Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Šport

Víťazný vstup Los Angeles do finále NHL zariadil v predĺžení Kopitar

Anze Kopitar Foto: TASR/AP

Los Angeles vyhrali v rámci tohtosezónnej vyraďovacej časti tretie z troch predĺžení.

Newark 31. mája (TASR) - Hokejisti Los Angeles Kings zvíťazili v noci na štvrtok v úvodnom finálovom zápase zámorskej NHL na ľade New Jersey Devils 2:1 po predĺžení.

Kalifornský klub urobil prvý zo štyroch krokov k zisku svojho premiérového Stanleyho pohára. O triumfe "kráľov", ktorí ako prvý tím v histórii NHL vyhral svojich prvých deväť play off zápasov vonku, rozhodol v 9. minúte predĺženia slovinský útočník Anže Kopitar.

Los Angeles vyhrali v rámci tohtosezónnej vyraďovacej časti tretie z troch predĺžení. V prípade, že zopakujú svoje víťazstvo aj v druhom dueli v Prudential Center, vyrovnajú rekord NHL v počte výhier na súperových ľadoch v rámci jednej play off.

"Nezaujímame sa o túto šnúru víťazstiev. Vnímame to jednoducho ako veľké víťazstvo v prvom zápase a pozornosť už sústredíme na duel číslo dva, v ktorom sa opäť pokúsime uspieť. Nezáleží na tom, či ide o dve alebo 40 víťazstiev vonku v rade, to číslo skutočne nie je v tejto chvíli dôležité. Ide o to, či dokážeme nájsť cestu k víťazstvu, alebo nie," citovala oficiálna stránka súťaže útočníka Jarretta Stolla.

Skóre stretnutia otvoril v polovici prvej tretiny svojim premiérovým gólom v play off center štvrtého útoku hostí Colin Fraser. Na jeho presný zásah z 10. minúty odpovedal v závere prostredného dejstva Anton Volčenkov, ktorého strela sa odrazila od hrude obrancu Slavu Vojnova. Kopitar ukončil duel ukážkovým forhendovým blafákom, na ktorý bol veterán v súperovej bránke Martin Brodeur prikrátky.

Tréner "diablov" Peter DeBoer po stretnutí vyhlásil, že jeho mužstvo si nezaslúžilo vyhrať a k spokojnosti mal ďaleko aj hviezdny ruský útočník Iľja Kovaľčuk. "Nezačali sme dobre. Nedodržiavali sme to, čo sme si povedali, púšťali sa do zbytočných vecí a často strácali puky. Je to však len jeden zápas, séria je dlhá. Musíme sa čo najlepšie pripraviť na ďalší duel," uviedol Kovaľčuk.

Druhý finálový zápas je na programe v noci na nedeľu.



Finále play off NHL - 1. zápas:
NEW JERSEY DEVILS - LOS ANGELES KINGS 1:2 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)
Góly:
39. Volčenkov (Eliáš, Clarkson) - 10. Fraser (Nolan), 69. Kopitar (Williams, Doughty). Rozhodcovia: O'Halloran, Watson - Amell, Murray, vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 17:25. Diváci: 17.625. Stav série: 0:1.

New Jersey: Brodeur - Židlický, Salvador, A. Greene, Fayne, Larsson, Volčenkov - Zubrus, Zajac, Parise - Kovaľčuk, Henrique, Eliáš - Clarkson, Josefson, Ponikarovsky - S. Bernier, Gionta, Sestito

Los Angeles: Quick - Doughty, Scuderi, Vojnov, Mitchell, M. Greene, Martinez - Williams, Kopitar, Brown - Carter, Richards, Penner - Lewis, Stoll, King - Richardson, Fraser, Nolan