Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

SMRŤ POČAS TRÉNINGU:Víťaza Giro d'Italia 2011 Scarponiho zrazil kamión

Na archívnej snímke Talian Michele Scarponi. Foto: TASR/AP

Tragický incident sa udial neďaleko Scarponiho bydliska v mestečku Filottrano v centrálnom regióne Le Marche.

Rím 22. apríla (TASR) - Taliansky cyklista Michele Scarponi zahynul v sobotu ráno po tom, ako ho počas tréningu zrazil na križovatke kamión. Denník Gazzetta dello Sport i agentúra APA informovali, že tragický incident sa udial neďaleho Scarponiho bydliska v mestečku Filottrano v centrálnom regióne Le Marche.

Tridsaťsedemročný Scarponi mal byť lídrom tímu Astana na blížiacich sa pretekoch Giro d'Italia, na ktorých pred šiestimi rokmi triumfoval ako víťaz celkového poradia. Tento týždeň sa predstavil na podujatí Okolo Álp. V pondelok tam vyhral prvú etapu a v konečnej klasifikácii skončil na štvrtom mieste.

Informáciu o jeho smrti potvrdila Astana na svojom oficiálnom webe. "Je to tragédia, príliš bolestivá na zverejnenie. Náš člen Michele Scarponi zomrel v sobotu ráno po zrážke s kamiónom. Stratili sme veľkého šampióna a skvelého človeka, ktorý sa usmieval v každej situácii. Pre každého v tíme Astana bol veľkou inšpiráciou," uviedla kazažská stajňa v stanovisku.

Scarponi po pretekoch Okolo Álp, ktoré mali cieľ v Trente, nasadol v piatok do auta a spolu so svojím masérom odcestovali domov. Večer už bol so svojou rodinou, krátko po 22.00 umiestnil na sociálnu sieť Twitter fotku so svojimi dvoma synmi Giacomom a Tommasom. Jeden z nich mal oblečený ružový dres pre vedúceho pretekára, ktoré nosil Scarponi začiatkom týždňa na Okolo Álp.




Jeho najväčší úspech v kariére bol celkový triumf na Giro d'Italia 2011, ktorý získal potom, ako Španiela Alberta Contadora dodatočne diskvalifikovali za doping. Contador prišiel aj o ocenenie pre víťaza bodovacej súťaže, ktoré pripadlo Scarponimu. Celkovo má z Gira tri etapové vavríny. Profesionálnu kariéru začal v roku 2002 ako člen zoskupenia Acqua&Sapone–Cantina Tollo. V roku 2007 dostal 18-mesačný dištanc za svoju účasť v dopingovom škandáli známom ako Operácia Puerto. O päť rokov neskôr ho jeho vtedajší tím Lampre suspendoval na tri mesiace bez nároku na plat za to, že navštívil lekára Micheleho Ferrariho. Ten bol vtedy v treste za účasť na dopingovom škandáli, ktorého stredobodom bol Lance Armstrong. V roku 2012 a 2013 skončil Scarponi na Gire v oboch prípadoch na štvrtom mieste. O rok neskôr prestúpil do Astany.

Smútok nad jeho smrťou vyjadrili viacerí elitní jazdci. "Som absolútne zdevastovaný informáciou o jeho smrti. Jeden z najmilších jazdcov v pelotóne. Odpočívaj v pokoji, priateľ," napísal na Twitteri britský špurtér Mark Cavendish. Pridal sa aj Contador: "Nemám slov, hrozná správa. Bol to skvelý človek, vždy usmiaty." Scarponiho si uctil aj jeho tímový kolega a krajan Fabio Aru. "Nekonečná tragédia. Niet k tomu slov. Nech ti je zem ľahká," napísal Aru.