Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Víťazom súboja storočia v boxe sa stal Američan Floyd Mayweather Jr.

Americký boxer Floyd Mayweather Jr. (vľavo) dvíha majstrovský opasok potom, ako ho za víťaza určil ringový rozhodca Kenny Bayless (vpravo) v zápase o majstra sveta vo welterovej váhe proti filipínskemu boxerovi Mannymu Pacquiaovi v americkom Las Vegas 2. mája 2015. Foto: TASR/AP

Víťaz prestížneho duelu získal titul absolútneho majstra sveta vo welterovej hmotnostnej kategórii.

Las Vegas 3. mája (TASR) - Floyd Mayweather Jr. sa stal víťazom dlhoočakávaného boxerského "súboja storočia". Tridsaťosemročný Američan zdolal v MGM Grand Garden Arena v Las Vegas jednomyseľným výrokom rozhodcov Filipínca Mannyho Pacquiaa a predĺžil svoju sériu nezdolateľnosti.

Víťaz prestížneho duelu získal titul absolútneho majstra sveta vo welterovej hmotnostnej kategórii. Výrok rozhodcov bol po 12 kolách jednomyseľný v pomere 116:112, 116:112 a 118:110. Mayweather doposiaľ v profiringu vyhral všetkých 48 súbojov. Šampión organizácie WBO Pacquiao do soboty nastúpil v kariére na 63 súbojov a prehral päťkrát. Informovali agentúry dpa a AP.

"V prvom rade chcem za toto víťazstvo poďakovať Bohu. Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí prišli do Vegas a klobúk dole pred Mannym Pacquiaom. Neinkasoval som veľa úderov, boxoval som s rozumom," reagoval víťaz. "Bol to dobrý súboj. Myslel som si, že mám náskok, preto som ho na konci už tak neatakoval," prezradil Pacquiao.

Po prehre vypukla na Filipínach vlna smútku. "Sme stále pyšní na nášho veľkého národného bojovníka, ktorý je stále jedným z najlepších boxerov sveta," povedal hovorca prezidenta krajiny Herminio Coloma. Hlava štátu Benigno Aquino poďakovala Pacquiaovi za to, že je "inšpiráciou pre každého Filipínca, ktorý má problémy a bojuje s nástrahami života, aby dosiahol lepšiu budúcnosť".

Tridsaťosemročný Mayweather prekvapujúco ďalšie tituly neplánuje. "Nastal čas, aby o opasok bojovali iní. Nie som chamtivý," povedal držiteľ titulov superšampióna vo welterovej hmotnostnej kategórii organizácií WBC, WBO a WBA a majstra sveta v ľahkej strednej hmotnostnej kategórii organizácie WBC. Kariéru však ukončiť neplánuje a ďalší súboj ohlásil na september. Američan plánuje prípadným 49. víťazstvom v 49. profesionálnom zápase vyrovnať rekord legendárneho Rockyho Marciana.