Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Vláda podpíše memorandum o spolupráci na výstavbe Národného štadióna

Pohľad na štadión Tehelného pola v Bratislave 10. júla 2013, v deň oficiálneho búrania bývalej futbalovej bašty Slovana Bratislava. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Búracie práce súčasného futbalového štadióna na Tehelnom poli, kde má vyrásť nový objekt, pôjdu na náklady spoločnosti Národného futbalového štadióna.

Bratislava 10. júla (TASR) - Vláda v stredu splnomocnila ministra školstva Dušana Čaploviča k podpísaniu Memoranda o spolupráci pri realizácii výstavby a prevádzke Národného futbalového štadióna (NFŠ).

Partnermi sú okrem ministerstva školstva, úradu vlády zastúpeného splnomocnencom pre mládež a šport aj Slovenský futbalový zväz (SFZ), Hlavné mesto SR Bratislava a akciová spoločnosť Národný futbalový štadión ako hlavný realizátor projektu výstavby a prevádzky NFŠ.

"Memorandum ešte nikoho na nič nezaväzuje. Vytvára mantinely, ktoré spočívajú v tom, že hlavný investor Národný futbalový štadión prefinancuje viac ako 60 percent a spoluinvestor (štát, pozn. red.) maximálne 40 percent. Môže to byť aj menej, všetko závisí od toho, ako dopadne verejné obstarávanie," priblížil po dnešnom rokovaní vlády Čaplovič.

Ako doplnil šéf rezortu financií Peter Kažimír, zo strany štátu má ísť o maximálnu čiastku 27,2 milióna eur vynaloženú v rokoch 2013 až 2017. "Budem sa snažiť spolu s ministrom školstva, aby splátkovanie tejto sumy bolo nasmerované tak, aby čo najmenšia položka bola v roku 2013, a tiež v roku 2014," deklaroval Kažimír s tým, že od verejného obstarávania sa očakáva zásadné zníženie ceny. Pripomenul, že v roku 2009 a 2010 sa plánovalo s výstavbou v objeme skoro 70 miliónov eur, ktoré mal na tento účel preinvestovať štát. Teraz sa počíta aj so súkromným investorom.



"Tie prostriedky neboli uvoľnené a teraz je tá čiastka zásadne nižšia," zdôraznil a dodal, že vláda sa takto rozhodla prispieť v kofinancovaní so súkromným investorom k tomu, aby Slovensko malo národný futbalový štadión.



Búracie práce súčasného futbalového štadióna na Tehelnom poli, kde má vyrásť nový objekt, pôjdu na náklady spoločnosti NFŠ. Podľa Čaploviča ide o dobrý priestor, pretože tam je už vybudovaná infraštruktúra, vysporiadané pozemky a v blízkosti je aj Národné tenisové centrum a zimný hokejový štadión.

Do konca tohto roka má minister školstva predložiť na vládu ďalšiu informatívnu správu o postupe prác na NFŠ.