch. Aj dnes som mu veľmi držal palce. V silnej konkurencii potvrdil, že je to pán cyklista. Vie sa neskutočným spôsobom orientovať v pelotóne, používa pri tom hlavu. To však samo o sebe na úspechy nestačí, musí mať aj v nohách a to je presne Petrov prípad. Dosiahol úspech, ktorý je skvelou vizitkou pre neho a reklamou pre celý slovenský šport."

Erik Baška, slovenský reprezentant do 23 rokov /zdroj: Facebook/: "Neuveriteľná správa. Peter Sagan je znova svetový šampión, obrovská gratulácia."

Adam Žampa, reprezentant SR v alpskom lyžovaní /zdroj: Facebook/: "Dvojnásobný svetový šampión. Gratulujem Peťo Sagan, si kráľ!"

Dominik Hrbatý, bývalý slovenský tenista /zdroj: Facebook/: "Sagaaaaaan. Neuveriteľné, jednoducho živá legenda. Môže byť tento týždeň ešte úspešnejší pre slovenský šport? Sagan sa stal svetovým šampiónom a Cibulková vyhrala turnaj v Linzi. To je týždeň!"

Richard Varga, slovenský triatlonista /zdroj: Facebook/: "Znova to dokázal. Capo di Tutti!"

Marek Hamšík, slovenský futbalový reprezentant /zdroj: marek-hamsik.sk/ "Peťo, klobúk dole pred Tvojim fantastickým výkonom. Si veľký šampión! Veľká gratulácia k ďalšiemu zlatu!!!!"


Výsledky - muži - elite (Dauha - Dauha, 257,3 km):

1. Peter SAGAN (SR) 5:40:43 h
2. Mark Cavendish (V. Brit.)
3. Tom Boonen (Belg.)
4. Michael Matthews (Austr.)
5. Giacomo Nizzolo (Tal.)
6. Edvald Boasson Hagen (Nór.)
7. Alexander Kristoff (Nór.)
8. William Bonnet (Fr.)
9. Niki Terpstra (Hol.)
10. Greg Van Avermaet (Belg.) všetci rovnaký čas ako víťaz
19. Michael KOLÁŘ + 13 s
39. Juraj SAGAN (obaja SR) +5:26 min


Vizitka dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana

celé meno: Peter Sagan
dátum narodenia: 26. januára 1990
miesto narodenia: Žilina

profesionálne tímy:
2009 Dukla Trenčín Merida
2009 Liquigas (Tal.)
2010 Liquigas - Doimo (Tal.)
2011 - 2012 Liquigas–Cannondale (Tal.)
2013 - 2014 Cannondale (Tal.)
2015 Tinkoff - Saxo (Rus.)
2016 Tinkoff (Rus.)
2017 - 2019 Bora-Hansgrohe (Nem.)

najväčšie úspechy:

2x majster sveta v pretekoch s hromadným štartom (2015 Richmond, 2016 Dauha)
1x majster Európy v pretekoch s hromadným štartom (2016)
5x celkový víťaz bodovacej súťaže o zelený dres na TdF (2012-2016)
7x etapový víťaz na Tour de France (2012, 2013, 2016)
1x víťaz súťaže o najbojovnejšieho pretekára TdF (2016)
4x etapový víťaz na Vuelta a Espaňa (2011, 2015)
celkový víťaz pretekov Okolo Poľska (2011)
celkový víťaz pretekov Okolo Sardínie (2011)
celkový víťaz pretekov Okolo Kalifornie (2015)
13x etapový víťaz na Okolo Švajčiarska (2011-2016)
15x etapový víťaz na Okolo Kalifornie (2010-2016)
2x víťaz klasiky Gent - Wevelgem (2013, 2016)
1x víťaz klasiky Okolo Flámska (2016)
1x víťaz klasiky E3 Harelbeke (2014)
1x víťaz klasiky Brabantský šíp (2013)
1x víťaz klasiky GP Montreal (2013)
1x víťaz klasiky GP Quebec
1x koncoročný víťaz rebríčka WorldTour (2016)
5x majster Slovenska v pretekoch s hromadným štartom (2011-2015)
1x majster Slovenska v časovke (2015)
juniorský majster sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross country (2008)

Prehľad doterajších víťazov pretekov s hromadným štartom mužov na MS v cestnej cyklistike:

1927 Nürburgring (Nem.) - Alfredo Binda (Tal.)
1928 Budapešť (Maď.) - Georges Ronsse (Belg.)
1929 Zürich (Švaj.) - Ronsse
1930 Liege (Belg.) - Binda
1931 Kodaň (Dán.) - Binda
1932 Rím (Tal.) - Binda
1933 Montlhéry (Fr.) - Georges Speicher (Fr.)
1934 Lipsko (Nem.) - Karel Kaers (Belg.)
1935 Floreffe (Belg.) - Jean Aerts (Belg.)
1936 Bern (Švaj.) - Antonin Magne (Fr.)
1937 Kodaň (Dán.) - Eloi Meulenberg (Belg.)
1938 Valkenburg (Hol.) - Marcel Kint (Belg.)
1939 - 1945 - MS sa nenokanli
1946 Zürich (Švaj.) - Hans Knecht (Švaj.)
1947 Reims (Fr.) - Theo Middlekamp (Hol.)
1948 Valkenburg (Hol.) - Briek Schotte (Belg.)
1949 Kodaň (Dán.) - Rik van Steenbergen (Hol.)
1950 Moorslede (Belg.) - Schotte
1951 Varese (Tal.) - Ferdy Kübler (Švaj.)
1952 Luxemburg (Lux.) - Heinz Müller (Nem.)
1953 Lugano (Švaj.) - Fausto Coppi (Tal.)
1954 Solingen (Nem.) - Louison Bobet (Fr.)
1955 Frascati (Tal.) - Stan Ockers (Belg.)
1956 Kodaň (Dán.) - Van Steenbergen
1957 Waregem (Belg.) - Van Steenbergen
1958 Reims (Fr.) - Ercole Baldini (Tal.)
1959 Zandvoort (Hol.) - Andre Darrigade (Fr.)
1960 Hohenstein (Nem.) - Rik Van Looy (Belg.)
1961 Bern (Švaj.) - Van Looy
1962 Salo (Tal.) - Jean Stablinski (Fr.)
1963 Ronse (Belg.) - Benoni Beheyt (Belg.)
1964 Sallanches (Fr.) - Jan Janssen (Hol.)
1965 San Sebastian (Šp.) - Tom Simpson (V.Brit.)
1966 Nürburgring (Nem.) - Rudi Altig (Nem.)
1967 Heerlen (Hol.) - Eddy Merckx (Belg.)
1968 Imola (Tal.) - Vittorio Adorni (Tal.)
1969 Zolder (Belg.) - Harm Ottenbros (Hol.)
1970 Leicester (V.Brit.) - Jean-Pierre Monsere (Belg.)
1971 Mendrisio (Švaj.) - Merckx
1972 Gap (Fr.) - Marino Basso (Tal.)
1973 Barcelona (Šp.) - Felice Gimondi (Tal.)
1974 Montreal (Kan.) - Merckx
1975 Yvoir (Belg.) - Hennie Kuiper (Hol.)
1976 Ostuni (Tal.) - Freddy Maertens (Belg.)
1977 San Cristobal (Ven.) - Francesco Moser (Tal.)
1978 Nürburgring (Nem.) - Gerrie Knetemann (Nem.)
1979 Valkenburg (Hol.) - Jan Raas (Hol.)
1980 Sallanches (Fr.) - Bernard Hinault (Fr.)
1981 Praha (Československo) - Maertens
1982 Goodwood (V.Brit.) - Giuseppe Saronni (Tal.)
1983 Altenrhein (Švaj.) - Greg LeMond (USA)
1984 Barcelona (Šp.) - Claude Criquielion (Belg.)
1985 Giavera del Montello (Tal.) - Joop Zoetemelk (Hol.)
1986 Colorado Springs (USA) - Moreno Argentin (Tal.)
1987 Villach (Rak.) - Stephen Roche (Ír.)
1988 Ronse (Belg.) - Maurizio Fondriest (Tal.)
1989 Chambery (Fr.) - LeMond
1990 Ucunomija (Jap.) - Rudy Dhaenens (Belg.)
1991 Stuttgart (Nem.) - Gianni Bugno (Tal.)
1992 Benidorm (Šp.) - Bugno
1993 Oslo (Nór.) - Lance Armstrong (USA)
1994 Agrigento (Tal.) - Luc Leblanc (Fr.)
1995 Duitama (Kol.) - Abraham Olano (Šp.)
1996 Lugano (Švaj.) - Johan Museeuw (Belg.)
1997 San Sebastian (Šp.) - Laurent Brochard (Fr.)
1998 Valkenburg (Hol.) - Oscar Camenzind (Švaj.)
1999 Verona (Tal.) - Oscar Freire (Šp.)
2000 Plouay (Fr.) - Romans Vainšteins (Lot.)
2001 Lisabon (Port.) - Freire
2002 Zolder (Belg.) - Mario Cipollini (Tal.)
2003 Hamilton (Kan.) - Igor Astarloa (Šp.)
2004 Verona (Tal.) - Freire
2005 Madrid (Šp.) - Tom Boonen (Belg.)
2006 Salzburg (Rak.) - Paolo Bettini (Tal.)
2007 Stuttgart (Nem.) - Bettini
2008 Varese (Tal.) - Alessandro Ballan (Tal.)
2009 Mendrisio (Švaj.) - Cadel Evans (Aus.)
2010 Melbourne (Aus.) - Thor Hushovd (Nór.)
2011 Kodaň (Dán.) - Mark Cavendish (V.Brit.)
2012 Valkenburg (Hol.) - Philippe Gilbert (Belg.)
2013 Florencia (Tal.) - Rui Costa (Port.)
2014 Ponferrada (Šp.) - Michail Kwiatkowski (Poľ.)
2015 Richmond (USA) - Peter SAGAN (SR)
2016 Dauha (Kat.) - Peter SAGAN